Most már igazán tél van. Ez az évszak, amikor egy meleg leves többet ér, mint egy francia krémes. Tápanyag és hőfok tekintetében egyaránt. Ráadásul a levest könnyebb "szeletelni" :) Van egy pár, válogatott leves receptem, amit szívesen ajánlok annak, aki most jár erre, először. Meg még magamnak is.
- Paradicsomleves télire - mini mozzarella golyókkal, 2011
- Sütőtökkrémleves (medvehagymával) - 2011
- Minestrone leves - 2011
- Brazil rizses-pórés csirkeleves - 2013 - világkonyha - erősen ajánlott!
- Sajtos brokkoli krémleves - 2013
- Sütőtökleves és alma - 2015
- Különleges őszi leves - 2016
Ha a zöldségeket először megsütjük, a bennük lévő íz koncentráltabban, önmagáért valóan jobban bentmarad. Sütést követően főzés, pürésítés, alaplevesítés, ezek már csak a megfelelően értelmezhető formát adják hozzá. Mert nevet adunk az ételeknek, bár lehet elég lenne a főbb alapanyagokat felsorolni. De az nem "catchy". A fent cím így is hosszú lett, aki tud, küldjön hozzá jobb nevet.
Összetevők- 4 darab nagyobb paradicsom féle vágva
- 2 kisebb vöröshagyma, félbe vágva
- 2 fej fokhagyma
- 60 ml olívaolaj
- só, bors
- csilipehely
- szárított bazsalikom
- 6 ág kakukkfű (én szárítottal készítettem)
- 250 ml csirkehús leves (alaplé)
- 450 gr hámozott paradicsom konzerv
- 250 ml zsírszegény tej
- 2 tk Worcestershire szósz
- friss bazsalikom díszítésre (nem volt)
Elkészítés
- A sütőt 200 C-ra előmelegítjük. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Mehetnek bele a félbevágott paradicsomok. A fokhagyma fejek tetejét levágjuk, a külső héjazatot is eltávolítjuk, de amúgy egyben hagyjuk. Be a tepsibe. Mellé a megpucolt és félbevágott vöröshagymákkal. Olivaolajjal bőven meglocsoljuk, só, bors, csilipehely és szárított bazsalikom - ezekkel megszórjuk. A kakukkfű se rossz rá, ha éppen akad otthon. 1 órán keresztül sütjük. Aztán hagyjuk kihűlni.
- Ha már minden kihűlt, kivesszük a kakukkfű ágakat s a leveleket rámorzsoljuk a sült keverékre.
- Előveszük egy magas falú tálat vagy turmix tartályt. A sült fokhagymák belsejét (krémesen, illatosan sült) kinyomjuk a tálba és a teljes sült paradicsomos-hagymás mixet is beletesszük. Hozzáadjuk a húslevest, konzerv paradicsomot. Simára turmixoljuk.
- Egy nagyobb fazékba töltjük, közepes lángon melegítjük, míg rotyogni nem kezd. Hozzáadjuk lassú kevergetés mellett a tejet. Aztán a Worchestershire szószt. Ezt követően akár tálalhatjuk is. Ha van még kéznél friss bazsalikom és még "w" szósz, mind jó ötlet az ízesítéshez.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése