Ugrás a fő tartalomra

Canja - Brazil rizses-pórés csirkehúsleves

Még mindig a legújabb, kedvenc szakácskönyvünk, a Menedék egyesület gondozásában megjelent, csak tőlük beszerezhető: Így főzünk mi - messziről jött budapestiek  - interjú és szakácskönyv. Nyáron ettem egy brazil különlegességet, sajtos puffancshoz hasonlót. Olyan finom volt. Azóta kérem brazil barátaimat, hogy ugyan már, a receptet. Kinyitom este a fenti könyvet, s pont benne van, ott, kiszúrja a szemem, a sajtos puffancs - Paó de quejio. De előtte  jöjjön egy ízletes, egyszerű, póréhagymás, csirkés leves - rizzsel.


Hozzávalók:
  • 4 ek olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 közepes csirkemell vagy 6 alsó csirkecomb
  • 1,5 l víz (kicsit több is lehet)
  • só, bors
  • 4 sárgarépa vastagon karikázva
  • 1 póréhagyma karikázva
  • 12 dkg rizs
  • sok-sok petrezselyem
Elkészítés

Az olajon megpirítjuk a hagymát, pontosabban üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a csirkét, s pár perc pirítás után felöntjük vízzel. Ha több vizet használunk, kevésbé szívja majd be a rizs. Sóval, borssal ízesítjük.

A karikára vágott sárgarépát is hozzáadjuk, majd fedő alatt 20 percig főzzük közepes lángon.

Ezt követően beletesszük a karikára vágott póréhagymát és a rizst. A rizs megpuhulásáig főzzük, ami 15-20 perc. Szükség esetén tovább ízesítjük sóval, borssal. Tálalás előtt jó megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

Fogyasszuk frissen, mert a rizs hajlamos megszívni magát a vízzel, így a levesből egytálétel lesz. Ami viszont ugyanolyan finom. 

Kis családunk kedvencévé vált. Még egy leves szerény kis repertoárunk bővítésére, amit mindenki szeret. A francia hagyma, a magyar szabvány húsleves és a mozzarellás paradicsomleves (esetleg krumplileves) mellé. 


Megjegyzések

  1. Elkészítettem a receptet. Isteni! Nem igazàn értem miért ennyire finom, de valami elképesztően ízletes. Pedig a húsleves nem tartozik a kedvenceim közé, de ezt màr màsodszorra főzöm két hét alatt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke