Ugrás a fő tartalomra

Házi kenyér és házi vaj - 120 perc alatt

A házi kenyérsütés. Örök téma. Önök kérték. Kell hozzá  egy kis lelkesedés, bátorság és gáztűzhely. Ez egy gyors és egyszerű kenyér. Lehet, ez még belefér a Barátok közt után ? Tehát, akinek még odébb van a reggeli / vacsora s van 120 perce (lehet kevesebb is), bátran vágjon bele. Nem ördöngösség. Szellem a Fazékban, illetve Szeretetre hangoltan voltak a források. Köszönöm  nekik. Házi vajat még egyszerűbb készíteni, robotgép és 30 %-os tejszín kell hozzá. Mert nagyon megy a kenyérhez. Meg úgyis ráérünk, míg sül.

Hozzávalók a kenyérhez                                                  Hozzávalók a házi vajhoz
- 35 dkg fehér liszt                                                              - 500 ml 30 %-os tejszín
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt                                     - robotgép habverő adapterrel
- 325 ml tűz forró víz (100 fok)
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2 ek zabpehely
- 1 ek napraforgómag

Elkészítés
A lisztet beleszitáljuk egy nagy keverőtálba, összekeverjük a sóval, cukorral, magvakkal. Rámorzsoljuk az élesztőt. A lobogó, tűz forró vízzel leöntjük és fakanállal elkezdjük összedolgozni (persze lehet géppel is). Egy perc múlva már nem olyan forró a víz, lehet kézzel is szépen gyúrni. 10 perc alatt egyenletesre, szép simára gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, megvágjuk a tetejét, hogy szépen kelhessen. Letakarva (az eredeti 15 perc helyett) 45 percig hagyjuk meleg helyen kelni. Megkenjük olajjal és fedeles, kilisztezett kerámia tálba tesszük. A sütőt elő melegítjük 200 C-ra. Kis tálba vizet teszünk a sütő aljába, hogy vízgőz keletkezzen, jót tesz a kenyér sütésének. 45 percig fedő alatt sütjük, szép héja lett. 15 percig fedő nélkül, kicsit magasabb hőmérsékleten. Kerámia fazék nélkül is működik, az eredeti leírás szerint, ám nálunk jobb lett fazékban.  És kész . Rácsra téve kicsit hagyjuk kihűlni. Ropogós, puha, tetszetős kenyeret kapunk. 

Házi vaj
500 ml 30%-os tejszínt beleöntünk a robotgép keverő tartályába, vagy akár késes mixerbe is mehet. Bekapcsoljuk, és legalább 15 percig hagyjuk dolgozni. Először a tejszínből hagyományos, kemény habot ver.

Majd tovább dolgozva hirtelen elkezd sűrűsödni, s kis darab vajak csapódnak ki. Addig hagyjuk dolgozni, amíg a vaj kezd összeállni, s a kicsapódott írótól elválik. Leöntjük róla az írót (jó lesz később palacsintába, kenyérbe) s egy pohár jeges vizet öntünk a vajra. Még 5 percet dolgoztatjuk a gépet. A jeges víz segít, hogy a vaj megfelelően elválhasson az írótól.
Leöntjük a folyadékot, s a friss vajat megfelelő tálkába, csatos üvegbe szedjük. Kicsit megnyomkodva tudunk még folyadékot eltávolítani belőle. Friss, krémes, semmivel össze nem téveszthető textúrájú, finom vajunk lesz. Vigyázat, hamar fogy. 500 ml tejszínből lett: 240 gr vaj és 260 ml író. 

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Kösziiiiiiiiiiiiiii! Lehet nem kéne vajnak nevezni, ám nagyon hawai . (eh, de rossz)

      Törlés
  2. és mily tökéletes bejegyzés. a vgén fel sem kell tennem a kérdést, ott az uccsó sorban.
    köszi

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, hogy feltetted a kenyeret és visszajeleztél...
    A vaj hihetetlen! Ma készítek! A jegesvizet beleönteni, számomra új trükk, köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm az újdonságot. Másodszorra már sikerült is.

      Törlés
  4. :) Aki korán kel, kenyeret (és vajat) lel! :)
    Szép lett a kenyérke! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából vajat korán nem szabad készíteni, mert a fal szomszédok nagyon nem szeretnének (bár eddig se volt rózsás a kapcsolatunk) - a kenyeret pedig köszi, vajat adok érte cserébe!

      Törlés
  5. No, már vajat is köpülsz? Micsoda pasi! A kenyér és a vaj a két szerelmem...Már csak egy olyan igazi nyári illatú zöldpaprika hiányzik a képbe hozzá... Hm, felcsigáztál vaj ügyben... :o)))

    VálaszTörlés
  6. De jóóóóó....olyan kíváncsi vagyok, milyen az íze,nekem is rá kellene szánnom magam, palacsintát meg úgyis elég sűrűn eszünk, hamar meg lenne a helye az írónak.....ja, és a kenyér is nagyon szép! :)

    VálaszTörlés
  7. De jó, kell ilyen tejszínt szereznem :)

    VálaszTörlés
  8. Gergő! Én is csináltam valamit, de nem így, ahogy Te. Akkor lehet, hogy az nem is vaj? Pedig teljesen olyan íze van. 6 liter tejet felforraltam, éjszakára kitettem az erkélyre, reggel szűrőkanállal leszedtem a vastag fölét, beletettem egy befőttes üvegbe, és a botmixerrel elkezdtem föl-le köpülni. Pár perc alatt egy könnyű, kenhető, vajízű valami lett, de író nem jött ki belőle.

    VálaszTörlés
  9. Nem vagyok egy vajügyi szakértő, de szerintem, amit lemertél a tej tetejéről, az a tejszínt megelőző halmazállapot lehetett. Gondolom ha még tovább érhetett volna a dolog, akkor a tetejéről csak a "zsírt" szeded le, amit nevezzünk el tejszínnek. Amit boltban, tejesnél kapunk, az minimum 30 % zsírtartalmú. Abból lesz vaj és író is.

    VálaszTörlés
  10. Vajon miért ódzkodtam eddig a vajkészítéstől...? Talán, mert háztartásomba nemigen kerül fél liter 30%-os tejszín (bolti?) A házi tejecskéből pedig nagyon nehéz összeszedni a fél liternyi mennyiséget. Ugyebár fél liternél kevesebb tejszínnél nem is nagyon érdemes kevesebből nekiállni a ráfordított energiamennyiség és a kihozatal szempontjából...Hmmm...Azért gondolkodom, hátha kihallatszik:)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke