Ugrás a fő tartalomra

Kenyér 2020

Az úgy volt, hogy a nagy pánik elején mindenki elkezdett kovászt etetni, kenyeret sütni. Irigyeltem is őket a felfedezés öröméért. Közben olyan munkatársak találtak/kerestek meg kenyér receptért, akik addig soha. Talán tudtam rajtuk segíteni. Közben magamon is segítettem. Szintet léptem a türelmes (lusta) 5 perces kenyér előállításától eljutottam a "Kenyér 2020" projektig. Kovász hiányában még mindig élesztőre szorulunk, de a végeredmény egy kis lépés a konyhában, ám nagy ugrás a kenyér minőségében. Elkezdtünk hát dagasztani. Many thanks for original inspiration: seriouseats.com  

Hozzávalók 2 x 850 gr-os cipóhoz

  • 1000 gr fehér liszt - BL55 (bontatlan zacskó, nem kell méricskélni) 
  • 700 ml kézmeleg víz
  • 10 gr friss élesztő (vagy 4 gr szárított)
  • 22 gr tengeri só 
  • kevés olivaolaj a kelesztő tál kikenéséhez
  • megfelelő sütő alkalmatosság (kerámia vagy öntöttvas lábos, fedéllel)
  • (kézi) robotgép dagasztó karral
  • 2 x konyharuha belisztezve
  • 2 kisebb kelesztő tál

 Elkészítés


  1. Nagy méretű keverő tálba öntjük a lisztet. Hozzáöntjük a 700 ml langyos vizet és konyhai robotgép (mixer, habverő, stb) dagasztó karjai segítségével 3 perc alatt homogénre keverjük, dagasztjuk a tésztát. Nincs benne más összetevő. Egyelőre. Akkor jó, ha nagyrészt elválik a keverőtál oldalától. 15 percet pihentetjük letakarva. 
  2. Hozzáadjuk a friss élesztőt és a kimért, jó minőségű sót. Ismét a konyhai robotgép dagasztó karjaival dolgozzuk el, alaposan, mintegy 3-5 percig. Kiemeljük a tésztát a keverő tálból, kevés olivaolajjal kikenjük a tálat, majd visszakerül a tészta. Kicsit megforgatjuk, hogy egyenletesen, vékony rétegbe mindenhol fedje. Műanyag fóliával vagy egy jól illeszkedő fedővel letakarjuk és szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet.                                                                         
  3. A pihentetést leteltét követően enyhén olajos kézzel, a kelesztő tálon belül, meghajtogatjuk a tésztát. A jobb szélén megfogjuk a tészta szélét és áthúzzuk keresztbe a bal oldalára. Elforgatjuk a tésztát és ezt végrehajtjuk ismét, azaz keresztbe hajtogatjuk a tésztát. Képes segítség az eredeti receptnél. Ismét lefedjük a jól záró fedéllel és 90 percig pihentetjük, miközben másfélszeresére nő a térfogata.
  4. A tésztát enyhén lisztes felületre borítjuk, megszórjuk a tetejét is liszttel vékonyan, kicsit cipóra gömbölyítjük és egy kaparó vagy kés segítségével ketté szedjük. Letakarjuk konyharuhával és 15 perc pihenő
  5. A kettéválasztott tésztából cipókat készítünk. Óvatosan nyomkodva kilapítjuk, majd az oldalait egymásra, keresztbe hajtogatva megformázzuk, végén kicsit gömbölyítünk rajta, kecses kis cipót formázva. Credit for photo: seriouseats.com - thanks. 
  6. Keresünk két kelesztő tálat, beleterítünk 1-1 tiszta konyharuhát, kis lisztet szitálunk bele, az oldalára is. Belerakjuk a cipókat, kis liszt szitálva a tetejére, betakarva mehet a hűtőbe 90 percre.
  7. Előmelegítjük a sütőt 250 C-ra, ha van öntöttvas vagy kerámia lábosunk fedéllel, azzal együtt. Nekünk ez alsó-felső elektromossal 20 perc volt  - a légkeverés fűtőszála éppen elhunyt :(
  8. Elővesszük a szépen megkelt cipók egyikét, óvatosan lisztezett felületre borítjuk. Szép tartása van, ha jól megkelt. Kés vagy penge segítségével 3 párhuzamos bemetszést ejtünk a tetején.   Az előmelegített vaslábast kivesszük a sütőből, kis kukoricadarát szórunk az aljába (kevesebb tapadás) óvatosan beletesszük, gyorsan lepermetezzük kis vízzel, rá a fedél és be a sütőbe.
  9. 20 perc lefedve 250 C-on, 20 perc 230 fokon még mindig lefedve, majd levesszük a fedőt és 15-20 percig sütjük, szép ropogósra. Ügyesen kivesszük a lábasból, hagyjuk kihűlni. Jó lesz.
  10. Ugyanezt végrehajtjuk a másik veknivel is, de előtte visszamelegítjük a sütőt a 250 C-os hőmérsékletre.
  11. Egyszer megsütöttem az egész tésztát egyben, de ahhoz a 10 literes öntöttvas lábos maximális helykihasználása kellett :)                                                                                                                                                                                                                                               Öntöttvas lábas, kerámia tál hiányában megfelelő méretű jénai tál is játszik, a lényeg, hogy együtt legyen előmelegítve a sütővel, illetve legyen fedele. Öntöttvas seprenyő is jó, ha elég mély. Ha végképp semmi, akkor papírral bélelt sütőlemez/tepsi, de akkor egy  kis tálkába felforralt, lobogó vízet teszünk a sütő aljába, a tepsi alá, hogy mire a sütésre kerül az is, jó párás legyen a sütőtér. A sütési idő hasonló, nem nyitogatjuk közben. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke