Ugrás a fő tartalomra

Fullos tükörtojás (egg-in-the-basket) 🥚🥚🥚

Vannak rutinná nemesedő receptek. Ilyen a "fullos tükörtojás" is, amit a szaksajtó "egg-in-the-basket" névvel illet.

A tükörtojás angol kifejezése sincs köszönő viszonyban a magyarral, ami ugye sunny-side-up. Hol van itt a tükör ? 🥚🥚 Félre a sehová sem vezető nyelvészkedést, nem asztalom, de jó megfigyeléseket lehet tenni. 

A recept közlése előtt mini közvélemény kutatást tettem s legalább 8 követő/ismerős/közvetlen munkatárs visszajelzését követően immár eljött az az esős vasárnap, amikor megírom a receptet és közzéteszem, hátha a holnap reggeli már ebből készül. Megosztó ez a poszt, mivel a tükörtojás elkészítése a hardcore rajongók szemében itt nem a régi iskolát fogja tükrözni. Nekem viszont a tojás sütve, ebben a formájában jön csak be. De így nagyon odaver 😉. Hivatkozás sok van erre, itt most a saját verzióm következik, az egyezés más receptekkel a véletlen műve. 


Hozzávalók 1 félbevágott szendvicshez:

  • 2 szelet jó minőségű kenyér, én a rozs kenyeret is szeretem ehhez
  • 2 jó minőségű tojás, mondjuk szabad tartású
  • 2 szelet zsíros sajt (cheddar vagy egyéb, füstölt is jöhet)
  • kevés olivaolaj
  • só, bors, szárított metélő hagyma

Elkészítés

  1. Sütünk egy jó házi kenyeret mondjuk ennek a receptnek az alapján :)
  2. Előveszünk 2 szelet kenyeret, de itt kiemelném, bolti toast kenyérrel nehezés lesz. 
  3. Egy kis pohár segítségével a kenyerek közepén egy kört metszünk ki, a kiszedett belsejét félretesszük. 
  4. Serpenyőt forrosítunk, kevés olivaolajat bele s a lukas kenyereket, mindkét oldalukon megpirítjuk kissé. 
  5. Csökkentjük a hőfokot s ha az olaj kevés a serpenyőben, kicsit még adunk hozzá. A két lukba ütjük bele óvatosan az 1-1 tojás. Hagyjuk, hogy az aljuk megszilárduljon, megsüljön.
  6. Ha ránézésre úgy tűnik, kezd megszilárdulni a tojásunk alja, akkor lapos eszközzel kicsit megmozgathatjuk a kenyereket, véletlenül se tapadjanak le. 
  7. A két szelelt kenyérre (benne a félig sült tojás) rátesszük a kenyérről nem lelógó sajt szeleteket. A hő hatására ezek is kezdenek kicsit ráolvadni. 
  8. A két szeletet sajtos oldalukkal együtt egymásra fordítjuk, kicsit lapáttal összenyomjuk és így sütjük még 1 percig, majd megfordítjuk még 1 percre. Összesütjük a sajtos felükkel.
  9. Lekapcsoljuk a sütést, kitesszük nagy tányérra, sózzuk, frissen örölt borssal és szárított vagy friss metélőhagymával díszitjük.  Késsel középen elvágjuk, örülünk hogy "de tudunk". #comfortfood
Jó étvágyat, remélem lesz egy új kedvencetek!








 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke