Habos "cold brew" kávé

Igen, divatos szavakat használok, kicsit megtévesztő szöveg környezetben. Bár annyira mégsem csalok, mert a "cold" kifejezés helytálló, a "brew"-n lehetne vitatkozni. 😉 Ha már most elveszítetted a fonalat, bocsáss meg, nagyon meleg van, nekem se könnyű.

Tehát, a véletlen műve, hogy a nyári, családi bisztro nyaralás közben egy újfajta, hideg kávé elkészítési módot találtunk. ☕ Baristák ne figyeljenek 👈

Hozzávalók 1 nagy pohár hideg, habos "cold brew" kávéhoz:

- 1 ek instant kávé
- 1 ek barna cukor (választható, ízlés kérdése)
- 150 - 200 ml tényleg hideg, 2,8%-os tej
- pumpás tejhabosító
- 300 ml-es vagy nagyobb pohár


A tejhab készítés pumpás tejhabosítóval egy ősi mesterség, írtam is róla, milyen ha NINCS ilyen habosítónk, Jamie Olivernek sem volt, régebben 😉.

Most viszont van, olasz szerzemény, pár ezer forintos tétel, szuper hatékony, ajánlom, bolt megjelölés nélkül.

A tejhabosítónk aljára tesszük az evőkanál instant kávét, barna cukrot és ráöntjük a hideg tejet. Rátesszük a habosító pumpát és óvatosan elkezdjük a fel-le, pumpáló mozdulatsort. Régebben ezzel mindig forró tejet habosítottam csak, ám most jéghideggel is működik és a hab állagát/látványát/mennyiségét tekintve 

- összehasonlíthatatlan - 

Öt-hat pumpálás követően már jelentős térfogat növekedést értünk el, feloldódott a kávé és cukor nagy része, tehát töltsük ki a habos kávék felét egy alkalmas, dupla űrtartalmú pohárba. A duplaság a hab miatt szüksége, ugye. Aztán folytassuk a megmaradt folyadékkal, nagyon krémes végeredményt érhetünk el hamarosan. Beletöltjük a poharunkba, ízesítjük a habot, ha szeretnénk, kiülünk az erkélyre/kertbe/tornácra és kanál segítségével élvezzük a kávénkat.

Tapasztalatok, megfigyelések:

- legyen nagyon behűtve a tej, lehetőleg egész éjszaka a hűtőben
- szoba hőmérsékleten nem az igazi
- instant kávé nélkül (csak a tej) nem próbáltam habosítani, szerintem része a kémiának
- cukor nélkül is működik a habosítás
- a hab, ha nagy buborékokat pumpálunk bele, kitöltést követően, pár perc alatt kicsit veszít a legfelső réteg tartásából, az alatta lévő 2/3-nyi krém minőségét nem befolyásolja - frissen, fogyasztandó 

 - azon hidegében - 

Ideális hab - kávé arány a képen :)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések