Ugrás a fő tartalomra

Répa és Palacsinta

Elfogyott a cukkini. De van répa. Ami tortában megfelelő, valószínű, hogy palacsintában sem hagy cserben. Reggelire, vacsorára, hamar megvan, édes és fűszeres, a palacsinta és a répa találkozása - téli finomság. A recept forrása: Taste of Home. Ha teszünk rá mascarpone krémet is a tetejére, meg fogunk őrülni :) Bizalmatlan családomat is simán megnyertem. 


Hozzávalók:
- 190 gr fehér liszt
- 2 ek. finomra vágott pekándió vagy sima dió
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. őrölt fahéj
- nagy csipet só
- 1/4 tk. őrölt gyömbér
- 1 tojás, lazán felverve
- 70 gr barna cukor
- 230 ml tej
- 130 gr reszelt répa
- 1 tk. vanília kivonat
Krém a tetejére:
- 2 ek. tej
- 120 gr szoba hőmérsékletű krém sajt 
- 70 gr porcukor
- őrölt fahéj szórásnak

Elkészítés

Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, aprított diót, sütőport, fahéjat, sót és gyömbért.

Egy kisebb keverőtálban összekeverjük a tojást, barna cukrot, tejet, reszelt répát és vaníliát. 

Belekeverjük a száraz összetevőket, addig, míg teljesen el nem keverednek a száraz részek.


Serpenyőt közepes lángon felmelegítünk és egészen kevés, pár csepp olajat teszünk bele. Vaj is lehet, olaj helyett.  Kis méretű szedőkanállal, a megfelelően forró serpenyőbe szedünk egy-egy adag palacsinta tésztát. 

Addig sütjük, amíg a tetején kis buborékok nem lesznek. Pár perc. Ekkor megfordítjuk, s még mondjuk másfél percig sütjük. A második oldal sokkal hamarabb készen van, figyeljük rá, ne égessük el a palacsintánkat. 

Megsütjük mindet, ha ügyesek vagyunk, 10-12 darabot sikerül kihoznunk belőle. Vigyázat, vastag, amerikai típusú palacsinták, négyfős családnak könnyű reggeli.

Krém készítés

A tejet, krém sajtot, vaníliát és porcukrot alaposan, géppel/kézzel, elkeverjük. Szép, sima legyen ám. Kis tálakba tesszük, megszórjuk fahéjjal és a palacsinta mellé készítjük.

Ha a családtag/vendég/szomszéd kisfiú nem tudja, mi a jó, segítsünk neki, s mutassuk meg, hogy a krémből a palacsintára kell pakolni és jól megenni.




Megjegyzések

  1. Kár, hogy elfogyott a cukkini :) - ezek szerint vége az ősznek ...
    Izgalmas ez a s.répás palacsinta.

    VálaszTörlés
  2. Ragyogó ötlet, a Taste of Home-nál tudják mitől döglik a légy:-)))
    Naná, hogy egyből viszem a receptet:-)))) Köszi:-))))

    VálaszTörlés
  3. Almásat már csináltam, eztán jöhet a répás is...

    VálaszTörlés
  4. Almásat már csináltam, eztán jöhet a répás is....

    VálaszTörlés
  5. Nagyon fincsi! Az illata először megijesztett de az íze mindent feledtetett. Zabpehely liszttel és köles pehellyel váltottam fel a fehér lisztet de így is tökéletes :)
    Tücsike

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke