Medvehagyma utoljára

Másfél csokor medvehagyma került szombaton a kosárba. Egy 2008-as bejegyzésben azt olvastam, hogy szezonban (március végétől 40 kb. napig csak Miskolcról, vonaton és személyautón 16 millió szál (becsült adat) medvehagyma érkezett a fővárosba, s azt az itteni népek felfalták. Ez egész hegyoldalak letarolásával járt. Félő, nem lesz ilyen sok medvehagyma, ha ekkora nagy a kereslet, a kínálat meg kizsákmányoló. A védett nemzeti parkokban is aratják. Nem kéne. Ültessen mindenki otthon vagy a kertbe, balkon ládában, árnyékos helyen is megnő, s ha vigyázunk rá, szépen elszaporodik, évelő / áttelel. Én kicsit most túl töltöttem vele a családomat. Először. Talán nem utoljára, de jobb lesz a saját termesztés.
medvehagymás, túrós scone Delish-től
A cukkinis quiche mellett még egy csomó minden készült. Készült medvehagymás scone, túrót már magam adtam hozzá a recepten túl. Nagyon finom. 
teljes kiőrlésű tönköly kenyér, medvehagymával
Tehát belekerült a türelmes kenyérkébe is. 1 órát sült, lefedett kerámiatálban. Hhhhmmmm.......
körözött jellegű túró krém, medvehagymával
És még mindig van medvehagyma. Legyen hát finom körözött szerű túrókrém, tejföllel, dijoni mustárral, sóval, borssal. Elég jó.
innen már fokozhatatlan
Termesztési tanácsok
"A medvehagyma nagyüzemi és házi termesztésbe nem vett, félvad növény. Ennek ellenére a szedés kiskertünkben is lehetséges, ha biztosítjuk a megfelelő körülményeket.
Először is, a lelőhelyen ne ássunk ki gumót. Várjunk a virágzás végéig. A magszár csúcsán levő kicsiny hagymákból szedhetünk vetőanyagot.
Kertünk csak akkor lesz megfelelő, ha van benne a háziállatoktól védhető üde, árnyékos, félig elvadult rész nagyobb bokrok védelmében, fák alatt. Az erdőszerű környezetet avar-talajtakarással, és a terület bolygatatlanul hagyásával alakíthatjuk ki.
A vetőanyagot csak igen sekélyen helyezzük a talajba, és a többit bízzuk a természetre. Ha megtelepedik a medvehagyma, akkor idővel szaporodik, terjed is.
Szüret után a medvehagymás területre szándékosan ne ültessünk más lágyszárú növényt."Megjegyzések

 1. Elállt a lélegzetem! Csodás minden, amit készítettél! Én még a múlt évi medvehagyma élményekből élek, de már csak hétvégéig....))

  VálaszTörlés
 2. Pestónak kevés, főzeléknek nem mertem, hát maradt a gyors és aprólékos felhasználás. A kenyeret Timi eperlekvárral ette, úgy is finom volt, nem haragudtak egymásra az ízek :) és köszi!

  VálaszTörlés
 3. A kenyér gyönyörű, viszem is a receptet :)

  VálaszTörlés
 4. Köszi :) - fontos a megjegyzés, hogy az eredeti recepthez képest most már csak fedeles, kis kerámiatálban sütök, de azt egy órán keresztül - közepesen magas gázsütőben és, kis víz gőz fürdővel....mind a kenyér tetején, mind a sütőben.... viráglocsoló spray :) itt most 2 pohár teljes tönköly, egy pohár fehér kenyérliszt (BL-80) és 10 levélke medvehagyma. A tönköly miatt kevesebb, mint másfél pohár vízet ajánlott beletenni :) amúgy, majdnem ugyanaz a recept :)

  VálaszTörlés
 5. Beastie-kém, fénypostával plíííz:D Az ablakot már előre kinyitottam:))) Akkor nálam, most el is érted a mesterszakácsi fokozatot;)

  VálaszTörlés
 6. Jaj már :) - Köszi! Találtam megrendelhető, organic / élő medvehagymát - indulhat a balkon és a szülői kert betelepítése :)

  VálaszTörlés
 7. Imádok mindent, ami medvehagymás :)

  Kapsz tőlem "egy jó szót" , kérlek nézz be hozzám :)

  VálaszTörlés
 8. Most ismerkedem én is a medvehagymával, nekünk nagyon bejön:-)
  A kenyér mint mindig most is csodás:-)
  A krém ötletét köszi:-)

  VálaszTörlés
 9. Fantasztikus összeállítás.
  Szeretnélek meginvitálni az "Egy jó szó" játékra. Kukkants be hozzám, lécci.

  VálaszTörlés
 10. Medvehagyma, ez az, nagyon guszta lett a körözött! Én tavaly már ültettem is három tövet, pár levélke van most rajta, jó ez a cikk a termesztésről, bár most azért látom, hogy pár dolgot elhibáztam..

  VálaszTörlés
 11. Köszi, köszi. Ha megegyezek a kutyáinkkal, hogy békén hagyják, telepítek én is az erkélyünkre egy nagyobb kaspóba :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések