5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :) Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!!
Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.
Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam.
Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.
Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam.
Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében:
- nagy kelesztőtál (a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben)
- tiszta konyharuha
- konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték.
- sütőforma, ami jelen esetben egy fehér, kerámia kis fazék (2 literes) fedővel (lásd fotó lent)
- zárható műanyag doboz kis szellőzési lehetőséggel, gyúródeszka vagy hasonló
Hozzávalók a kenyérhez - alap anyagok:
- 710 ml langyos folyadék, ami alap esetben víz
Aki már érzi ezt a fajta kenyér sütést, s lágyítana a tésztán, óvatosan elkezdhet kísérletezni a folyadék összetétellel, pl: 150-200 ml joghurt, író, sör, zabtej, kefír + 510 - 560 ml víz (fontos, hogy a két folyadék együtt 710 ml legyen)
- 1 tasak szárított élesztő vagy 25 gr friss élesztő.
- 1,5 (nem púpozott) evőkanál (tengeri) só
- 820 gr (BL 80) kenyér liszt - működik a sima finom fehér liszttel is (BL-55) de ezzel jobb.
Ez a lisztmennyiség 20-80 % arányban keverhető teljes kiőrlésűvel, tönköllyel, rozzsal.
- lenmag, tökmag, szezámmag - evőkanállal mérve, ízlés szerint, opcionálisan
- liszt, illetve fél pohár zabpehely a külső beborítására
Elkészítés
- nagy kelesztőtál (a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben)
- tiszta konyharuha
- konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték.
- sütőforma, ami jelen esetben egy fehér, kerámia kis fazék (2 literes) fedővel (lásd fotó lent)
- zárható műanyag doboz kis szellőzési lehetőséggel, gyúródeszka vagy hasonló
Hozzávalók a kenyérhez - alap anyagok:
- 710 ml langyos folyadék, ami alap esetben víz
Aki már érzi ezt a fajta kenyér sütést, s lágyítana a tésztán, óvatosan elkezdhet kísérletezni a folyadék összetétellel, pl: 150-200 ml joghurt, író, sör, zabtej, kefír + 510 - 560 ml víz (fontos, hogy a két folyadék együtt 710 ml legyen)
- 1 tasak szárított élesztő vagy 25 gr friss élesztő.
- 1,5 (nem púpozott) evőkanál (tengeri) só
- 820 gr (BL 80) kenyér liszt - működik a sima finom fehér liszttel is (BL-55) de ezzel jobb.
Ez a lisztmennyiség 20-80 % arányban keverhető teljes kiőrlésűvel, tönköllyel, rozzsal.
- lenmag, tökmag, szezámmag - evőkanállal mérve, ízlés szerint, opcionálisan
- liszt, illetve fél pohár zabpehely a külső beborítására
Elkészítés
- A nagy keverőtálba beleöntjük a meleg vizet (esetleg keverve egyéb folyadékkal) alaposan elkeverve.
- Hozzáadjuk a sót és a szárított élesztőt. Összekeverjük. Kicsit állni hagyjuk. Majd a liszt s végül a magok következnek. Először a liszt harmada, ezt csomómentesre keverjük. Ezt követi a többi, amit már nehezebb, darabosabb elkeverni. De ez nem gond.
- Összekeverjük, de csak annyira, hogy ne maradjon száraz, lisztes felület. Gépet ehhez használni: TILOS.
- A konyhapulton hagyjuk (minimum 3-4 órára) vagy reggelig (ha este kevertük be), tiszta konyharuhával letakarva.
- A megkelt tésztát (még mindig elég lágy, érési lukakkal teli) kiborítjuk egy enyhén lisztes nyújtódeszkára vagy hasonló fa felületre.
- Megforgatjuk a lisztben, majd ketté vágjuk. Az egyik fele mehet egy jól záró műanyag dobozba, a hűtőbe. Akár mindkét cipót is megsüthetjük, egymás mellett. Ha lehet, ne gyúrjuk át a tésztát, a könnyed, lukacsos szerkezetet tesszük ezzel tönkre. Ez kis barátkozást igényel a tésztával, de hamar rá fogtok érezni.
- A fél pohár zabpelyhet rászórjuk a maradék kis lisztre, s megforgatjuk ismét benne a kenyerünket.
- Két kézzel kis cipót formálunk a tésztából, úgy, hogy a formázás közben (gömbölyítés) önmaga alá gyűrünk be egy kis tésztát. Érthető ez így? Ne gyúrjuk át ekkor sem.
- Az elkészült kis cipónkat egy éles késsel megkereszteljük vagy akár mintát is szabdalhatunk bele.
- Beletesszük a kerámia fazékba. (Az evolúciós ugrás következő szintje, amikor már fazék sem kell). Rátesszük a tetejét.
- Berakjuk a sütőbe (jelen esetben elektromos) és 200 C-ra, légkeverésre állítjuk. 60-65 percre van innentől kezdve szükségünk. Gáz sütőben is működik, de ott a légkeverés hiányában lehet hogy rövidebb a sütés, mert az alján gyorsabban sütheti. Hőlég befúvással is működik.
- Az utolsó 25 percben levesszük a fedőt róla, hogy szépen ropogós héjat süthessünk rá.
- Letelt a 65 perc, kivesszük a fazekat, kivesszük a kenyeret.
- Gyönyörködünk, esetleg hallgatjuk, hogyan zenél (cserepesedik) a kenyér.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd ügyesen felszeljük. Esszük, míg lehet.
80 dekás, kis, ropogós cipónk lett. A másik felét akár napokig ott hagyhatjuk a hűtőben, szépen, lassan érlelődik benne a kenyér. Jelenleg 2-3 napot próbáltam ki vele. Ha sütni akarunk, mondjuk este, előtte 20 perccel kivesszük a hűtőből. Zabpehelybe forgatjuk, cipót formázunk belőle, megkereszteljük, majd hagyjuk 20 percet, hogy szobahőmérsékletre melegedjen a sütő formánkban. Ezt követően a 10-15 pontok ismétlése következik.
Teljesen érthető...és kipróbálandó:)
VálaszTörlésDNK-et már rég sütöttem,és ez a hűtőbe tárolás nagyon tetszik,főleg mikor sűrű napok elé nézek.
Az elfoglalt nyugdíjasokat kihagytad.Orvosnál,patikában szinte mindig magam elé kell engednem néhányukat,mert mindig késésben vannak:))
Köszönöm. A megértés fontos, néha nyakatekert vagyok. A nyugdíjasoktól pedig elnézést, hogy kihagytam őket. Túl gyorsak voltak, míg lehajoltam bekötni a cipőmet,. már ott sem voltak :)
TörlésMentve :-)
VálaszTörlésÜdv
Ha Te megsütöd, akkor az nagy respect :)
TörlésMert? (-:
Törlésés köszi(ke) :-)
Isten őrizz, hogy kekeckedjek, de a leírásból kimaradt a sütőélesztő. A lisztbe szoktad keverni, vagy a folyadékba (sikerül, ahogy sikerül)? Amúgy a recept állati jól hangzik, tuti kipróbálom, eddig is ilyen "este begyúrom-reggel megsütöm" kenyerekkel kísérleteztem. Ja, sietős anyuka vagyok, vagy mi...
VálaszTörlésKedves sietős anyuka... vettem észre, immár javítva is. Folyadékkal keverve. Hajrá :)
TörlésLégkeverés nélkül is lehet sütni?
VálaszTörlésAnno sima gázsütőben sütöttem. Fog abban is sikerülni.
TörlésNem szoktam porélesztőt használni, egyenértékű friss élesztővel is működik ugye? Az 5 gramm friss élesztő?
VálaszTörlés(teljes munkaidős, 2 neveletlent nevelgető anyuka)
Szerintem öt gramm friss élesztővel is ugyanígy megy, fontos, hogy ne töltsük túl élesztővel a kenyeret :)
TörlésDetti, most figyelem, mit írtam korábban - 5 gramm, az a friss élesztő kocka 10-ede, szerintem azzal kicsit sokáig fog tartani az élesztés.... legyen inkább 25 gramm, fél kocka.
TörlésEz "szuper jól" hangzik recept!!!Kifogom próbálni,még a napokban! Köszönöm neked,hogy megosztottad velünk.Teljes munkaidőben dolgozó anyuka vagyok egy fiú lurkóval,és sok melóval! :)
VálaszTörlésHajrá, mindenkit csak bátorítanék :)
TörlésSzia! Ez egy "szuperjól" hangzik recept!!Kifogom próbálni a napokban.Szeretem az ilyen kicsit elteszünk belőle szűkösebb napokra!(Szűkösebb :már nem a pénzre gondolva,inkább az időhiányra.)Köszi,hogy megosztottad velünk a receptet.Egy anyuka egy gyerekkel,egy férjjel....és sok állattal,de kevés idővel! :)
VálaszTörlésAki hallja, adja át :) működik fele részt barna sörrel is :)
VálaszTörlésEzt én is elmentettem. 1cs. porélesztő(7gr), az nem kb 2dkg rendesnek felel meg?
VálaszTörlésJavítottam a fenti hozzászólást, mivel 5 gramm friss élesztő az nagyon kevés. Amikor frissel készítem, fél kocka, azaz átlag 25 gramm frisset használok fel. Tudom, hogy van pár gyártmány, ami nem a budafoki, ahol kisebbek a kockák..... mivel jellemzően hosszú időt hagyunk az élesztő kiteljesedésének, valószínűleg a 2 dkg is elegendő lenne, de a 7 gr porélesztő párja frissben inkább a 2,5 dkg.
VálaszTörlésMár többször próbálkoztam kenyérsütéssel, de idő hiányában midig visszatértem a boltihoz :-( Rengeteg receptet kipróbáltam már, de vagy nekem nem ízlett, vagy Apának vagy mindkettőnknek. Kipróbálom és remélem, hogy a mi családi kenyerünkké is válik.
VálaszTörlésNekem patakim van, szerinted abba süssem veknire formázva, vagy kerek jénaiban?
Hello,
TörlésMondok egy merészet. Keverd be a tésztát. Ha már az elején nagyon lágynak találod, adj hozzá még egy kis lisztet. Ha teljes kiőrlésű is van benne a lisztek között, kicsit csökkentsd a folyadék mennyiségét. Ha megoldható, összesen 3 vagy 4 órát hagyd konyhapulton, letakarva egy legalább dupla méretű (a tésztához képest) kelesztő tálban.
Melegítsd elő a sütőt, ha tudod 230 C-ra. Nálunk ez elektromos, légkeveréses. Fogj egy sütőlapot, tegyél rá sütőpapírt. A sütőbe, ha már jó forró, párásíts kicsit. Ez többféle módon mehet, kis tálkába a sütő aljában fél liter tűzforró vizet betenni, pár perc múlva már párás is lesz belül a sütőtér. Vagy az aljára pár jégkockát dobálsz.
Tehát forró a sütő, párásítva is lett. A kenyértésztát lisztes felületre borítod. Jól megnőtt, de még alapvetően mindig puha, kicsit lágy. Meglisztezed, kicsit átforgatod benne, de nem gyúrod. A cél, hogy ne ragadjon a kezed. Erre használhatsz zabpelyhet is, búzadarát, lisztet, stb. Gyorsan félbevágod a tésztát, és két kis cipót, kerekre formált kenyeret formázol belőle. Gyors bemetszés a tetején, sütőlapra mindkettővel, s be a sütőbe. 30 perc 230 C-on, aztán, 30 perc 200 C-on. Ez sütő teljesítménytől változhat. Ezekkel az időkkel és hőfokokkal nekem még nem égett meg kenyér. Kétszer virág locsoló spray-vel ráfújok a kenyerekre, támogatva ezzel a héjazat állagát is. A sütőből kivéve hagyom kihűlni, aztán szeletelem. Amúgy a fenti kérdésre válaszolva, nekem patakiban nem jól sikerült a kenyér, elterült, illetve ott más típusú kenyeret érdemes sütni. Kerek jénai akkor már jobb. De ha be tudod tartani a 3-4 órás kelesztést, forma nélkül is szépen megáll. Hajrá.
Szia!
VálaszTörlésGondoltam, hogy nem lesz jó a pataki, mert már próbálkoztam benne, de az volt amit írtál, hogy szétfolyt a tészta.Villany sütőm van, de nem légkeveréses, mindent szépen meg tudok benne sütni. Ma, vagy holnap nekiugrom, jelzem a végeredményt.
Látom, még mindig nagyon szereted a cukkinit :-)
A cukkinis quiche-t már ezerszer megcsináltam, meg a cukkini fasírtot is egy kis változtatással.
Rengeteg cukkinink volt az idén, elég sokat beraktam a fagyóba, mert nem tudtam mit kezdeni vele. Már vettem ki pár adagot amit a szomszéd pipik ettek meg végül, mert a magas víztartalom miatt eléggé gáz lett az állaga. Ötlet a felhasználásra? Csináljam meg apránként krémnek?