Vannak rutinná nemesedő receptek. Ilyen a "fullos tükörtojás" is, amit a szaksajtó "egg-in-the-basket" névvel illet.
A tükörtojás angol kifejezése sincs köszönő viszonyban a magyarral, ami ugye sunny-side-up. Hol van itt a tükör ? 🥚🥚 Félre a sehová sem vezető nyelvészkedést, nem asztalom, de jó megfigyeléseket lehet tenni.
A recept közlése előtt mini közvélemény kutatást tettem s legalább 8 követő/ismerős/közvetlen munkatárs visszajelzését követően immár eljött az az esős vasárnap, amikor megírom a receptet és közzéteszem, hátha a holnap reggeli már ebből készül. Megosztó ez a poszt, mivel a tükörtojás elkészítése a hardcore rajongók szemében itt nem a régi iskolát fogja tükrözni. Nekem viszont a tojás sütve, ebben a formájában jön csak be. De így nagyon odaver 😉. Hivatkozás sok van erre, itt most a saját verzióm következik, az egyezés más receptekkel a véletlen műve.
Hozzávalók 1 félbevágott szendvicshez:
- 2 szelet jó minőségű kenyér, én a rozs kenyeret is szeretem ehhez
- 2 jó minőségű tojás, mondjuk szabad tartású
- 2 szelet zsíros sajt (cheddar vagy egyéb, füstölt is jöhet)
- kevés olivaolaj
- só, bors, szárított metélő hagyma
Elkészítés
- Sütünk egy jó házi kenyeret mondjuk ennek a receptnek az alapján :)
- Előveszünk 2 szelet kenyeret, de itt kiemelném, bolti toast kenyérrel nehezés lesz.
- Egy kis pohár segítségével a kenyerek közepén egy kört metszünk ki, a kiszedett belsejét félretesszük.
- Serpenyőt forrosítunk, kevés olivaolajat bele s a lukas kenyereket, mindkét oldalukon megpirítjuk kissé.
- Csökkentjük a hőfokot s ha az olaj kevés a serpenyőben, kicsit még adunk hozzá. A két lukba ütjük bele óvatosan az 1-1 tojás. Hagyjuk, hogy az aljuk megszilárduljon, megsüljön.
- Ha ránézésre úgy tűnik, kezd megszilárdulni a tojásunk alja, akkor lapos eszközzel kicsit megmozgathatjuk a kenyereket, véletlenül se tapadjanak le.
- A két szelelt kenyérre (benne a félig sült tojás) rátesszük a kenyérről nem lelógó sajt szeleteket. A hő hatására ezek is kezdenek kicsit ráolvadni.
- A két szeletet sajtos oldalukkal együtt egymásra fordítjuk, kicsit lapáttal összenyomjuk és így sütjük még 1 percig, majd megfordítjuk még 1 percre. Összesütjük a sajtos felükkel.
- Lekapcsoljuk a sütést, kitesszük nagy tányérra, sózzuk, frissen örölt borssal és szárított vagy friss metélőhagymával díszitjük. Késsel középen elvágjuk, örülünk hogy "de tudunk". #comfortfood
Jó étvágyat, remélem lesz egy új kedvencetek!
Nice post thank you Danielle
VálaszTörlés