Maradjunk a házi pékség vonalnál. A túrós batyu, a kakaós csiga és nem utolsó sorban, a tökéletes bukta kipipálva. Mi hiányzik? Az örök kedvenc és nagy visszatérő, a ropogós, nem levegővel felfújt, "békebeli" (van ilyen? most háború van?) kifli. Ami reggelire, uzsonna alapnak, csak úgy tunkolni/rágni/morzsolgatni rajta a sós szemcséket. Mert olyan kiflit hoztam.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, fél evőkanál cukor, 4 dkg puha vaj, 2 evőkanál olaj, fél evőkanál só (lehet több is), 1 egész tojás, 3 dkg friss élesztő
Elkészítés:
- Az élesztőt langyos tejben, a cukorral felfuttatjuk. Hozzátesszük az összes többi hozzávalót, majd alaposan meggyúrjuk. Letakarva, meleg helyen (tél van, úgyis fűtünk) 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Lisztes deszkán átgyúrjuk, majd 3 részre osztjuk. Mindegyik részt kör alakúra, olyan 25 cm átmérőjűre nyújtjuk. Kis cikkelyekre, egyenlő szárú háromszögekre vágjuk mindegyik kört. Optimálisan egy körből 6 cikkelyt vágjunk (max.). Késsel vagy pizzavágóval. A háromszögeket a szélesebb végüknél fogva feltekerjük és sütőpapírra tesszük. Ne féljünk, ha nagyon kicsinek tűnnek.
- Megkenjük tejjel a felszínüket és ízlés szerint megsózzuk őket (mehet köménymag). Letakarva, meleg helyen további fél órát hagyjuk kelni.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon, ropogósra sütjük. Az időtartam sütőnként változik, ez egyszerű gázsütőnknél 20 perc volt. Félidőben, amikor az alja már szépen megpirult, megfordítottam, így mindenhol, egyenletesen át tudtam sütni.
- Frissen, melegen felejthetetlen, hidegen pedig, kakaóba mártogatva, elmondhatatlan :).
Ezt a receptet is az egyik kedvenc blogomon találtam, ahonnan a túrós és a bukta is jött. Barbi konyhaja. Oda pedig IllésKrisz konyhajaból jött. Duplán köszönöm. Igazán nagyszerű.
Jaj de jó kis kiflik lettek, látom a forma az enyémre hajaz mindenkinél! :DD
VálaszTörlésLegközelebb már sejtem, hogy fogom formázni, hogy Kriszti kiflijére hajazzon! Ugye de jó!!!!! Imádom én is, el fogunk hízni!! :)
Úgy látszik ma van a Nemzetközi Kifli Nap. Nálam is ez készült, Barbi-féle...
VálaszTörlésEz csúcs! Legjobban a csücskét szerettem - hamm. Aztán kivájtam a puha belét. Utána meg elrágcsáltam a héját.
VálaszTörlésNosztalgikus sóhaj :-)
Aki tud, az tud! Szépek, finomak, ropogósak...Legalábbis innen nézve. Gondolom élőben ezt fokozni is tudnám! :o)))
VálaszTörlésJó a kiflid. Én paprikást blogoltam a Kenyér Világnapjára.
VálaszTörlésJó kis békebeli kifli, bizony! Ilyenekkel "harcolunk" az E-k és társaik ellen... ;D
Hello Seafalcon! Köszi a látogatást és a méltatást. A Kenyér Világnapja nálunk majdnem mindennapra esik, csak nem ajándékozom meg vele a szomszédot, max a sülő kenyér, megnyugtató, ellazító illatával. Ez a kifli pedig sürgősen ismétlésre szorul.
VálaszTörlésBeautiful crescents! I love baking breads and these look delectable~
VálaszTörlésHey Lizzy, appreciate your kind comment and your visit. This crescents are first baked at my home, but not last :) Love the fresh, crispy taste of them.
VálaszTörlés