Ugrás a fő tartalomra

Cukkini Pizza

Hát itt sincs semmi sumák, mert a pizza megnevezés ugyan lehet kicsit megtévesztő, ám a tészta és a liszt helyettesítése megoldható CUKKINIBŐL is. Hát ez a nagy hír a mai napra. Glutén mentes pizza alap - cukkiniből. Gondoltátok volna? Még én sem. (Természetesen a többi összetevő glutén mentességét csak a gyártó és a csomagolási felirat tudja garantálni.) Amúgy a cukkini mindenformája ajánlott: főételnek kiváló, aztán desszertnek jöhet is a cukkini palacsinta. Esetleg egy krémlevest az elejére? Recept a Closet Cooking oldalról. Kipróbálva. Kipipálva. 


Hozzávalók a pizzához
- 680 gr reszelt cukkini
- 100 gr reszelt mozzarella
- 50 gr reszelt parmezán (opcionális)
- 1 tojás
- só, bors
- 1 tk oregano vagy házi olasz olasz fűszer keverék (rozmaring, oregano, bazsalikom, majoranna, kakukkfű)

Tetejére feltétnek
- 100 ml sűrű, házi paradicsom szósz pizza fűszerekkel  ( fűszerkeverék házilag, kb. lásd, mint feljebb)
- 150 gr reszelt mozzarella vagy gauda sajt a tetejére
- kukorica
- bacon
- kápia paprika, zöld, csípős paprika
- lila hagyma

Elkészítés

  1. A cukkinikat alaposan megmossuk, végeit levágjuk és lereszeljük. Kis sóval elkeverjük és fél órát állni hagyjuk. Ezt követően a keletkező folyadékot (amit a só von ki a cukkiniből) kipréseljük a reszelt zöldségből. 
  2. A sütőt előmelegítjük 230 C-ra. Minálunk ez légkeveréses. Sütőpapírral kibélelünk egy közepes, megfelelő sütő formát. Ha van pizza sütő tepsink, akkor azt. (Alul lukacsos, könnyű, fém tepsi.
  3. A reszelt cukkinit gyorsan elkeverjük a tojással, reszelt sajtokkal, tojással, sóval, borssal, fűszerekkel. Bele simítjuk, nyomkodjuk a sütőpapíros formába. Igyekezzünk jól tömöríteni, egységesen elhelyezni bele a pizzánkat. 25-30 percig sütjük, hogy mindenhol jól, egyenletesen átsüljön. 
  4. Kivesszük a sütőből, s mint egy hagyományos pizzát, feltéttel látunk el. 
  5. Pizza szósz alap. Paradicsom karikák, paprika csíkok, bacon, hagyma, reszelt mozzarella. 
  6. A feldíszített pizza mehet vissza a sütőbe, további 20 percre, illetve addig, amíg a sajt szépen, egyenletesen meg nem sül rajta. Akinek van, a végén tolhat rá grillt is. 
  7. Kivesszük a sütőből a kész pizzát, kicsit hagyjuk hűlni (a cukkini másként hűl, nem olyan gyorsan, mint a "rendes" pizza tészta). Szeletekre vágjuk, jó kedvel fogyasztjuk. S közben csodálkozunk. :)





Megjegyzések

  1. Szia Beastie! Elkészítettem, finom lett, viszont azt szeretném megkérdezni, hogy ennek a "tésztának" is keménynek (ropogósnak) kellene lennie?! Már csináltam karfiolból hasonlót, de az is puha lett...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ágica! Amikor forró ez a "pizza" akkor még elég puha a tészta. Ahogy hűl, szilárdul.Jó lenne, ha ropogós lehetne, de sajnos nem lehet elég folyadékot kipréselni a cukkiniből ehhez. Tehát sajnos nem lesz ropogós. Viszont kézzel tudtuk fogyasztani, tehát egy közepes szelet megtartotta magát. Örülök, hogy elkészítetted :)

      http://beastie-bistro.blogspot.hu/2012/11/fokhagymas-pizzakenyer-karfiolbol.html - ha jól emlékszem, ez ropogósabb volt.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, :) ki fogom próbálni!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke