Heti egy post, az is sütemény, erre nem lehet panasz. Kíra kérdezte: "mi lesz a mai ebéd". Mondom, "cukkini, cukkinivel." Kíra: "azt hiszem, rá fogok szokni a cukkinire." Épp ideje volt :) A répa torta mellet a másik nagy zöldséges-édes-sütis kedvencünk a cukkinis sütemény, egésze pontosan a cecile konyhájából való. Következő, ha majd lehet végre kapni, vörös (céklás) brownie lesz. Addig egyétek a láthatatlan zöldet, itt.
- egy kisebb cukkini, meghámozva, lereszelve (30 dkg)
- 20 dkg liszt
- 20 dkg barna cukor
- 3 tojás
- 15 dkg puha vaj
- 150 ml tej
- 2 ek. reszelt vagy apróra darabolt mandula (eredetileg darált dió)
- 3 tk. sütőpor (majdnem egy zacskó)
- 2 tk. szódabikarbóna
- 4 ek. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg reszelt étcsokoládé
- 1 tk. só
- 1 tk. fahéj
- reszelt citromhéj (szárított) ízlés szerint
Összekeverjük (habosra) a tojást, cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és puha vajat. Ezt követően jöhet bele az összes száraz összetevő, illetve a lényeg, a reszelt cukkini. Ez a legfontosabb, ettől lesz zamatos, "szaftos" a sütemény. Minden más csak körítés. A készre kevert masszát, kivajazott formába öntsük.
Erre a mennyiségre az eredeti recept két formát írt, nekem van itthon egy hosszúkás fém formám. És most ez volt a jó, ebben lett eddig a leglédúsabb a sütemény. 180 fokon, légkeveréssel, 45 percig, vagy amíg ránézésre is szilárd lesz a süti teteje (tűpróba) süssük. Málna lekvárral megkenve, kávé mellé, vagy csak úgy, mindenhogy finom. De nagyon.
Ez aztán nagyon guszta! Kérek is szépen belőle, legalább három szeletet :)
VálaszTörlésKöszi. Hát sajnos nem figyeltem...... mire visszatértem a sétálgatásból, hát egészen elfogyott, bár épp három szeletre való azért maradt. Ha családtagjaim másfelé néznek, gyorsan becsomagolom :)
VálaszTörlésNagyon fincsi lehetett...A cukkíni különleges hozzávaló a süteménybe. Az egyik ismerősöm ugyan úgy használta fel a cukkínit, mint az almát..Pitét töltött vele, fahéjjal és vaníliás cukorral. Egy próbát megérne, állítólag nem lehet észre venni, és nagyon finom..
VálaszTörlésNekem ez a meglepo kategoria: el sem tudtam eddig kepzelni cukkinit sutiben. Jo, repas sutirol ugye mar hallottam, kostoltam is, de cukkini...lehet, hogy egyszer kiprobalom, mert amugy nagyon jol nez ki. Igy talan meg a kislanyom is megeszi majd a cukkinit, mert amugy nem lelkesedik erte, viszont minden johet, ami barna (tehat csokis).
VálaszTörlésNah, akkor hogyan fog majd mindenki nézni, amikor megsütöm végre valahára a céklás bownie-t. A cukkini ennyi csoki-kakaópor között egészen elbújik, viszont cserébe szaftos, zamatos, puha sütit kapunk. (mintha nem is lenne benne cukkini). Pedig van!
VálaszTörlésDe jó nagyon szép
VálaszTörléspedig egy nagy tégla lett, alig tudtam fotózni :)
VálaszTörlésNa csak ideértem, akartam kérdezni mennyire érződik ki a cukkini, de már meg is kaptam a választ. :) Egyelőre a banános kenyereddel szemezek. :)
VálaszTörlésRépásat már ettem, de ez újdonság! Talán ki kéne próbálnom? :D
VálaszTörlésMeghívlak egy játékra, tudom sok ez már egy kicsit, de ez nekem nagyon tetszik és igencsak kíváncsi vagyok a meghívott blogosok válaszaira!
Megint nagy melóba rángatlak bele! :)
Megsütöttem tegnap!Egyáltalán nem érezni a cukkínit, a gyerekeim csak úgy nyomták befelé:)Pedig látták, hogy mit rakok bele, nem is érdekelte őket, pedig amúgy meg nem ennék...a kollegáimnál is sikert aratott, és mire hazaértem, a párom betermelte, amit itthon hagytam...ő sem tudja, mit evett...:)majd holnap elmondom neki...amúgy nem tudom ki ismeri, a Félegyházi pékség féle kevert omlós ízvilágára hajaz, de nagyon, amit imádok!Ezután magamnak csinálom...Köszi a receptet!
VálaszTörlésMindenkit csak biztatni tudok, ez egy nagyon jól variálható süti, a cukkini miatt pedig mindig jól sikerül. Most éppen újra sütöm.... :)
VálaszTörlésGergő, ezt egyszerűen mindenki imádta! Még a zöldséget bottal sem piszkáló öcsém is. :D
VálaszTörlés