Ugrás a fő tartalomra

2011: Rewind

Több amerikai gépkocsi visszapillantó tükrébe belegravírozták a figyelmeztető feliratot, hogy vigyázat, a tükörben látható tárgy a valóságban sokkal nagyobb. Ez fontos, ha azt nézem meg, hogy a blogom , kívülről, miként és merrefelé haladt 2011-ben. Jutott-e egyről kettőre.

Legaktívabb , a bejegyzések száma alapján: januárban, márciusban és áprilisban voltam. Jött a tavasz, a medvehagyma eléggé belehúzott, és több étterem kritikával is gazdagítottam olvasóimat. Nyáron, a ritkábban főztem újat, a Kamilla volt az újdonság a családban. Hetente 2-3 bejegyzés. Ősszel úgy maradtam, több ismétlés is volt, a bevált útról letérni vétek. A tél pedig nemrég kezdődött, van még remény, lesz még feltámadás.

Szerintem hat kategóriába besorolható ételt főztem, blogoltam.
http://beastie-bistro.blogspot.com/2011/04/erdei-gyumolcsos-pite-varazslat.html

Húsos főétel, Zöldséges főétel, Pékség, Leves, Kenyérre való, Édesség.

Mit gondoltok, melyik kategóriából főztem a legtöbbet? Hát az édességből. 33 édességet, tortát, sütit, miegymást blogoltam 2011-ben. Havi átlag: 2,75. Szépen gyarapodik is a családunk :) Bár nem mindegyik édesség ér célba. De legalább megpróbáltam s megnyugodtam, hogy ugyanezt, még egyszer. Minek.

Legtöbben az igazi klasszikus pékség dolgokra voltatok kíváncsiak: Kakaós csiga, túrós batyu, ropogós kifli. Büszke vagyok rájuk.
http://beastie-bistro.blogspot.com/2011/10/tokeletes-csiga-fahej-kakao-gyomber.html

A Pékség és Zöldséges főétel kategóriák lettek a második helyezettek. 16-16 bejegyzéssel. Itt kell megemlítenem végzetes vonzalmamat a cukkinis ételekhez. A legjobbak között három cukkinis étel is van, egy Cobbler (egyedül ettem) , Fűszeres Cukkinikrém reggelire (valóban pazar), Cukkinis csokis süti (örök kedvenc a gyerekeknél - a freak kategóriában).

Kekszekből jó voltam a családomnál, többször ettük, ropogtattuk a zabos finomságokat: Zabfalat  és Almás-zabos vagy a Vaníliás cucc.
http://beastie-bistro.blogspot.com/2011/11/tokeletes-ropogos-zabfalat-cookie.html

És természetesen szinte minden nap kenyerek, leginkább a kis idő ráfordítást igénylő (lehet közben aludni, amíg megkel a kenyérke) Türelmes (máshol DNK/Lusta asszony) kenyér, vagy a másik kedvenc, Házi kenyér - loaf  of bread, mely átdolgozva szerepelt a Kifőztük augusztusi kenyeres különszámában is. Yee!

Hát hová jutottam? Jó messzire. Sajnos néha túl messzire. De fontos mérföldkövek elhagyva. Tortát az iskolába, 29 fős osztálynak simán készítek. Kenyeret ajándékba, házi lekvárral, kekszekkel, bármikor. Büszkén.

Nemrég összefutottam a helyi boltban 2 gyerekkori ismerőssel, mondjuk 5-10 éve nem láttuk egymást. Köszönnek s mondják is, "na, a beastie bistro mit főzött már ki megint ?"  :) Ez jó érzés, hogy ennyi legalább látszik belőlem. Hogy ez egy ilyen, "hát te meg mit csinálsz" csodálkozó, értetlenkedő vagy inkább pozitív, dicsérő hozzá állás, azon még tanakodom magamban.

Az egyensúlyt a receptkeresés, a konyha és a blogírás tekintetében, a család és a közösségi lét ellenében, igyekszem megtalálni. Húsvétkor és Karácsonykor általában sikerült is, lepereg rólam az a fajta teljesítmény kényszer, mely ezeket a tradicionális ünnepeket gasztro vonalon terheli.

Boldogság, ha valaki ír, olvas, netalán azt írja, hogy elkészítette, s jó lett. Ez olyan igazolás féle nekem.

A blogon és a Facebook-on is maradok szeretettel, tisztelettel és vidáman minden kedves erre járó felé. Ami a legfontosabb, hogy járjatok nyitott szemmel és főzzetek finomat magatoknak, családotoknak, barátaitoknak! Hogy a bennetek szunnyadó Pék végre felébredhessen. Ámen!


Megjegyzések

  1. juj olyan pitét szeretnék! :)

    VálaszTörlés
  2. Én még nem csatlakoztam? :) Most megtettem. :)

    VálaszTörlés
  3. Már megint az a kakaós csigusz....annyira jól néz ki...látszik rajta hogy igencsak jó fajta...:))

    VálaszTörlés
  4. Köszi lányok! Ahogy szedtem össze az étkeket, egyből megjött a kedvem és az étvágyam az ismétlésre.

    Szép évet Nektek!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon helyes! Boldog Új Évet kívánok! Főzz és süss idén is sokat-sokat!!!! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke