Türelmes kenyér

Egy biztos és fontos topic. Milyen kenyérsütő gépet vegyünk karácsonyra? Amikor az első, Severin típusú gépek megjelentek itthon (kb. 15-18 éve) rögtön rávettem a családot, hogy takarékos, gyors, egészséges, saját, nem kell boltba menni, stb. Megvettük, agyon használtuk.

Teljes kiőrlésű, házilag, malomban, otthon, biobúzából őrölt kenyereket készítenek benne, nagyon finomakat. Én is vettem anno egy német csodát. De ma már elvétve, ha. Mert megtaláltam a dagasztás nélküli kenyér receptjét, mit annyian sokan mások. Innentől kezdve a kenyérsütő gép inkább pihen.

Hozzávalók:
- 2 pohár (nálam 3 dl űtratramú egy pohár) fehér liszt - most BL80 kenyérliszt
- 1 pohár teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 és fél pohár langyos víz
- 1 kk só
- 1 kk por élesztő
extra: 2 kanál krumplipüré por

A száraz összetevőket jól elkevertem, majd hozzáadtam a vizet. Elkeverve (2 perc) ragacsos masszát kapunk. Pont ez a cél. Egy megfelelő méretű (hogy még egyszer elférjen benne) kelesztő tálba teszem, letakarom konyha ruhával, s félre rakom 10 -12 órára. Na, ezért türelmes. Mert ki kell várni, amíg dolgozik, levegős, buborékos lesz a tészta, szépen megkel, dagasztás nélkül. Délután 5-kor bekészítem. Reggel sütöm.
Reggel tehát 5-kor kelek, mondjuk a kenyér miatt (is) fél órával korábban. Átöntöm a tésztát (még mindig ragacsos kicsit) egy kilisztezett gyúródeszkára. Lisztet szórok a tetejére s szépen kilapogatom a tenyeremmel. Kör formára. Két oldalát behajtom jobbról, balról. Ezt követi a teteje és az alja. Majd az egészet feltekerem. Takaros kis cipót kapok így. Beleteszem a (kibélelt) sütőedénybe, (ami jelen esetben új kedvencem, egy kerámia sütőedény). A sütő begyújtva. Nálunk gáz, így egy csomó hőt lead a szélén a szellőző rácson keresztül. Oda teszem a kenyeret, egy éles késsel megkarcolom, bevágom a tetejét, hogy szépen tudjon nyílni. Fél óráig ott növekszik még egy utolsót. Ezt is célszerű kivárni. Sütés előtt vízzel permetezem be a kenyeret és a sütő alját is (lehet kis tálkába is vizet elhelyezni az aljában) gőzfürdőt csinálok, ami fontos a kenyér szempontjából. Tehát irány, a jól elő melegített sütő.
A sütés hossza megint nehéz kérdés. Akkor jó, a szakirodalom szerint, ha kemény, kopogós a héja, hangja, ha megütögetjük. Én először alacsonyabb lángon sütöttem 20 percig, akkor már van ropogósnak tűnő héj, de alatta láthatóan remegő, nyers tészta. Tehát 5 percig magasabbra csavartam a lángot megint. Majd 10 percre ismét alacsony láng. Közben, tetszés szerint permeteztem vízzel a sülő kenyér felületét, mondjuk 2-szer.

A siker nem maradt el. Kíra a még meleg kenyeret agyon dicsérte, újabb és újabb szeleteket kért belőle. Miután kihűlt, konyharuhába tekerem, s belerakom egy zacskóba. Így jól megőrzi magát. Vacsorára fasírt golyókat sütöttem hozzá. Este jó, együtt jó.

Megjegyzések

  1. Nagyon szép lett, jó a recept!

    VálaszTörlés
  2. Hűűűha!!!!! Nagyon jól néz ki, biztosan finom is!

    VálaszTörlés
  3. Ritka esemény, amikor olyan jól sikerül a kenyér, hogy már másnap újráznom kell. Köszi a méltatást:) Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki!A víznél is 1,5 dl-nek számoltál 1 poharat,mint a liszteknél?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Megnéztem és javítottam is a bejegyzést. 1 pohár, az bármekkora lehet, de minden összetevőhöz azt az űrmértékű poharat használjuk. Tehát kisebb kenyérhez lehet 1,5 dl űrmértékű pohár is - de én ebben az esetben,s azóta is mindig 3 deciliteres poharat használok. Tehát, ebből a pohárból kell 3 egységnyi liszt, illetve 1,5 egységnyi víz. Ha grammra mérném a 3 dl-es pohár felvevőképességét a liszthez, akkor az kenyér (bl-80) lisztből 150 gr / pohár. 3 pohár x 150 gr liszt, 1,5 pohár x 3 dl víz. Remélem segíthettem. Hajrá!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések