A házi kenyérsütés. Örök téma. Önök kérték. Kell hozzá egy kis lelkesedés, bátorság és gáztűzhely. Ez egy gyors és egyszerű kenyér. Lehet, ez még belefér a Barátok közt után ? Tehát, akinek még odébb van a reggeli / vacsora s van 120 perce (lehet kevesebb is), bátran vágjon bele. Nem ördöngösség. Szellem a Fazékban, illetve Szeretetre hangoltan voltak a források. Köszönöm nekik. Házi vajat még egyszerűbb készíteni, robotgép és 30 %-os tejszín kell hozzá. Mert nagyon megy a kenyérhez. Meg úgyis ráérünk, míg sül.
Hozzávalók a kenyérhez Hozzávalók a házi vajhoz
- 35 dkg fehér liszt - 500 ml 30 %-os tejszín
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt - robotgép habverő adapterrel
- 325 ml tűz forró víz (100 fok)
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2 ek zabpehely
- 1 ek napraforgómag
Elkészítés
A lisztet beleszitáljuk egy nagy keverőtálba, összekeverjük a sóval, cukorral, magvakkal. Rámorzsoljuk az élesztőt. A lobogó, tűz forró vízzel leöntjük és fakanállal elkezdjük összedolgozni (persze lehet géppel is). Egy perc múlva már nem olyan forró a víz, lehet kézzel is szépen gyúrni. 10 perc alatt egyenletesre, szép simára gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, megvágjuk a tetejét, hogy szépen kelhessen. Letakarva (az eredeti 15 perc helyett) 45 percig hagyjuk meleg helyen kelni. Megkenjük olajjal és fedeles, kilisztezett kerámia tálba tesszük. A sütőt elő melegítjük 200 C-ra. Kis tálba vizet teszünk a sütő aljába, hogy vízgőz keletkezzen, jót tesz a kenyér sütésének. 45 percig fedő alatt sütjük, szép héja lett. 15 percig fedő nélkül, kicsit magasabb hőmérsékleten. Kerámia fazék nélkül is működik, az eredeti leírás szerint, ám nálunk jobb lett fazékban. És kész . Rácsra téve kicsit hagyjuk kihűlni. Ropogós, puha, tetszetős kenyeret kapunk.
Házi vaj
500 ml 30%-os tejszínt beleöntünk a robotgép keverő tartályába, vagy akár késes mixerbe is mehet. Bekapcsoljuk, és legalább 15 percig hagyjuk dolgozni. Először a tejszínből hagyományos, kemény habot ver.
Leöntjük a folyadékot, s a friss vajat megfelelő tálkába, csatos üvegbe szedjük. Kicsit megnyomkodva tudunk még folyadékot eltávolítani belőle. Friss, krémes, semmivel össze nem téveszthető textúrájú, finom vajunk lesz. Vigyázat, hamar fogy. 500 ml tejszínből lett: 240 gr vaj és 260 ml író.
Yessssssssss! Ez igen!!!
VálaszTörlésKösziiiiiiiiiiiiiii! Lehet nem kéne vajnak nevezni, ám nagyon hawai . (eh, de rossz)
Törlésés mily tökéletes bejegyzés. a vgén fel sem kell tennem a kérdést, ott az uccsó sorban.
VálaszTörlésköszi
Köszönöm, hogy feltetted a kenyeret és visszajeleztél...
VálaszTörlésA vaj hihetetlen! Ma készítek! A jegesvizet beleönteni, számomra új trükk, köszönöm.
Én köszönöm az újdonságot. Másodszorra már sikerült is.
Törlés:) Aki korán kel, kenyeret (és vajat) lel! :)
VálaszTörlésSzép lett a kenyérke! :)
Igazából vajat korán nem szabad készíteni, mert a fal szomszédok nagyon nem szeretnének (bár eddig se volt rózsás a kapcsolatunk) - a kenyeret pedig köszi, vajat adok érte cserébe!
TörlésNo, már vajat is köpülsz? Micsoda pasi! A kenyér és a vaj a két szerelmem...Már csak egy olyan igazi nyári illatú zöldpaprika hiányzik a képbe hozzá... Hm, felcsigáztál vaj ügyben... :o)))
VálaszTörlésDe jóóóóó....olyan kíváncsi vagyok, milyen az íze,nekem is rá kellene szánnom magam, palacsintát meg úgyis elég sűrűn eszünk, hamar meg lenne a helye az írónak.....ja, és a kenyér is nagyon szép! :)
VálaszTörlésDe jó, kell ilyen tejszínt szereznem :)
VálaszTörlésGergő! Én is csináltam valamit, de nem így, ahogy Te. Akkor lehet, hogy az nem is vaj? Pedig teljesen olyan íze van. 6 liter tejet felforraltam, éjszakára kitettem az erkélyre, reggel szűrőkanállal leszedtem a vastag fölét, beletettem egy befőttes üvegbe, és a botmixerrel elkezdtem föl-le köpülni. Pár perc alatt egy könnyű, kenhető, vajízű valami lett, de író nem jött ki belőle.
VálaszTörlésNem vagyok egy vajügyi szakértő, de szerintem, amit lemertél a tej tetejéről, az a tejszínt megelőző halmazállapot lehetett. Gondolom ha még tovább érhetett volna a dolog, akkor a tetejéről csak a "zsírt" szeded le, amit nevezzünk el tejszínnek. Amit boltban, tejesnél kapunk, az minimum 30 % zsírtartalmú. Abból lesz vaj és író is.
VálaszTörlésVajon miért ódzkodtam eddig a vajkészítéstől...? Talán, mert háztartásomba nemigen kerül fél liter 30%-os tejszín (bolti?) A házi tejecskéből pedig nagyon nehéz összeszedni a fél liternyi mennyiséget. Ugyebár fél liternél kevesebb tejszínnél nem is nagyon érdemes kevesebből nekiállni a ráfordított energiamennyiség és a kihozatal szempontjából...Hmmm...Azért gondolkodom, hátha kihallatszik:)))
VálaszTörlés