Ugrás a fő tartalomra

3 Jó Dolog: Krumpli, Sajt, Kakukkfű

Ugye, már kezditek érezni a 3 jó dolog filozófiát? Hogy egyszerűen működnek ezek a hármas kombinációk.

A szerző saját otthonát hozza példának, a családtagjai reggelijét: "Freddy palacsintát fal cukorral és citrommal, Chloe zabkását eszik melasszal és tejszínhabbal, Oscar pedig kukoricapelyhet hideg tejjel és banánszeletekkel. Közben én dupla eszpresszót iszogatok brandyvel, és egy cigit szívok.... Csak vicceltem, nyilvánvalóan...". 

Amit viszont ma készítünk, az nagyon jó feltét, kísérő salátához, főzelékhez, vagy éppen a legutóbbi slágerhez, a zöld kényeztetéshez : Póré, Spenót, Besamel recepthez. Nálunk telitalálat. Frissen. 


Hozzávalók 6-8 darabhoz

- 500 gr hideg, főtt krumpli
- 100 gr cheddar vagy füstölt, zsíros sajt
- 1 tk kakukkfű
- olaj a sütéshez (olíva, napraforgó, repce)
- 3 ek. liszt
- só, bors frissen őrölve 

Elkészítés
  1. A krumplit megfőzzük, pároljuk kevés vízzel. Megvárjuk míg teljesen kihűl. Meghámozzuk, s villával összetörjük. Hagyhatunk benne kisebb darabokat, nem pürét készítünk, ugye ? :)
  2. A sajtot apró, 4-5 mm-es kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a krumplihoz a fűszerekkel (kakukkfű, só, bors) együtt. Alaposan összekeverjük, gyúrjuk. 
  3. Lisztet szórunk egy tányérba. A keverékből kis gombócokat formázunk, mondjuk olyan púpozott evőkanálnyi adagokból. Kicsit lelapítjuk őket, majd minden oldalát beleforgatjuk a lisztbe.  
  4. Serpenyőbe kevés olajat forrósítunk, majd a kis gombócokat  megsütjük benne. 8-10 percig sütjük, néhányszor óvatosan megforgatva, hogy mindkét oldaluk jól megpiruljon. Ha a sajt kifolyna, semmi gond, egy lapos fakanállal vissza kell  tolni a krumplifánk belsejébe.
  5. Kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen tűz forró, de frissen tálaljuk tetszés szerinti finomság mellé ( a spenótos dolgot fenn nagyon ajánlom hozzá).






Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke