Meyer Lemon Curd

Mai finomságunk neve mind, eddig ismeretlen szóból áll össze. Meyer citrom, a blogvilág egy része szemfülesen felfedezte, majd belevitte a jóba a többit. A Spar összekeverte a "mezei" citromokkal, így a szemfülesek csak válogattak, s vitték a mannát. A meyer citrom egyes források szerint egy természetes hibrid a citrom és az édes narancs között. Sötét sárga, majdnem sima felületű, vékony héjú, lédús, a citromnál édesebb kis gyümölcs. Ugyanúgy kerültem vele kapcsolatba, mint a medvehagymával. Kíváncsiság, lelkesedés.

Lemon Curd. Édes hívó szó az anglomán körökben. Eddig csak a szavak voltak ismerősek, a mögöttes jelentés, az íz, még hiányzott. Ami alapból inkább fruit curd, mert nem csak lemon. Wikipedia megmondja, hogy mi is ez. Scone-t már készítettem, tradicionálisan ahhoz ették a népek a curd-ot. Mi viszont kalácshoz, palacsintához, illetve reggelenként, esténként, kis kanállal, rájárni. Csak úgy. Sajtkukac receptje. Köszi. 

répacukorral is elkészült
Hozzávalók:
- 85 gr vaj / margarin
- 200 gr nádcukor
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- 3 Meyer citrom leve (kb. 2 dl)
- 1 Meyer citrom reszelt héja
sötétebb, aromás - nádcukorral
Elkészítés
A citromok levét kifacsarjuk. Az egyikről még korábban lereszeljük a héját. Nálunk sajnos hiányzott a profi citrom reszelő, így éles késsel és mixerrel próbálkoztam. Hiányzott az a reszelő. Minél apróbb darabokat reszeljük. A vajat, cukrot és tojásokat géppel habosra, krémesre keverjük, majd a citromlé / héja következik. Magas falú lábosba feltesszük főzni, alacsony lángon. Gyakran kavargatva sűrű, krémes állagúra főzzük. Amikor már elkezd kihűlni, zárható üvegekbe töltjük. Hűtőben eláll egy darabig, de nem sokáig, mert úgyis megesszük. Sütibe, linzerre, mézes alapra is jól használható. Vigyázat! Nagyon citrom.
Az első képen a világosabb lemon curd sima répacukorral készült, úgy édesebb, töményebb. Akinek van otthon, mégis használjon hozzá nádcukrot, sötétebb, aromásabb finomság a végeredmény

Megjegyzések

  1. Nagyon fincsi lehet, már szemezek a lemon curd-del egy ideje. Teleltetünk pár citromfát, amik szépen teremnek, abszolút bio, azt hiszem ki fogom próbálni azokból :)

    VálaszTörlés
  2. Engem Piszke csigázott fel a Meyer citrommal...Vettem is a múltkor. Nagyon finom, lédús egy cseppet fűszeres ízű citrom. A krémed mesés lett belőle!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Piszke pedig közel lakik Sajtkukac Nikihez, ahonnan a recept jött :)

      Törlés
  3. én se tudtam megállni, de ilyen finomat életemben nem kóstoltam
    Jószívű figyelmetetés: legalább 10 kg citrtommal álljatok neki a krémcsinálásnak, mert kevesebből nem marad a végére mutatóba se:)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések