Még mindig a legújabb, kedvenc szakácskönyvünk, a Menedék egyesület gondozásában megjelent, csak tőlük beszerezhető: Így főzünk mi - messziről jött budapestiek - interjú és szakácskönyv. Nyáron ettem egy brazil különlegességet, sajtos puffancshoz hasonlót. Olyan finom volt. Azóta kérem brazil barátaimat, hogy ugyan már, a receptet. Kinyitom este a fenti könyvet, s pont benne van, ott, kiszúrja a szemem, a sajtos puffancs - Paó de quejio. De előtte jöjjön egy ízletes, egyszerű, póréhagymás, csirkés leves - rizzsel.
Hozzávalók:
- 4 ek olaj
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 közepes csirkemell vagy 6 alsó csirkecomb
- 1,5 l víz (kicsit több is lehet)
- só, bors
- 4 sárgarépa vastagon karikázva
- 1 póréhagyma karikázva
- 12 dkg rizs
- sok-sok petrezselyem
Elkészítés
Az olajon megpirítjuk a hagymát, pontosabban üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a csirkét, s pár perc pirítás után felöntjük vízzel. Ha több vizet használunk, kevésbé szívja majd be a rizs. Sóval, borssal ízesítjük.
A karikára vágott sárgarépát is hozzáadjuk, majd fedő alatt 20 percig főzzük közepes lángon.
Ezt követően beletesszük a karikára vágott póréhagymát és a rizst. A rizs megpuhulásáig főzzük, ami 15-20 perc. Szükség esetén tovább ízesítjük sóval, borssal. Tálalás előtt jó megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Fogyasszuk frissen, mert a rizs hajlamos megszívni magát a vízzel, így a levesből egytálétel lesz. Ami viszont ugyanolyan finom.
Kis családunk kedvencévé vált. Még egy leves szerény kis repertoárunk bővítésére, amit mindenki szeret. A francia hagyma, a magyar szabvány húsleves és a mozzarellás paradicsomleves (esetleg krumplileves) mellé.
Elkészítettem a receptet. Isteni! Nem igazàn értem miért ennyire finom, de valami elképesztően ízletes. Pedig a húsleves nem tartozik a kedvenceim közé, de ezt màr màsodszorra főzöm két hét alatt.
VálaszTörlés