Másfél csokor medvehagyma került szombaton a kosárba. Egy 2008-as bejegyzésben azt olvastam, hogy szezonban (március végétől 40 kb. napig csak Miskolcról, vonaton és személyautón 16 millió szál (becsült adat) medvehagyma érkezett a fővárosba, s azt az itteni népek felfalták. Ez egész hegyoldalak letarolásával járt. Félő, nem lesz ilyen sok medvehagyma, ha ekkora nagy a kereslet, a kínálat meg kizsákmányoló. A védett nemzeti parkokban is aratják. Nem kéne. Ültessen mindenki otthon vagy a kertbe, balkon ládában, árnyékos helyen is megnő, s ha vigyázunk rá, szépen elszaporodik, évelő / áttelel. Én kicsit most túl töltöttem vele a családomat. Először. Talán nem utoljára, de jobb lesz a saját termesztés.
medvehagymás, túrós scone Delish-től |
A cukkinis quiche mellett még egy csomó minden készült. Készült medvehagymás scone, túrót már magam adtam hozzá a recepten túl. Nagyon finom.
teljes kiőrlésű tönköly kenyér, medvehagymával |
körözött jellegű túró krém, medvehagymával |
És még mindig van medvehagyma. Legyen hát finom körözött szerű túrókrém, tejföllel, dijoni mustárral, sóval, borssal. Elég jó.
innen már fokozhatatlan |
Termesztési tanácsok
"A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.
Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.
Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.
A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.
Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt."
Elállt a lélegzetem! Csodás minden, amit készítettél! Én még a múlt évi medvehagyma élményekből élek, de már csak hétvégéig....))
VálaszTörlésPestónak kevés, főzeléknek nem mertem, hát maradt a gyors és aprólékos felhasználás. A kenyeret Timi eperlekvárral ette, úgy is finom volt, nem haragudtak egymásra az ízek :) és köszi!
VálaszTörlésA kenyér gyönyörű, viszem is a receptet :)
VálaszTörlésKöszi :) - fontos a megjegyzés, hogy az eredeti recepthez képest most már csak fedeles, kis kerámiatálban sütök, de azt egy órán keresztül - közepesen magas gázsütőben és, kis víz gőz fürdővel....mind a kenyér tetején, mind a sütőben.... viráglocsoló spray :) itt most 2 pohár teljes tönköly, egy pohár fehér kenyérliszt (BL-80) és 10 levélke medvehagyma. A tönköly miatt kevesebb, mint másfél pohár vízet ajánlott beletenni :) amúgy, majdnem ugyanaz a recept :)
VálaszTörlésNagyon guszta finomságok
VálaszTörlésBeastie-kém, fénypostával plíííz:D Az ablakot már előre kinyitottam:))) Akkor nálam, most el is érted a mesterszakácsi fokozatot;)
VálaszTörlésJaj már :) - Köszi! Találtam megrendelhető, organic / élő medvehagymát - indulhat a balkon és a szülői kert betelepítése :)
VálaszTörlésImádok mindent, ami medvehagymás :)
VálaszTörlésKapsz tőlem "egy jó szót" , kérlek nézz be hozzám :)
Most ismerkedem én is a medvehagymával, nekünk nagyon bejön:-)
VálaszTörlésA kenyér mint mindig most is csodás:-)
A krém ötletét köszi:-)
Fantasztikus összeállítás.
VálaszTörlésSzeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.
Medvehagyma, ez az, nagyon guszta lett a körözött! Én tavaly már ültettem is három tövet, pár levélke van most rajta, jó ez a cikk a termesztésről, bár most azért látom, hogy pár dolgot elhibáztam..
VálaszTörlésKöszi, köszi. Ha megegyezek a kutyáinkkal, hogy békén hagyják, telepítek én is az erkélyünkre egy nagyobb kaspóba :)
VálaszTörlés