Csak illusztráció, only for illustration |
Ez egy szörnyen fotózhatatlan leves, amit nagyon sajnálok, ugyanis a képpel ellentétben nagyon finom, csupa sajt és lágy simogatás lett ez a leveske. Minden családtagom ette, repetázott is belőle. Ez nagyszerű könyvben találtam a receptre : Soup of the day - 365 recipes for every day of the Year - mind leves. Sajnos, ennek a levesnek az illusztrációja hiányzik, így igazából lelki szemeitekkel kell elképzelni, hogy milyen jót ettünk. És a brokkoli kitűnő zsírégető. Nem mintha ez lenne a fő szempont. Simán csak szeretjük.
Hozzávalók:
- 2 ek sótlan vaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva, kockázva
- 45 gr liszt
- 1,25 l zöldség alap leves (házi vegetából hamar elkészül
- 750 gr brokkoli (fagyasztott volt épp)
- 1/2 tk kakukkfű (frissből több)
- 1 ek friss citrom lé
- 500 ml tej
- 250 gr reszelt sajt (Eidami - valami füstölt még jobb lenne)
- só, bors
source: http://www.fatonthemove.com/wp-content/uploads/2012/10/broccoli.jpg |
Elkészítés:
- Kevés vízen, fedő alatt, közepes lángon, a brokkolit - megpároljuk - puhára.
- Egy vastag aljú serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd mehet rá az apróra vágott hagyma.
- Kb. 8 perc alatt közepes lángon, lágy aranybarnára pároljuk a hagymát. Megszórjuk liszttel.
- Elkeverjük s további 1 percig főzzük. Ezt követően mehet hozzá a többi hozzávaló:
- az alap levest, a brokkolit, kakukkfüvet, citromlevet és felforraljuk.
- Levesszük a láng erősségét, lefedjük és puhára pároljuk benne a brokkolit. Kb. 20 perc alatt kész.
- Lehúzzuk a tűzről s kicsit hagyjuk hűlni.
- Mixerben vagy botmixerrel pürésítjük a levesünket. Mehet vissza a seprenyőbe/fazékba.
- Hozzátöltjük a tejet és alacsony hőfokon felforraljuk.
- Hozzáadjuk a reszelt sajt felét, alaposan elkeverjük.
- Sóval, borssal ízesítjük.
- Tányérba szedve tálaljuk s természetesen megszórjuk a maradék sajttal. Az az igazi meglepi a végére!
Jó étvágyat Kedves Olvasóink :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése