Scone - skót eredetű, brit gyors kenyérféle. Jah. A Birodalom országai körében népszerű. Teához elengedhetetlen. Ott. Gyors, sütőporos, íróval készült - egyszerű. Még nekem is sikerült. A kiinduló recept nagyon hasznos volt, megtanított az író házi helyettesítésére (is), mert csak ezért boltba/piacra menni ugye nem. Kb. így: 1 pohár joghurt és 2 ek tej. Vagy 1 pohár tej és 1 ek citromlé.
mogyorókrém és baracklekvár |
- 1-2 tk citrusféle héj(citrom, narancs, grapefruit)
- 2/3 csésze cukor - nálam nádcukor - kb. 15 dkg
- 4 csésze liszt (1 csésze = 15 dkg)
- 4 tk sütőpor (pont elfogyott a recept közben)
- 1 1/2 ek darált mák
- 1 csésze vaj vagy margarin - ez itt kb 20 dkg volt
- 2 nagy tojás
- 1/4 negyed csésze citrus lé (most citrom)
- 1/2 csésze író
- fél tk vanília eszencia
- maradék tojásfehérje a lekenéshez - aka "egg wash"
nyers |
Elkészítés
Először a cukrot összekeverjük a reszelt citrus héjjal. Ujjainkkal jól összemorzsoljuk őket, hogy az illóolaj kijöjjön. Hogy finom legyen. Meg illatos.
Nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, cukrot és citrus héjat a mákkal. A vajat apró darabokra vágva hozzáadjuk. Közepébe mélyedést alakítunk ki.
Egy kisebb tálban összekeverjük a 2 tojást, írót, citrus levet és vaníliát. Lágyan felverjük, jól elkeveredjen. Közben még egy tojást (vagy maradék tojásfehérjét) összekeverünk egy kanál vízzel. Ebből lesz az egg wash. Az írós tojás keveréket beleöntjük a liszt közepén kialakított mélyedésbe. Lassan keverjük össze, fokozatosan. (Itt megint elképzeltem, hogy ez nem fog sikerülni, ez a folyadék mennyiség biztos nem lesz elég lágy tésztához. Nem lett igazam.)
5 perc alatt egyenletesre gyúrtam a tésztát kilisztezett gyúródeszkán. 2 felé osztottam, s mindkettőt (persze nem egyszerre) kör alakúra, kb 8 inch ( 8 x 2,54 cm = 20 cm, azaz egy átlagos tenyér arasz) átmérőjűre nyújtottam. Vastagság mondjuk ujjnyi. Egyenlő háromszögekre vágtam őket, s sütőpapírral bélelt tepsire kerültek. Ne legyenek egymáshoz túl közel, mert a sütőpor hatására kicsit megnőnek. És hol az egg wash? Itt. Sütés előtt a vízzel kevert tojással (fehérjével) szépen megkenjük a szeletkék felszínét.
sült |
Előmelegített sütőben, 20 percig, közepes lángon sütöttem, amíg kicsit aranybarna nem lett. Melegen is finom. Timi valamiért nem jól jegyezte meg a süti nevét, ő többször is kujonnak nevezte. Egy reggeli és egy erős vacsora jött ki belőle. Csokis mogyorókrém, ropogós mogyoróvaj, baracklekvár vagy csak simán vaj - mind nagyszerű a tetején. Vagy csak úgy magában. Teával. Skótként.
Finom lehet!A reggeli kávéhoz a párom biztos szeretné.:-)
VálaszTörlésTetszik!! :)
VálaszTörlésNagyon guszta
VálaszTörlésKöszönöm, köszönöm. Amennyire egyszerű és finom, olyannyira nem tudtam jól fotózni. De tényleg ajánlom, aki bírja a cukrot és az egyszerűség élményét :)
VálaszTörlés