Ugrás a fő tartalomra

Habos "cold brew" kávé

Igen, divatos szavakat használok, kicsit megtévesztő szöveg környezetben. Bár annyira mégsem csalok, mert a "cold" kifejezés helytálló, a "brew"-n lehetne vitatkozni. 😉 Ha már most elveszítetted a fonalat, bocsáss meg, nagyon meleg van, nekem se könnyű.

Tehát, a véletlen műve, hogy a nyári, családi bisztro nyaralás közben egy újfajta, hideg kávé elkészítési módot találtunk. ☕ Baristák ne figyeljenek 👈

Hozzávalók 1 nagy pohár hideg, habos "cold brew" kávéhoz:

- 1 ek instant kávé
- 1 ek barna cukor (választható, ízlés kérdése)
- 150 - 200 ml tényleg hideg, 2,8%-os tej
- pumpás tejhabosító
- 300 ml-es vagy nagyobb pohár


A tejhab készítés pumpás tejhabosítóval egy ősi mesterség, írtam is róla, milyen ha NINCS ilyen habosítónk, Jamie Olivernek sem volt, régebben 😉.

Most viszont van, olasz szerzemény, pár ezer forintos tétel, szuper hatékony, ajánlom, bolt megjelölés nélkül.

A tejhabosítónk aljára tesszük az evőkanál instant kávét, barna cukrot és ráöntjük a hideg tejet. Rátesszük a habosító pumpát és óvatosan elkezdjük a fel-le, pumpáló mozdulatsort. Régebben ezzel mindig forró tejet habosítottam csak, ám most jéghideggel is működik és a hab állagát/látványát/mennyiségét tekintve 

- összehasonlíthatatlan - 

Öt-hat pumpálás követően már jelentős térfogat növekedést értünk el, feloldódott a kávé és cukor nagy része, tehát töltsük ki a habos kávék felét egy alkalmas, dupla űrtartalmú pohárba. A duplaság a hab miatt szüksége, ugye. Aztán folytassuk a megmaradt folyadékkal, nagyon krémes végeredményt érhetünk el hamarosan. Beletöltjük a poharunkba, ízesítjük a habot, ha szeretnénk, kiülünk az erkélyre/kertbe/tornácra és kanál segítségével élvezzük a kávénkat.

Tapasztalatok, megfigyelések:

- legyen nagyon behűtve a tej, lehetőleg egész éjszaka a hűtőben
- szoba hőmérsékleten nem az igazi
- instant kávé nélkül (csak a tej) nem próbáltam habosítani, szerintem része a kémiának
- cukor nélkül is működik a habosítás
- a hab, ha nagy buborékokat pumpálunk bele, kitöltést követően, pár perc alatt kicsit veszít a legfelső réteg tartásából, az alatta lévő 2/3-nyi krém minőségét nem befolyásolja - frissen, fogyasztandó 

 - azon hidegében - 

Ideális hab - kávé arány a képen :)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke