Ugrás a fő tartalomra

Sajtos Brokkoli Krémleves

 Sajtos Brokkoli Krémleves

Csak illusztráció, only for illustration 

Ez egy szörnyen fotózhatatlan leves, amit nagyon sajnálok, ugyanis a képpel ellentétben nagyon finom, csupa sajt és lágy simogatás lett ez a leveske. Minden családtagom ette, repetázott is belőle. Ez nagyszerű könyvben találtam a receptre : Soup of the day - 365 recipes for every day of the Year - mind leves. Sajnos, ennek a levesnek az illusztrációja hiányzik, így igazából lelki szemeitekkel kell elképzelni, hogy milyen jót ettünk. És a brokkoli kitűnő zsírégető. Nem mintha ez lenne a fő szempont. Simán csak szeretjük. 

Hozzávalók:
  • 2 ek sótlan vaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva, kockázva
  • 45 gr liszt
  • 1,25 l zöldség alap leves (házi vegetából hamar elkészül
  • 750 gr brokkoli (fagyasztott volt épp)
  • 1/2 tk  kakukkfű (frissből több)
  • 1 ek friss citrom lé
  • 500 ml tej
  • 250 gr reszelt sajt (Eidami - valami füstölt még jobb lenne)
  • só, bors
source: http://www.fatonthemove.com/wp-content/uploads/2012/10/broccoli.jpg

Elkészítés:
  1. Kevés vízen, fedő alatt, közepes lángon, a brokkolit - megpároljuk - puhára.
  2. Egy vastag aljú serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd mehet rá az apróra vágott hagyma.
  3. Kb. 8 perc alatt közepes lángon, lágy aranybarnára pároljuk a hagymát. Megszórjuk liszttel.
  4. Elkeverjük s további 1 percig főzzük. Ezt követően mehet hozzá a többi hozzávaló:
  5. az alap levest, a brokkolit, kakukkfüvet, citromlevet és felforraljuk.
  6. Levesszük a láng erősségét, lefedjük és puhára pároljuk benne a brokkolit. Kb. 20 perc alatt kész.
  7. Lehúzzuk a tűzről s kicsit hagyjuk hűlni.
  8. Mixerben vagy botmixerrel pürésítjük a levesünket. Mehet vissza a seprenyőbe/fazékba. 
  9. Hozzátöltjük a tejet és alacsony hőfokon felforraljuk.
  10. Hozzáadjuk a reszelt sajt felét, alaposan elkeverjük.
  11. Sóval, borssal ízesítjük.
  12. Tányérba szedve tálaljuk s természetesen megszórjuk a maradék sajttal. Az az igazi meglepi a végére!
Jó étvágyat Kedves Olvasóink :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke