Egy gyönyörű ételfotóhoz írtam elismerő kommentet s kaptam hozzá cserébe "így csinálom én" rövid receptet. Azóta kétszer megcsináltam, egyre nagyobb adagokat sütök, a család meg örül. Sőt. Hízik. Köszönöm Kati :)
finom habos - fluffy |
- 1 bögre finom liszt
- 1 bögre író (lehet azt kapni átlagos boltban is)
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 ek. ricotta (savó túró)
- csipet só (mert mindenbe kell)
- reszelt citromhéj - én szárított változatot használtam hozzá, érzéssel
az utolsó |
Elkészítés
A tojást, a vaníliás cukrot és a pohár írót jól összekeverem. Hozzáadom a ricottát, tovább kevergetem. Mehetnek bele a morzsolni való szárazak: só, reszelt citrusféle héja, liszt, szódabikarbóna. Keverem. Kavarom. Akarom. Kész.
fent csont alakú keksz kiszúróval kísérleteztem |
Megfelelő serpenyőben kis olajat vagy vajat olvasztok, s mint ahogy a palacsintát szoktuk (tényleg, szoktuk??) sütni, kisebb merőkanállal elhelyezek egy adagot a közepére. Nem forgatom, löttybölgetem, mert akkor elterül, s ez most nem olyan palacsinta lesz, hanem habos, fluffy, amerikai. Tehát közepes lángon sütöm, megvárom, míg a felszíne szép, lukacsos, hólyagos lesz. Akkor - és csak akkor, nem előbb, később, máskor, holnap - egy lapos fa lapátkával gyorsan megfordítom. Tapasztalatom, hogy még ekkor is repülhet kis nyers tészta szerteszéjjel, szóval óvatosan. Szép barnára sütöm a másik oldalát is.
idős és fiatal pancake találkozása |
lekvárral díszítve |
Amúgy meg a blogod tényleg kínzás. :DDD De az jó, hogy nem kell hozzá amerikaipalacsinta sütő :) Arra a fényképre meg rábólintok én is. :) El fog készülni ez (is).
VálaszTörlésMás receptet sütöttem, de ha nagyon kedvezni akarok ( a vejeimnek is ), ha itthon vannak reggelire szoktam sütni. A kicsik is imádják, friss szamóca lekvárral, hmmmm isteni!
VálaszTörlésKöszönöm hogy erre jártok és örülök, ha tetszik.
VálaszTörlésA recept forrása (amerikai magyar ismerős) szerint az író az egyik titok benne. A másik a ricotta és a citrushéj szerintem.
Nálunk ez legyőzte a sima, "magyar" palacsintát. Kevesebb is kell belőle, hamarabb megsül és nem lesz a széle olyan könnyen túlsütve száraz, ropogós. Új szerelmünk :)
Szépek! Ezt a palacsintát - na jó, nem ezt, de hasonlót - nagyon bírom! Kár, hogy átlagon aluliak vagyunk, író nincs :S, de ha találok valahol, megsütöm így is. :)
VálaszTörlésKöszi :)
VálaszTörlésAz író nem nagy ördöngösség, van egy pár helyettesítési lehetősége, ami szintén nagyon finommá teszi a palit. Két alkalomból egyszer én is pót írót alkalmaztam. Egy csésze tejbe elkevertem egy evőkanál citromlevet. És kész.
Nekem is nagyon ízlett. Tetszik, jöhet erre is
VálaszTörlés:) este megsütöm újból, s ha a futár vállalja, akkor visz is belőle egy adaggal :) tegyél ki egy nagy fehér zászlót, egy lefelé mutató nyíllal, s akkor odatalál a futár, simán
VálaszTörlés