Tejhab by Jamie Oliver via Timi


Tévés emlékeim egyike. (Annyira régen volt, hogy nem is én láttam, hanem a Timi, s már minden eredendőt elfeledtem ezáltal, még azt is, hogy az amerikaiaktól tanulta s hogy pillecukrot a tetejére). Megragadt, mert (a Timi megmutatta) olyan egyszerű, nagyszerű és recycle újra felhasználó. Nem kell hozzá pöpec kávéhab gőzölő masina, semmi drága dolog. Az eredmény mégis látványos.
Már kávéval
Hozzávalók:
- laza 2 dl, 3,5 % -os UHT tej (szakértők szerint), megfelelő méretű pohárban
- fél literes, üres, tiszta ásványvizes palack, kupakkal
- 1 perc mikrohullámú energia
- 1 perc shake típusú kézi energia
Nettó tej
A pohár tejet mikrohullámú sütőben 1 percig melegítjük. Lehet ez több is, forró legyen, de ne forraljuk. Minél zsírosabb a tej, annál jobb. Kivesszük a poharat a mikróból, forró tartalmát áttöltjük egy üres ásványvizes palackba. Lezárjuk. Ez fontos. Nélküle nehezebb lenne. Ha szükséges, konyharuhát alkalmazva, egy percen át, halk shake, baby shake kiáltásokkal fűszerezve, jól felrázzuk az egészet. Ne lankadjunk, megéri.  Óvatosan visszatöltjük a pohárba a habos tejet. Lassan kell ezt csinálni, mert bár már töltögetésünk elején is jön a hab, igazából a végén lesz látványos. 
Shaked tej
A második képen jól látható, hogy a tej szint a vonal alatt ér véget a felrázás előtt. Shake után ugyanez a szint majdnem a tetejéig ér. Becsüljünk. 20 % térfogat növekedés habból. S ha ezt követően töltünk rá kávét, csudaszépet alkottunk. Krémes, vastag hab.
Táncos zene a hab mellé: Danny Deluxe- Riding Carpet

Megjegyzések

  1. Nekem mikor csinálsz ilyet? :-)

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus, kipróbálom! A leírás még fantasztikusabb!

    VálaszTörlés
  3. Hihetetlen, hogy most került ide ( Gasztro ) ez a recept!
    Ma egész délelőtt, az egyébként szuper kávéfőzőmmel, tejhabot próbáltam előállítani, teljesen sikertelenül. Már minden lehetséges megoldást bepróbáltam ( tejszínnel sűríteni a tejet, stb.), de semmi... és akkor itt van ez az egyszerű megoldás!
    Nagyon-nagyon köszi!

    VálaszTörlés
  4. Igazán szívesen. Minden reggel gyártom, nagyon forró tej kell hozzá, s egy akkora palack, amiben jól tud rázkódni, biztonságosan lezárva. Nagy pohárhoz - 3 és fél dl tej egy fél literes ásványvizes pillepalackban. Persze nem abban melegítem, tölcsérrel áttöltöm. A hab a tetején lesz, de ahogy töltjük ki, a nehezebb tej csorog ki előbb, majd a hab. A tetejére. Alap fortély minden háztartásba :) Örülök, hogy tetszik.

    VálaszTörlés
  5. Félelmetesen egyszerű és jó ez az ötlet! Holnap reggel már én is tejhabos kávét fogok inni:) Köszi

    VálaszTörlés
  6. Bámulatosan jól működik. Azóta csak így iszom a kávét, meg a kakaót, meg a capuccinót...

    VálaszTörlés
  7. Mézeskalács - nagyon örülök ennek a kis apró sikernek. Egy jó (tejhabos) kávé, teteje csurgatott mézzel vagy finom barna cukorral megszórva - isteni :)

    VálaszTörlés
  8. Hűűűűűűűűűűűű. És csak hűűűűűűűűűűű...

    VálaszTörlés
  9. Azta!De szuper ötlet!Nagyon ügyiiii vagy!:-)

    VálaszTörlés
  10. Kérnék az előadásmódról egy videót. Látni akarom shake-elés közben a mozgásod!:D *evil grin*

    VálaszTörlés
  11. A mozgásról röviden.

    Fékezni kell a mozgás amplitudóját (jól hangzik, de mit jelenthet?), hogy a remegés, rázkódás ne terjedne végi az egész testen, mert akkor elvész az energia és egy ilyen béna break lesz belőle. Szóval keményen és alkarban fékezve kell rázni, kalapáló, döngölő mozdulatokkal.

    VálaszTörlés
  12. Vizuális típusként, akkor most elképzeltem a csípőmozgásod:DDDD, miközben alkarral fékezed a habzást:D

    VálaszTörlés
  13. A tejhab készítést Tőled tanultam!:-)
    Ezért fogadj tőlem szeretettel egy "jó szót"!
    http://eszterszappan.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  14. Erre én most találtam rá!! Át is küldtem Bencének, hogy legközelebb majd így, ha lehet. :D

    VálaszTörlés
  15. Az egyik "best-ever" bejegyzésem :) köszi!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések