Tarte Flambée - Elzászi pizza

Igen, a pizza egy olasz műfaj, de a kevésbé szerencsés népek is létrehozták a saját pizzájukat, csak éppen kenyér lángosnak, vagy tarte flambée-nak hívják. Szóval az elzászi pizza alap összetevőkből gyors, ropogós, különlegesen finom végeredményt jelent a Bisztró kínálatában, ami állandó ismétlésért kiállt. Többféle recept van ezzel kapcsolatban, van ahol kenyértészta, van ahol a sütőpor játszik, nálunk pont egyik sem :) Egy francia blogról érkezett az inspiráció, mercy, Clotilde. 25 perc és tálalhatunk 4 személyre. Salátával. 


Hozzávalók a tésztához:
- 250 grliszt
- 1/2 tk finom tengeri só
- 3 ek olaj (nálunk olíva)
- kb. 120 ml víz

Hozzávalók a feltéthez:
- 1 nagy fej vörös/lila hagyma, nagyon vékonyra karikázva
- 75 gr kockázott bacon szalonna
- 60 ml crème fraîche - amit 20%-os tejföllel helyettesíthetünk
- 1/4 tk finom tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- frissen reszelt szerecsendió
- reszelt sajt 
- metélőhagyma
- opcionálisan vékonyra szeletelt gomba
Elkészítés
1. Elkészítjük a tésztát. Egy közepes keverő tálba tesszük a lisztet, sót és olajat. Óvatosan öntjük, keverjük bele a vizet. Elsőre annyit teszünk bele, hogy összeálljon. Lisztes gyúródeszkára borítjuk és kézzel gyúrjuk, hogy homogén, fényes, könnyű tésztát kapjunk. Kétfelé választjuk és gombócot formázunk belőlük. Ha nem dolgozunk vele rögtön, takarjuk le. 

2. Előmelegítjük a sütőt 250 C-ra. Sütőlemezt vagy pizza  tepsit bélelünk ki sütőpapírral. 

3. Az egyik tésztát enyhén lisztezett deszkán, nyújtófa segítségével kör alakúra (35 cm)  és nagyon vékonyra nyújtjuk. Ugyanez a másikkal is a feladat.

4. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, sót, borsot és reszelt szerecsendiót. Mind a két "pizzát" vékonyan megkenjük a krémmel. Megszórjuk az aprított baconnal, a vékonyra szeletelt hagyma karikákkal, esetleg gomba szeletekkel és nem túl sok reszelt sajttal. Ne pakoljuk túl, nem érdemes. 

5. Sütőbe téve, tíz perc alatt ropogósra sütjük. Tudjátok, barna, tetején bugyborékoló, olvasztott sajt. 

Kivesszük a sütőből, áttesszük egy vágódeszkára, megszórjuk metélő hagymával. Szeleteljük, mint egy pizzát. Frissen, melegen tálaljuk, ropogós salátával.

Szerintem este megint ez lesz, meg is éheztem írás közben. 

Apa, valamit gyorsan, valami finomat. Voilà :)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések