Valamiért a már meglévő, bevált dolgokhoz, ízekhez igyekszik hasonlítani a legtöbb újítás. Hogy legyen viszonyítási alap, hogy mihez képest hol vagyunk. Sajnos, ebbe a hibába én is beleestem. Mert olyan tökéletes, ropogós, ízletes Zabfalat-hoz mérhető kekszet sikerült tegnap készíteni, milyet még sose. Büszke vagyok és hálás is , ugyanis először fordult elő, hogy családom valamennyi nőtagja egyszerre kóstolta meg s ette nagy örömmel. Igazából ez számít. Nekem is ízlett. S működik a telepátia, Norvégiában a sógornő is zabost sütött. Kb. pont egyszerre. A recept forrása: Technicolor Kitchen, Obrigado, Patricia!
Hozzávalók:
- 140 gr liszt
- 3/4 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk só - ez kb. egy csipet
- 200 gr puha vaj vagy margarin
- 200 gr cukor + 40 gr barna cukor
- 290 gr zabpehely
- 1 tojás
- 1 tk vanília kivonat (mi mandulát használtunk)
- 100 gr fehér csokoládé
- Maldon vagy fleur de sel só a tetejére szórásra (opcionális)
Elkészítés
- A lisztet, sütőport, szódát és sót összekeverjük egy nagy tálban.
- A puha vajat és a cukrokat géppel habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a vanília vagy mandula kivonatot és a tojás. Alaposan elkeverjük.
- Hozzáadjuk a liszt keveréket. Elkeverjük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét. Elkeverjük.
- Hozzáadjuk a zabpelyhet és most már nagy fakanállal, de alaposan elkeverjük az egészet.
- Begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük 180 C-ra. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A zabos masszából púpozott evőkanalakat veszünk ki, majd azokat két tenyerünk között golyóvá formáljuk, s lerakjuk egymástól legalább 10 cm távolságra a tepsikbe. Ha ügyesek vagyunk, 24 db-ot tudunk így megformázni.
- A golyókat hüvelyk ujjal óvatosan kicsit lelapítjuk, kb. 2 cm vastagságúra. Fontos, hogy legyen hely minden egyes golyó körül, mert szépen megnőnek sütés közben.
- Ha merjük, megszórhatjuk óvatosan ezekkel a speciális sókkal. Nekünk egyik sincs itthon, így próba jelleggel tengeri sóval, óvatosan, csak hármat, ám sütés közben elkevertem őket :).
- A mi sütőnkben (hagyományos gáz) legalább 20-25 percig sültek, míg szép barnák, s kicsit keményebbek nem lesznek.
- Illik hagyni őket kihűlni, de aztán mehet a táplálkozás, tessék, oda a diétám.
Imádom a zabfalatokat. Egyik kedvencünk, ezt is ki fogom próbálni
VálaszTörlésNa ez nálunk is kedvenc, már túl vagyok vagy 10-féle zabkeksz sütésén, viszem a tiédet! Remélem ez valóban az IGAZI lesz a lányoknak nálunk is, és akkor nem kell többet kísérletezni:)
VálaszTörléstudok kommentelni :) és ezt el is fogom készíteni :) (mozzillából nyomom épp)
VálaszTörlésKlassz! :)
VálaszTörlésKöszönöm - megsütöttem ma másodszorra, s most még baracklekvárt is kentek rá a lányok! A 240 gr cukor helyett 150 gr került bele, illetve 50 gr csoki, mert több nem volt. Így is finom :)
VálaszTörlésmég mindig megy a dolog :)
VálaszTörlésNekem is (Opera).
VálaszTörlés