Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé, kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi bejegyzésben találjátok.
source: nytimes.com |
Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.
Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Kenyérlepény és húspogácsa...
Húspogácsa: lehetőleg jó minőségű keverék darálthúsból készüljön. Marha, sertés,birka szabadon variálható. Ami már többször bevált az a marha sertés kombó 1:1 arányban. Érdemes fejenként 15 dkg nyers hússal számolni. Ha birkát, bárányt veszek, annak aránya mindig kevesebb a többihez képest!
A húst alaposan összedolgozom apróra vágott fokhagymával és vöröshagymával. Ezek aránya tetszőleges, de a balkáni konyhában bátran mérik a plejskavicába a vöröshagymát (a fokhagymával lehet óvatosabban).
Kell még hozzá kevéske olaj, fűszernek pedig só, bors, darált erős paprika. Mondjuk a sót lehet jobb a legvégén hozzáadni, mert sok nedvességet von el a húsból. + esetleg egy kevés szódabikarbónát (de az már egy kicsit amerikai, lehet ezért egy szerb ölni tudna).
A húst szoktam pihentetni egy fél órát szobahőmérsékleten.
A kisütés mehet serpenyőben, de sütőpapíron, közepes lángon sütőben a legegyszerűbb, persze a grill lenne a legjobb! Naná! A húsból gombócokat formálunk és tenyerünkön tartva óvatosan kör alakúra lapítjuk, nyomkodjuk. Én általában 1 cm vastag 12-23cm átmérőjű (hogy passzoljon a lepénybe) darabokat gyártok belőle, és ezek kerülnek kisütésre. A közepe a sütés során megvastagszik, tehát lehet olyan húspogácsát formázni aminek a közepe be van nyomva, egy kicsit vékonyabb. A sütés során úgy is kiegyenlítődik.
Tálalni friss zöldséggel kell. Paradicsom, uborka, fehér káposzta, nálunk ezek kerülnek a szendvicsbe karikára vagy apróra vágva. A Plejskavica természetéhez tartozik, hogy különböző krémeket és szószokat is csapnak a hús és zöldség mellé kenyérlepénybe. A klasszikus az ajvár, de van, aki kőrözöttel tolja (ezt még nem próbáltam). Ha nálunk más nincs otthon, akkor legalább keverünk egy fokhagymás tejfölös szószt...
Szeretnék egy ilyet ebédre - vágyakozó sóhaj- Megyek is a konyhába :)
VálaszTörlésKonyha hiányában én is csak sóhajtozom :)
TörlésKöszönjük az egész Családnak a receptet. Kifogom próbálni, a Férfiak meg megkóstolják.
VálaszTörlésBízom öcsémben, bízom magamban is, csak jól sikerülhet. Ajvárt hozzá, ízibe :) Holnap jön az autentikus lepény hozzá.
TörlésEste ilyet nézegetni....Rémesen guszta!!! :o)
VálaszTörlésSzia! Ha megajándékozhatlak egy díjjal, nézz be hozzám! Köszönöm! Bake Ann
VálaszTörlésSziasztok....Az igazi pljeskavica receptje 60% marhahus,30% disznohus es 10% baranyhus.Ebbe nagyon sok voroshagyma megy,Foghagymat sosem teszunk a pljeskavicaba,eros torot paprika,so es bors..Sosem teszunk bele soda bikarbonat! Udv egy Balkani :)
VálaszTörlésKöszi Balkáni :) ez az öcsém verziója, az igaziságot természetesen nem vitatjuk el :) köszi a kiegészítést/ kiigazítást :)
Törlés