Répa és Palacsinta

Elfogyott a cukkini. De van répa. Ami tortában megfelelő, valószínű, hogy palacsintában sem hagy cserben. Reggelire, vacsorára, hamar megvan, édes és fűszeres, a palacsinta és a répa találkozása - téli finomság. A recept forrása: Taste of Home. Ha teszünk rá mascarpone krémet is a tetejére, meg fogunk őrülni :) Bizalmatlan családomat is simán megnyertem. 


Hozzávalók:
- 190 gr fehér liszt
- 2 ek. finomra vágott pekándió vagy sima dió
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- nagy csipet só
- 1/4 tk. őrölt gyömbér
- 1 tojás, lazán felverve
- 70 gr barna cukor
- 230 ml tej
- 130 gr reszelt répa
- 1 tk. vanília kivonat
Krém a tetejére:
- 2 ek. tej
- 120 gr szoba hőmérsékletű krém sajt 
- 70 gr porcukor
- őrölt fahéj szórásnak

Elkészítés

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, aprított diót, sütőport, fahéjat, sót és gyömbért.

Egy kisebb keverőtálban összekeverjük a tojást, barna cukrot, tejet, reszelt répát és vaníliát. 

Belekeverjük a száraz összetevőket, addig, míg teljesen el nem keverednek a száraz részek.


Serpenyőt közepes lángon felmelegítünk és egészen kevés, pár csepp olajat teszünk bele. Vaj is lehet, olaj helyett.  Kis méretű szedőkanállal, a megfelelően forró serpenyőbe szedünk egy-egy adag palacsinta tésztát. 

Addig sütjük, amíg a tetején kis buborékok nem lesznek. Pár perc. Ekkor megfordítjuk, s még mondjuk másfél percig sütjük. A második oldal sokkal hamarabb készen van, figyeljük rá, ne égessük el a palacsintánkat. 

Megsütjük mindet, ha ügyesek vagyunk, 10-12 darabot sikerül kihoznunk belőle. Vigyázat, vastag, amerikai típusú palacsinták, négyfős családnak könnyű reggeli.

Krém készítés

A tejet, krém sajtot, vaníliát és porcukrot alaposan, géppel/kézzel, elkeverjük. Szép, sima legyen ám. Kis tálakba tesszük, megszórjuk fahéjjal és a palacsinta mellé készítjük.

Ha a családtag/vendég/szomszéd kisfiú nem tudja, mi a jó, segítsünk neki, s mutassuk meg, hogy a krémből a palacsintára kell pakolni és jól megenni.




Megjegyzések

  1. Kár, hogy elfogyott a cukkini :) - ezek szerint vége az ősznek ...
    Izgalmas ez a s.répás palacsinta.

    VálaszTörlés
  2. Ragyogó ötlet, a Taste of Home-nál tudják mitől döglik a légy:-)))
    Naná, hogy egyből viszem a receptet:-)))) Köszi:-))))

    VálaszTörlés
  3. Almásat már csináltam, eztán jöhet a répás is...

    VálaszTörlés
  4. Almásat már csináltam, eztán jöhet a répás is....

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fincsi! Az illata először megijesztett de az íze mindent feledtetett. Zabpehely liszttel és köles pehellyel váltottam fel a fehér lisztet de így is tökéletes :)
    Tücsike

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések