Canja - Brazil rizses-pórés csirkehúsleves

Még mindig a legújabb, kedvenc szakácskönyvünk, a Menedék egyesület gondozásában megjelent, csak tőlük beszerezhető: Így főzünk mi - messziről jött budapestiek  - interjú és szakácskönyv. Nyáron ettem egy brazil különlegességet, sajtos puffancshoz hasonlót. Olyan finom volt. Azóta kérem brazil barátaimat, hogy ugyan már, a receptet. Kinyitom este a fenti könyvet, s pont benne van, ott, kiszúrja a szemem, a sajtos puffancs - Paó de quejio. De előtte  jöjjön egy ízletes, egyszerű, póréhagymás, csirkés leves - rizzsel.


Hozzávalók:
  • 4 ek olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 közepes csirkemell vagy 6 alsó csirkecomb
  • 1,5 l víz (kicsit több is lehet)
  • só, bors
  • 4 sárgarépa vastagon karikázva
  • 1 póréhagyma karikázva
  • 12 dkg rizs
  • sok-sok petrezselyem
Elkészítés

Az olajon megpirítjuk a hagymát, pontosabban üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a csirkét, s pár perc pirítás után felöntjük vízzel. Ha több vizet használunk, kevésbé szívja majd be a rizs. Sóval, borssal ízesítjük.

A karikára vágott sárgarépát is hozzáadjuk, majd fedő alatt 20 percig főzzük közepes lángon.

Ezt követően beletesszük a karikára vágott póréhagymát és a rizst. A rizs megpuhulásáig főzzük, ami 15-20 perc. Szükség esetén tovább ízesítjük sóval, borssal. Tálalás előtt jó megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Fogyasszuk frissen, mert a rizs hajlamos megszívni magát a vízzel, így a levesből egytálétel lesz. Ami viszont ugyanolyan finom. 

Kis családunk kedvencévé vált. Még egy leves szerény kis repertoárunk bővítésére, amit mindenki szeret. A francia hagyma, a magyar szabvány húsleves és a mozzarellás paradicsomleves (esetleg krumplileves) mellé. 


Megjegyzések

  1. Elkészítettem a receptet. Isteni! Nem igazàn értem miért ennyire finom, de valami elképesztően ízletes. Pedig a húsleves nem tartozik a kedvenceim közé, de ezt màr màsodszorra főzöm két hét alatt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések