Ugrás a fő tartalomra

Tarte Flambée - Elzászi pizza

Igen, a pizza egy olasz műfaj, de a kevésbé szerencsés népek is létrehozták a saját pizzájukat, csak éppen kenyér lángosnak, vagy tarte flambée-nak hívják. Szóval az elzászi pizza alap összetevőkből gyors, ropogós, különlegesen finom végeredményt jelent a Bisztró kínálatában, ami állandó ismétlésért kiállt. Többféle recept van ezzel kapcsolatban, van ahol kenyértészta, van ahol a sütőpor játszik, nálunk pont egyik sem :) Egy francia blogról érkezett az inspiráció, mercy, Clotilde. 25 perc és tálalhatunk 4 személyre. Salátával. 


Hozzávalók a tésztához:
- 250 grliszt
- 1/2 tk finom tengeri só
- 3 ek olaj (nálunk olíva)
- kb. 120 ml víz

Hozzávalók a feltéthez:
- 1 nagy fej vörös/lila hagyma, nagyon vékonyra karikázva
- 75 gr kockázott bacon szalonna
- 60 ml crème fraîche - amit 20%-os tejföllel helyettesíthetünk
- 1/4 tk finom tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- frissen reszelt szerecsendió
- reszelt sajt 
- metélőhagyma
- opcionálisan vékonyra szeletelt gomba
Elkészítés
1. Elkészítjük a tésztát. Egy közepes keverő tálba tesszük a lisztet, sót és olajat. Óvatosan öntjük, keverjük bele a vizet. Elsőre annyit teszünk bele, hogy összeálljon. Lisztes gyúródeszkára borítjuk és kézzel gyúrjuk, hogy homogén, fényes, könnyű tésztát kapjunk. Kétfelé választjuk és gombócot formázunk belőlük. Ha nem dolgozunk vele rögtön, takarjuk le. 

2. Előmelegítjük a sütőt 250 C-ra. Sütőlemezt vagy pizza  tepsit bélelünk ki sütőpapírral. 

3. Az egyik tésztát enyhén lisztezett deszkán, nyújtófa segítségével kör alakúra (35 cm)  és nagyon vékonyra nyújtjuk. Ugyanez a másikkal is a feladat.

4. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, sót, borsot és reszelt szerecsendiót. Mind a két "pizzát" vékonyan megkenjük a krémmel. Megszórjuk az aprított baconnal, a vékonyra szeletelt hagyma karikákkal, esetleg gomba szeletekkel és nem túl sok reszelt sajttal. Ne pakoljuk túl, nem érdemes. 

5. Sütőbe téve, tíz perc alatt ropogósra sütjük. Tudjátok, barna, tetején bugyborékoló, olvasztott sajt. 

Kivesszük a sütőből, áttesszük egy vágódeszkára, megszórjuk metélő hagymával. Szeleteljük, mint egy pizzát. Frissen, melegen tálaljuk, ropogós salátával.

Szerintem este megint ez lesz, meg is éheztem írás közben. 

Apa, valamit gyorsan, valami finomat. Voilà :)




Megjegyzések

  1. Milyen lesz élesztő nélkül?Nem túl száraz,lapos?Csak emiatt nem mertem ma nekifogni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem lesz száraz, van benne olaj, illetve rajta tejfölös alap. Magas hőfokon, röviden sül. Frissen kitűnő :) Bátorítalak ám :)

      Törlés
  2. Szia, baromira tetszik a cikk :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke