Ugrás a fő tartalomra

Tökéletes, Ropogós Zabfalat - Cookie

Valamiért a már meglévő, bevált dolgokhoz, ízekhez igyekszik hasonlítani a legtöbb újítás. Hogy legyen viszonyítási alap, hogy mihez képest hol vagyunk. Sajnos, ebbe a hibába én is beleestem. Mert olyan tökéletes, ropogós, ízletes Zabfalat-hoz mérhető kekszet sikerült tegnap készíteni, milyet még sose. Büszke vagyok és hálás is , ugyanis először fordult elő, hogy családom valamennyi nőtagja egyszerre kóstolta meg s ette nagy örömmel. Igazából ez számít. Nekem is ízlett. S működik a telepátia, Norvégiában a sógornő is zabost sütött. Kb. pont egyszerre. A recept forrása: Technicolor Kitchen, Obrigado, Patricia!
Hozzávalók: 
- 140 gr liszt
- 3/4 tk sütőpor
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1/4 tk só - ez kb. egy csipet
- 200 gr puha vaj vagy margarin
- 200 gr cukor + 40 gr barna cukor
- 290 gr zabpehely
- 1 tojás
- 1 tk vanília kivonat (mi mandulát használtunk)
- 100 gr fehér csokoládé
- Maldon vagy fleur de sel só a tetejére szórásra (opcionális)

Elkészítés
  1. A lisztet, sütőport, szódát és sót összekeverjük egy nagy tálban.
  2. A puha vajat és a cukrokat géppel habosra keverjük.
  3. Hozzáadjuk a vanília vagy mandula kivonatot és a tojás. Alaposan elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a liszt keveréket. Elkeverjük.
  5. Hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét. Elkeverjük.
  6. Hozzáadjuk a zabpelyhet és most már nagy fakanállal, de alaposan elkeverjük az egészet. 
  7. Begyújtjuk a sütőt, előmelegítjük 180 C-ra. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral.

  1. A zabos masszából púpozott evőkanalakat veszünk ki, majd azokat két tenyerünk között golyóvá formáljuk, s lerakjuk egymástól legalább 10 cm távolságra a tepsikbe. Ha ügyesek vagyunk, 24 db-ot tudunk így megformázni.
  2. A golyókat hüvelyk ujjal óvatosan kicsit lelapítjuk, kb. 2 cm vastagságúra. Fontos, hogy legyen hely minden egyes golyó körül, mert szépen megnőnek sütés közben. 
  3. Ha merjük, megszórhatjuk óvatosan ezekkel a speciális sókkal. Nekünk egyik sincs itthon, így próba jelleggel tengeri sóval, óvatosan, csak hármat, ám sütés közben elkevertem őket :).
  4. A mi sütőnkben (hagyományos gáz) legalább 20-25 percig sültek, míg szép barnák, s kicsit keményebbek nem lesznek. 
  5. Illik hagyni őket kihűlni, de aztán mehet a táplálkozás, tessék, oda a diétám. 

Megjegyzések

  1. Imádom a zabfalatokat. Egyik kedvencünk, ezt is ki fogom próbálni

    VálaszTörlés
  2. Na ez nálunk is kedvenc, már túl vagyok vagy 10-féle zabkeksz sütésén, viszem a tiédet! Remélem ez valóban az IGAZI lesz a lányoknak nálunk is, és akkor nem kell többet kísérletezni:)

    VálaszTörlés
  3. tudok kommentelni :) és ezt el is fogom készíteni :) (mozzillából nyomom épp)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm - megsütöttem ma másodszorra, s most még baracklekvárt is kentek rá a lányok! A 240 gr cukor helyett 150 gr került bele, illetve 50 gr csoki, mert több nem volt. Így is finom :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke