Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.
Hát a cukkinit (háttal nem kezdünk mondatot)....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept ízzel-lélek Mártitól - inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára.
Hozzávalók:
- 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr)
- 1 kis fej vörös hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kevés olíva olaj
- só, bors
- majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek
- késhegynyi őrölt pirospaprika
- fél csokor petrezselyem
Elkészítés
A kis fej hagymát (lehet szerintem simán nagy fej is) megtisztítom és apróra vágom. Pár kanál olíva olajon 2 perc alatt megpirítom, de ne legyen nagyon sült barna. Hozzáadom a szintén nagyobb kockákra vágott cukkiniket, a kisebb darabokra vágott fokhagymát és a fűszereket. Ha szükséges még egy kis olívát is. Összekeverem. Közepes lángon, fedő alatt, az egésze puhára párolom. Ezt követően a botmixer vagy a késes mixer segítségével krémet varázsolunk belőle. Kicsit hűlhet és kész. Lehet kenyérre kenni.
Hát a cukkinit (háttal nem kezdünk mondatot)....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept ízzel-lélek Mártitól - inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára.
Hozzávalók:
- 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr)
- 1 kis fej vörös hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- kevés olíva olaj
- só, bors
- majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek
- késhegynyi őrölt pirospaprika
- fél csokor petrezselyem
Elkészítés
A kis fej hagymát (lehet szerintem simán nagy fej is) megtisztítom és apróra vágom. Pár kanál olíva olajon 2 perc alatt megpirítom, de ne legyen nagyon sült barna. Hozzáadom a szintén nagyobb kockákra vágott cukkiniket, a kisebb darabokra vágott fokhagymát és a fűszereket. Ha szükséges még egy kis olívát is. Összekeverem. Közepes lángon, fedő alatt, az egésze puhára párolom. Ezt követően a botmixer vagy a késes mixer segítségével krémet varázsolunk belőle. Kicsit hűlhet és kész. Lehet kenyérre kenni.
Ez egy isteni kis krém, sokan megnézik, de nem merik megírni, hogy ízlett-e vagy mi :)Pedig finom.
VálaszTörlésMegcsinálom. Köszönöm.
TörlésMegcsináltam,kedvencem lett!
Törlésnagyon finom lett, sorotatba csinálom
TörlésÉn már többször megcsináltam nagyon fincsi.
TörlésHát kétszer is elolvastam a kezdő mondatod elejét, mire leesett :) ... hogy hova futsz újra neki szemből :)
VálaszTörlésMég nem, de holnap elkészül, reggel "rendelek" friss cukkinit a kerttől. Megírom milyen lett.
Akkor lehet hogy más sem értette eddig :)
VálaszTörlésKertből frissen - én meg ezt irigyelem.....Nálunk a Timinek és a szüleimnek nagyon ízlett...bár nálam most a lencse minden mást kiszorított.....
De jó Beastie, nagyon guszta és biztosan fincsi is lett. Jó érzés olvasni és látni, hogy egy, a kis fejemből kipattant receptet valaki más elkészít, és továbbfejleszt. :) Köszi a bizalmat! Márti
VálaszTörlésÉn most csinálom éppen! Még csak kóstoltam,de azt mondom jó lesz!Köszi a receptet
TörlésHát még egyszer -én köszönöm, mert jó az ötlet és finoma végeredmény - mert a kenyérre krém topic állandó kihívás nálunk :)
VálaszTörlésBeastie, megcsináltam, pillanatok alatt elfogyott - khm, kiskanállal a felét elkóstolgattam csak úgy magában :) Köszi!
VálaszTörlésEgy "zakuszkásított" változatot is kevertem, szintén finom lett.
Garffyka, nagyon örülök a sikernek :) én most teljes cukkini lázban égek, kutatom a jobbnál jobb megvalósítási lehetőségeket.
VálaszTörlésA Zakuszkásított az kápia, padlizsán, paradicsom ? Érdekelne :) - Köszi
Hát én megcsináltam, ez isteni recept és kedvenc!! mindenkinek ajánlom! De ez még semmi, legalább 4 üveggel csináltam télire is, tetejére pici olajréteggel. Jujj de finom..:)
VálaszTörlésMost találtam a blogodra. A legjobbkor, mert telis-tele a hűtőnk cukkinivel:) Ezt a krémet ki is próbáltam. Nagyon finom lett! Köszönöm!
VálaszTörlésEz nagyon jól hangzik; és a színe - cukkini is van még - próba lesz - köszi
VálaszTörlésKb egy órája megcsináltam és már el is fogyott, szuper vacsira is! Igaz, nem volt a közelben mixer, úgyhogy csak úgy villával törtem össze rusztikusra:) Köszi!
VálaszTörlésangyalbogyoro
A november a legjobb erre a finomságra - csak a cukkini ára szalad el ilyenkor :( Egészségedre.
TörlésNagyon finom lett, és hamar, könnyen elkészíthető.
VálaszTörlésMég 2023-ban is ütőssss.Mesefinom-))ügyes vagy-)))
VálaszTörlésNagyon jó, és főleg egyszerű recept, tegnap próbáltam ki. Annyira ízlett, hogy a még kamrában várakozó 3 db cukkinit is elkészítettem ugyanígy télire, majd 82 fokon 20 percig automatáztam. Remélem, hogy eláll majd - hacsak el nem fogy 🙂.
VálaszTörlésKenőke alaprecept, további izesitést is elbír: zöldfűszerekkel (petrezselyem, snidling), de a majonéz is jól áll neki.