Ugrás a fő tartalomra

Igazi Amerikai Palacsinta (easy)

Egy gyönyörű ételfotóhoz írtam elismerő kommentet s kaptam hozzá cserébe "így csinálom én" rövid receptet. Azóta kétszer megcsináltam, egyre nagyobb adagokat sütök, a család meg örül. Sőt. Hízik. Köszönöm Kati :)

finom habos - fluffy
Hozzávalók kisebb családi adaghoz (4 fő, fejenként 3 palacsinta becsült mennyiség)
- 1 bögre finom liszt
- 1 bögre író (lehet azt kapni átlagos boltban is)
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 ek. ricotta (savó túró)
- csipet só (mert mindenbe kell)
- reszelt citromhéj - én szárított változatot használtam hozzá, érzéssel
az utolsó
Elkészítés
A tojást, a vaníliás cukrot és a pohár írót jól összekeverem. Hozzáadom a ricottát, tovább kevergetem. Mehetnek bele a morzsolni való szárazak: só, reszelt citrusféle héja, liszt, szódabikarbóna. Keverem. Kavarom. Akarom. Kész.
fent csont alakú keksz kiszúróval kísérleteztem
Megfelelő serpenyőben kis olajat vagy vajat olvasztok, s mint ahogy a palacsintát szoktuk (tényleg, szoktuk??) sütni, kisebb merőkanállal elhelyezek egy adagot a közepére. Nem forgatom, löttybölgetem, mert akkor elterül, s ez most nem olyan palacsinta lesz, hanem habos, fluffy, amerikai. Tehát közepes lángon sütöm, megvárom, míg a felszíne szép, lukacsos, hólyagos lesz. Akkor - és csak akkor, nem előbb, később, máskor, holnap - egy lapos fa lapátkával gyorsan megfordítom. Tapasztalatom, hogy még ekkor is repülhet kis nyers tészta szerteszéjjel, szóval óvatosan. Szép barnára sütöm a másik oldalát is. 
idős és fiatal pancake találkozása
Frissiben tálalom, nem lehetett elég gyorsan sütni, olyan hamar elfogy. A ricottától és az írótól különleges, lágy és felejthetetlen lesz. Juharsziruppal, friss gyümölccsel, házi vagy bolti nutellával, lekvárral, kakaóporral (akár egyszerre is) fogyaszthatjuk. Legyen Nektek is jó! Az étvágyatok! Is.
lekvárral díszítve

Megjegyzések

  1. Amúgy meg a blogod tényleg kínzás. :DDD De az jó, hogy nem kell hozzá amerikaipalacsinta sütő :) Arra a fényképre meg rábólintok én is. :) El fog készülni ez (is).

    VálaszTörlés
  2. Más receptet sütöttem, de ha nagyon kedvezni akarok ( a vejeimnek is ), ha itthon vannak reggelire szoktam sütni. A kicsik is imádják, friss szamóca lekvárral, hmmmm isteni!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm hogy erre jártok és örülök, ha tetszik.

    A recept forrása (amerikai magyar ismerős) szerint az író az egyik titok benne. A másik a ricotta és a citrushéj szerintem.

    Nálunk ez legyőzte a sima, "magyar" palacsintát. Kevesebb is kell belőle, hamarabb megsül és nem lesz a széle olyan könnyen túlsütve száraz, ropogós. Új szerelmünk :)

    VálaszTörlés
  4. Szépek! Ezt a palacsintát - na jó, nem ezt, de hasonlót - nagyon bírom! Kár, hogy átlagon aluliak vagyunk, író nincs :S, de ha találok valahol, megsütöm így is. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszi :)

    Az író nem nagy ördöngösség, van egy pár helyettesítési lehetősége, ami szintén nagyon finommá teszi a palit. Két alkalomból egyszer én is pót írót alkalmaztam. Egy csésze tejbe elkevertem egy evőkanál citromlevet. És kész.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagyon ízlett. Tetszik, jöhet erre is

    VálaszTörlés
  7. :) este megsütöm újból, s ha a futár vállalja, akkor visz is belőle egy adaggal :) tegyél ki egy nagy fehér zászlót, egy lefelé mutató nyíllal, s akkor odatalál a futár, simán

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke