Hát itt sincs semmi sumák, mert a pizza megnevezés ugyan lehet kicsit megtévesztő, ám a tészta és a liszt helyettesítése megoldható CUKKINIBŐL is. Hát ez a nagy hír a mai napra. Glutén mentes pizza alap - cukkiniből. Gondoltátok volna? Még én sem. (Természetesen a többi összetevő glutén mentességét csak a gyártó és a csomagolási felirat tudja garantálni.) Amúgy a cukkini mindenformája ajánlott: főételnek kiváló, aztán desszertnek jöhet is a cukkini palacsinta. Esetleg egy krémlevest az elejére? Recept a Closet Cooking oldalról. Kipróbálva. Kipipálva.
- 680 gr reszelt cukkini
- 100 gr reszelt mozzarella
- 50 gr reszelt parmezán (opcionális)
- 1 tojás
- só, bors
- 1 tk oregano vagy házi olasz olasz fűszer keverék (rozmaring, oregano, bazsalikom, majoranna, kakukkfű)
Tetejére feltétnek
- 100 ml sűrű, házi paradicsom szósz pizza fűszerekkel ( fűszerkeverék házilag, kb. lásd, mint feljebb)
- 150 gr reszelt mozzarella vagy gauda sajt a tetejére
- kukorica
- bacon
- kápia paprika, zöld, csípős paprika
- lila hagyma
Elkészítés
- A cukkinikat alaposan megmossuk, végeit levágjuk és lereszeljük. Kis sóval elkeverjük és fél órát állni hagyjuk. Ezt követően a keletkező folyadékot (amit a só von ki a cukkiniből) kipréseljük a reszelt zöldségből.
- A sütőt előmelegítjük 230 C-ra. Minálunk ez légkeveréses. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes, megfelelő sütő formát. Ha van pizza sütő tepsink, akkor azt. (Alul lukacsos, könnyű, fém tepsi.)
- A reszelt cukkinit gyorsan elkeverjük a tojással, reszelt sajtokkal, tojással, sóval, borssal, fűszerekkel. Bele simítjuk, nyomkodjuk a sütőpapíros formába. Igyekezzünk jól tömöríteni, egységesen elhelyezni bele a pizzánkat. 25-30 percig sütjük, hogy mindenhol jól, egyenletesen átsüljön.
- Kivesszük a sütőből, s mint egy hagyományos pizzát, feltéttel látunk el.
- Pizza szósz alap. Paradicsom karikák, paprika csíkok, bacon, hagyma, reszelt mozzarella.
- A feldíszített pizza mehet vissza a sütőbe, további 20 percre, illetve addig, amíg a sajt szépen, egyenletesen meg nem sül rajta. Akinek van, a végén tolhat rá grillt is.
- Kivesszük a sütőből a kész pizzát, kicsit hagyjuk hűlni (a cukkini másként hűl, nem olyan gyorsan, mint a "rendes" pizza tészta). Szeletekre vágjuk, jó kedvel fogyasztjuk. S közben csodálkozunk. :)
Beastie, mesés alkotás - ismét!
VálaszTörléshajaj, köszi :)
TörlésSzia Beastie! Elkészítettem, finom lett, viszont azt szeretném megkérdezni, hogy ennek a "tésztának" is keménynek (ropogósnak) kellene lennie?! Már csináltam karfiolból hasonlót, de az is puha lett...
VálaszTörlésSzia Ágica! Amikor forró ez a "pizza" akkor még elég puha a tészta. Ahogy hűl, szilárdul.Jó lenne, ha ropogós lehetne, de sajnos nem lehet elég folyadékot kipréselni a cukkiniből ehhez. Tehát sajnos nem lesz ropogós. Viszont kézzel tudtuk fogyasztani, tehát egy közepes szelet megtartotta magát. Örülök, hogy elkészítetted :)
Törléshttp://beastie-bistro.blogspot.hu/2012/11/fokhagymas-pizzakenyer-karfiolbol.html - ha jól emlékszem, ez ropogósabb volt.
Köszönöm szépen, :) ki fogom próbálni!
Törlés