Ugrás a fő tartalomra

Íróban marinált pulyka

Ez egy több lépcsőből álló, valódi étel készítési láncolat, melyet mindenképpen ajánlok. Kezdjük a házi vaj készítéssel. Itt nyerünk egy kis írót, amit nem minden boltban lehet kapni. Nagyon jó szolgálatot tesz amerikai palacsinta készítésénél, de most egy új, nem édességbe való alkalmazást hoztam. Használjuk bátran marinálásra is, mindenféle szárnyashoz. Nehéz volt kora reggel szépre fényképezni, pláne, hogy ebédre lesz.
 Hozzávalók 2 személyre
- 40 dkg pulyka medalion
- 160 ml író
- 2 ek olívaolaj + a sütéshez
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma
- oregano
- újkrumpli
 Elkészítés
A pulya medialiont kisebb darabokra vágjuk, majd beletesszük egy megfelelő tálba. Ráöntjük az írót, az olívaolajat, majd a zúzott fokhagymát. Oregánóval, sóval, borssal fűszerezzük. Alaposan elkeverjük. Egy éjszakára berakjuk a hűtőbe. A hús beszívja a fűszeres írót, puha és ízletes lesz tőle. Hamarabb megsüthető, nagyon zamatos. Reggel egy serpenyőbe kis olíva olajat forrósítunk. Szórhatunk bele még szárított oregánót. 
A marinált hússzeleteket kicsit lecsöpögtetjük, majd a forró olajon, mindkét oldalát megsütjük. Élve az új konyhánk adta lehetőséggel, a sütést én a sütőben hajtottam végre, 200 C-on, 15 perc alatt. Aztán következett még 5 perc grill, oldalanként. Tehát sütőben, szabadtéri grillen, serpenyőben, mindenhogy megsüthető a hús. A megmaradt fűszeres olajon aztán negyed hasábokra vágott krumpli sütése/grillezése következett. Salátát nem találtam hozzá otthon, de egy joghurtos retek saláta kitűnő választás lenne hozzá. 

Megjegyzések

  1. Elfogadnám ma ebédre, nagyon guszta.
    Hétvégén kipróbálom, úgysem készítettem még házi vajat, hát itt az ideje, így két legyen ütök egy csapásra :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) A házi vaj nem egy olcsó dolog (50 %-os jó esetben a vaj-író arány) viszont ez a marinálás dolog nagyon finommá tesz mindenféle húst. Tényleg ajánlom :)

      Törlés
  2. Egyszerű de nagyszerű, pont ilyet kerestem :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke