A sütőtök adja magát. Olyan édes, olyan krémes. Olyan téli hangulata van. De a krémlevesek legtöbbje megáll egy-két összetevőnél, nálunk is van medvehagymával, almával. Persze van mandulás sütőtök lekvár is a tarisznyában, de az inkább a karácsonyi ajándék kategória, nem a szombati húsleves alternatívája. Ami most jön, az elsőre ránézésre érdekes, másodjára viszont kalandra és kipróbálásra fel, olyan tutti jó, finom és különleges, szívet melengető finomság. Sütve és főzve. A karakteres, telt ízekért. Source: Eating Well.
Hozzávalók
- 2 érett körte, hámozva, magozva, negyedelve
- 900 gr orange sütőtök, hámozva, magozva, 5 cm-es darabokra vágva
- 2 közepes paradicsom, magozva, negyedelve
- 1 nagy szál póréhagyma, a világoszöld és fehér része, alaposan megmosva, hosszanti irányban felezve és darabolva
- 2 gerezd fokhagyma, hámozva, össze törve
- 2 ek olívaolaj
- 1/2 tk só
- frissen őrölt bors, ízlés szerint
- 1 liter zöldség vagy csirkehús leves alaplé, két részbe mérve
- 15-20 dkg kék sajt morzsolva vagy más, apóra vágott aromás sajt
- 1 ek apróra vágott metélő hagyma vagy újhagyma zöldje
Elkészítés
- Bekapcsoljuk a sütőt 205 C-ra. Már, ha van hőfokszabályzónk, akkor.
- Egy nagy sütőt kibélelünk sütőpapírral, de még jobb ha szilikon sütőlap.
- Elhelyezzük rajta a körtét, paradicsomot, sütőtök darabokat, pórét, fokhagymát. Megöntözzük olajjal, a sót felét rászórjuk és ízlés szerint borsozzuk. Kicsit átforgatjuk. Mehet a sütőbe 40-55 percre. Puhára sütjük a zöldségeket. Sütés közben néha megforgatjuk. Hagyjuk kihűlni.
- A sült zöldségek felét áttesszük egy nagyobb fazékba és felöntjük a leves alaplé felével. Kézi mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a zöldségek és a leves másik felét és ismét pürésítjük.
- Jöhet a maradék sót és közepes lángon, néha kevergetve, 10 percig főzzük.
- Hat tányérba merjük és sajt darabokkal valamint metélő hagymával díszítjük.
Jó étvágyat, szép őszi napsütéses időt !
Megjegyzések
Megjegyzés küldése