Ugrás a fő tartalomra

Cukkinis-Csokis Sütemény


Heti egy post, az is sütemény, erre nem lehet panasz. Kíra kérdezte: "mi lesz a mai ebéd". Mondom, "cukkini, cukkinivel." Kíra: "azt hiszem, rá fogok szokni a cukkinire." Épp ideje volt :) A répa torta mellet a másik nagy zöldséges-édes-sütis kedvencünk a cukkinis sütemény, egésze pontosan a cecile konyhájából való. Következő, ha majd lehet végre kapni, vörös (céklás) brownie lesz. Addig egyétek a láthatatlan zöldet, itt. 

Hozzávalók
- egy kisebb cukkini, meghámozva, lereszelve (30 dkg)
- 20 dkg liszt
- 20 dkg barna cukor
- 3 tojás
- 15 dkg puha vaj
- 150 ml tej
- 2 ek. reszelt vagy apróra darabolt mandula (eredetileg darált dió)
- 3 tk. sütőpor (majdnem egy zacskó)
- 2 tk. szódabikarbóna
- 4 ek. cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg reszelt étcsokoládé
- 1 tk. só
- 1 tk. fahéj
- reszelt citromhéj (szárított) ízlés szerint

Elkészítés
Összekeverjük (habosra) a tojást, cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és puha vajat. Ezt követően jöhet bele az összes száraz összetevő, illetve a lényeg, a reszelt cukkini. Ez a legfontosabb, ettől lesz zamatos, "szaftos" a sütemény. Minden más csak körítés. A készre kevert masszát, kivajazott formába öntsük.



Erre a mennyiségre az eredeti recept két formát írt, nekem van itthon egy hosszúkás fém formám. És most ez volt a jó, ebben lett eddig a leglédúsabb a sütemény. 180 fokon, légkeveréssel, 45 percig, vagy amíg ránézésre is szilárd lesz a süti teteje (tűpróba) süssük. Málna lekvárral megkenve, kávé mellé, vagy csak úgy, mindenhogy finom. De nagyon. 
Ui:  Egy forma nekem kevés volt, kifutott belőle a süti, egy kevéskét. Immár harmadszorra sütöm e sütit, mindig más formában. 26-os tortaforma, piteforma, teflonos serpenyő mind volt már.

Megjegyzések

  1. Ez aztán nagyon guszta! Kérek is szépen belőle, legalább három szeletet :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi. Hát sajnos nem figyeltem...... mire visszatértem a sétálgatásból, hát egészen elfogyott, bár épp három szeletre való azért maradt. Ha családtagjaim másfelé néznek, gyorsan becsomagolom :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsi lehetett...A cukkíni különleges hozzávaló a süteménybe. Az egyik ismerősöm ugyan úgy használta fel a cukkínit, mint az almát..Pitét töltött vele, fahéjjal és vaníliás cukorral. Egy próbát megérne, állítólag nem lehet észre venni, és nagyon finom..

    VálaszTörlés
  4. Nekem ez a meglepo kategoria: el sem tudtam eddig kepzelni cukkinit sutiben. Jo, repas sutirol ugye mar hallottam, kostoltam is, de cukkini...lehet, hogy egyszer kiprobalom, mert amugy nagyon jol nez ki. Igy talan meg a kislanyom is megeszi majd a cukkinit, mert amugy nem lelkesedik erte, viszont minden johet, ami barna (tehat csokis).

    VálaszTörlés
  5. Nah, akkor hogyan fog majd mindenki nézni, amikor megsütöm végre valahára a céklás bownie-t. A cukkini ennyi csoki-kakaópor között egészen elbújik, viszont cserébe szaftos, zamatos, puha sütit kapunk. (mintha nem is lenne benne cukkini). Pedig van!

    VálaszTörlés
  6. pedig egy nagy tégla lett, alig tudtam fotózni :)

    VálaszTörlés
  7. Na csak ideértem, akartam kérdezni mennyire érződik ki a cukkini, de már meg is kaptam a választ. :) Egyelőre a banános kenyereddel szemezek. :)

    VálaszTörlés
  8. Répásat már ettem, de ez újdonság! Talán ki kéne próbálnom? :D
    Meghívlak egy játékra, tudom sok ez már egy kicsit, de ez nekem nagyon tetszik és igencsak kíváncsi vagyok a meghívott blogosok válaszaira!
    Megint nagy melóba rángatlak bele! :)

    VálaszTörlés
  9. Megsütöttem tegnap!Egyáltalán nem érezni a cukkínit, a gyerekeim csak úgy nyomták befelé:)Pedig látták, hogy mit rakok bele, nem is érdekelte őket, pedig amúgy meg nem ennék...a kollegáimnál is sikert aratott, és mire hazaértem, a párom betermelte, amit itthon hagytam...ő sem tudja, mit evett...:)majd holnap elmondom neki...amúgy nem tudom ki ismeri, a Félegyházi pékség féle kevert omlós ízvilágára hajaz, de nagyon, amit imádok!Ezután magamnak csinálom...Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  10. Mindenkit csak biztatni tudok, ez egy nagyon jól variálható süti, a cukkini miatt pedig mindig jól sikerül. Most éppen újra sütöm.... :)

    VálaszTörlés
  11. Gergő, ezt egyszerűen mindenki imádta! Még a zöldséget bottal sem piszkáló öcsém is. :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke