Ugrás a fő tartalomra

Citromos Mákos Scone

Scone - skót eredetű, brit gyors kenyérféle. Jah. A Birodalom országai körében népszerű. Teához elengedhetetlen. Ott. Gyors, sütőporos, íróval készült - egyszerű. Még nekem is sikerült. A kiinduló recept nagyon hasznos volt, megtanított az író házi helyettesítésére (is), mert csak ezért boltba/piacra menni ugye nem. Kb. így: 1 pohár joghurt és 2 ek tej. Vagy 1 pohár tej és 1 ek citromlé. 
mogyorókrém és baracklekvár 
Hozzávalók:
-  1-2 tk citrusféle héj(citrom, narancs, grapefruit)
-  2/3 csésze cukor  - nálam nádcukor - kb. 15 dkg 
-  4 csésze liszt (1 csésze = 15 dkg)
-  4 tk sütőpor (pont elfogyott a recept közben)
-  1 1/2 ek darált mák
-  1 csésze vaj vagy margarin - ez itt kb 20 dkg volt
-  2 nagy tojás
-  1/4 negyed csésze citrus lé (most citrom)
-  1/2 csésze író
-  fél tk vanília eszencia
-  maradék tojásfehérje a lekenéshez - aka "egg wash" 
nyers
Elkészítés

Először a cukrot összekeverjük a reszelt citrus héjjal. Ujjainkkal jól összemorzsoljuk őket, hogy az illóolaj kijöjjön. Hogy finom legyen. Meg illatos. 

Nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, cukrot és citrus héjat a mákkal. A vajat apró darabokra vágva hozzáadjuk. Közepébe mélyedést alakítunk ki. 

Egy kisebb tálban összekeverjük a 2 tojást, írót, citrus levet és vaníliát. Lágyan felverjük, jól elkeveredjen.  Közben még egy tojást (vagy maradék tojásfehérjét) összekeverünk egy kanál vízzel. Ebből lesz az egg wash. Az írós tojás keveréket beleöntjük a liszt közepén kialakított mélyedésbe. Lassan keverjük össze, fokozatosan. (Itt megint elképzeltem, hogy ez nem fog sikerülni, ez a folyadék mennyiség biztos nem lesz elég lágy tésztához. Nem lett igazam.) 

5 perc alatt egyenletesre gyúrtam a tésztát kilisztezett gyúródeszkán. 2 felé osztottam, s mindkettőt (persze nem egyszerre) kör alakúra, kb 8 inch ( 8 x 2,54 cm = 20 cm, azaz egy átlagos tenyér arasz)  átmérőjűre nyújtottam. Vastagság mondjuk ujjnyi. Egyenlő háromszögekre vágtam őket, s sütőpapírral bélelt tepsire kerültek. Ne legyenek egymáshoz túl közel, mert a sütőpor  hatására kicsit megnőnek. És hol az egg wash?  Itt. Sütés előtt a vízzel kevert tojással (fehérjével) szépen megkenjük a szeletkék felszínét.
sült
Előmelegített sütőben, 20 percig, közepes lángon sütöttem, amíg kicsit aranybarna nem lett.  Melegen is finom. Timi valamiért nem jól jegyezte meg a süti nevét, ő többször is kujonnak nevezte. Egy reggeli és egy erős vacsora jött ki belőle. Csokis mogyorókrém, ropogós mogyoróvaj, baracklekvár vagy csak simán vaj - mind nagyszerű a tetején. Vagy csak úgy magában. Teával.  Skótként. 

Megjegyzések

  1. Finom lehet!A reggeli kávéhoz a párom biztos szeretné.:-)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, köszönöm. Amennyire egyszerű és finom, olyannyira nem tudtam jól fotózni. De tényleg ajánlom, aki bírja a cukrot és az egyszerűség élményét :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke