Igen, jöhet az első kérdés, hogy kerül a medvehagyma az asztalra, levesbe? Szezon sehol, minek itt villogni. Meg különben is, a medvék mennek aludni. Mindjárt. Pedig a válasz : Egyszerűen, fűszervajat készítettem belőle. Még tavasszal. Fagyasztottam. S sikeresen találkozott a kedvenc sütőtök krémlevessel. Hát így. Semmi flancolás.
Hozzávalók (4 személyre):
-700 gr meghámozott, kimagozott, felkockázott sütőtök
- 4 dl víz
- csipet só
- 5 dl tej
- 5 tk barnacukor
- 3 ek. rizs
- 1 ek vaj
- ízlés szerint zöldfűszer (petrezselyem)
- ízlés szerint medvehagymás fűszervaj
- ízlés szerint még cukor
- ízlés szerint még só
Elkészítés:
- A sütőtököt meghámozzuk, magjától megszabadítjuk, kockára vágjuk. A víz hozzá adásával, fedő alatt, takarék lángon, puhára pároljuk.
- A tököt ezt követően botmixerrel vagy egyéb mixerrel pépesre aprítjuk.
- Visszatesszük a főző edénybe, majd tejet, csipet só és pár tk cukrot adunk hozzá. Hozzáadjuk a rizst is.
- Fedő alatt, szintén alacsony lángon puhára főzzük a rizst. Illik kavargatni, mert könnyen leég/kifut, mert tej van benne, s az hajlamos. Ha elkészült a leves, hozzáadjuk a vajat s már tálalható is.
- Ízlés szerint sóval, cukorral, zöldfűszerrel, medvehagymás fűszervajjal ízesítjük.
- Melegen fogyasztjuk.
Forrás: F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve
Ezt szeretem, és van már sok sütőtök levesem, de medvehagymával még hiányzott. Eddig. Jövőre teszek el én is ilyen fűszervajat!
VálaszTörlésEz a fűszer vaj benne az igazi szerintem. Amúgy az édeskés, sűrű töklevest is bármikor megesszük.Fűszervajjal meg csak én ettem meg. Az újdonság nem varázsolta el sajnos a családom :)
VálaszTörlés