Ugrás a fő tartalomra

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok. 
source: nytimes.com
Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára. 

Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Kenyérlepény és húspogácsa...

Húspogácsa: lehetőleg jó minőségű keverék darálthúsból készüljön. Marha, sertés,birka szabadon variálható. Ami már többször bevált az a marha sertés kombó 1:1 arányban. Érdemes fejenként 15 dkg nyers hússal számolni. Ha birkát, bárányt veszek, annak aránya mindig kevesebb a többihez képest!

A húst alaposan összedolgozom apróra vágott fokhagymával és vöröshagymával. Ezek aránya tetszőleges, de a balkáni konyhában bátran mérik a plejskavicába a vöröshagymát (a fokhagymával lehet óvatosabban).

Kell még hozzá kevéske olaj, fűszernek pedig só, bors, darált erős paprika. Mondjuk a sót lehet jobb a legvégén hozzáadni, mert sok nedvességet von el a húsból. + esetleg egy kevés szódabikarbónát (de az már egy kicsit amerikai, lehet ezért egy szerb ölni tudna).

A húst szoktam pihentetni egy fél órát szobahőmérsékleten.

A kisütés mehet serpenyőben, de sütőpapíron, közepes lángon sütőben a legegyszerűbb, persze a grill lenne a legjobb! Naná! A húsból gombócokat formálunk és tenyerünkön tartva óvatosan kör alakúra lapítjuk, nyomkodjuk. Én általában 1 cm vastag 12-23cm átmérőjű (hogy passzoljon a lepénybe) darabokat gyártok belőle, és ezek kerülnek kisütésre. A közepe a sütés során megvastagszik, tehát lehet olyan húspogácsát formázni aminek a közepe be van nyomva, egy kicsit vékonyabb. A sütés során úgy is kiegyenlítődik.

Tálalni friss zöldséggel kell. Paradicsom, uborka, fehér káposzta, nálunk ezek kerülnek a szendvicsbe karikára vagy apróra vágva. A Plejskavica természetéhez tartozik, hogy különböző krémeket és szószokat is csapnak a hús és zöldség mellé kenyérlepénybe. A klasszikus az ajvár, de van, aki kőrözöttel tolja (ezt még nem próbáltam). Ha nálunk más nincs otthon, akkor legalább keverünk egy fokhagymás tejfölös szószt...

Megjegyzések

  1. Szeretnék egy ilyet ebédre - vágyakozó sóhaj- Megyek is a konyhába :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük az egész Családnak a receptet. Kifogom próbálni, a Férfiak meg megkóstolják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom öcsémben, bízom magamban is, csak jól sikerülhet. Ajvárt hozzá, ízibe :) Holnap jön az autentikus lepény hozzá.

      Törlés
  3. Este ilyet nézegetni....Rémesen guszta!!! :o)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Ha megajándékozhatlak egy díjjal, nézz be hozzám! Köszönöm! Bake Ann

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok....Az igazi pljeskavica receptje 60% marhahus,30% disznohus es 10% baranyhus.Ebbe nagyon sok voroshagyma megy,Foghagymat sosem teszunk a pljeskavicaba,eros torot paprika,so es bors..Sosem teszunk bele soda bikarbonat! Udv egy Balkani :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Balkáni :) ez az öcsém verziója, az igaziságot természetesen nem vitatjuk el :) köszi a kiegészítést/ kiigazítást :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform