Vérnarancs Curd

Sok felé készül most narancsból mindenféle finomság - persze elsősorban lekvár. Idén szerencsém volt kezeletlen héjú novellino szicília narancshoz jutnom, illetve tarocco, szintén szicíliai vérnarancs is került a kosárba. Olyan 6-6 kg. A lekvár ízét (enyhén keserű a héj miatt) még szoknia kell a családnak, ám készült egy abszolút nyerő krém is belőle, amit az angolok curdnak neveznek. Készült tavaly ilyenkor Meyer citromból is. A most következő receptet a cookieandkate.com oldalon találtam, big thanks for it. 

Hozzávalók
  • 75 gr jó minőségű vaj
  • 115 gr méz
  • 4 tojás sárgája
  • 2 egész tojás
  • 1 csésze (3 dl) frissen facsart narancs (4 db narancs)
  • 1 ek narancs rost a facsarás utánról (opcionális)
  • 1 ek reszelt héj (kezeletlen)

Elkészítés
  1. A mézet és a puha vajat alaposan felverjük. Lágy és levegős a végeredmény. 
  2. Egyesével hozzáadjuk keverés közben a tojásokat.
  3. Hozzáöntjük a narancs levét. Folytatjuk a keverést.
  4. Hozzáadjuk a narancs rostját. 
  5. Közepes lángos (hőfokon), állandó keverés mellett elkezdjük főzni. Eredeti recept szerint 7-8 perc, ám mivel nálam több volt a narancslé - 15 perc főzést jelentett. Pontosan addig kell főzni, amíg el nem kezd egy kicsit zselé szerűvé sűrűsödni a krémünk.
  6. Levesszük a tűzről és hozzá keverjük a reszelt héjat.
  7. Ezt követően tiszta üvegekbe töltjük s hagyjuk a konyhapulton teljesen kihűlni. 
  8. Csak ezt követően zárjuk le a kis üvegek tetejét fedővel.
  9. És mehetnek is be a hűtőbe.
Amit készítettünk az a következő tulajdonságokkal bír: édes, kedves, könnyű, gyorsan fogy, ilyet még nem ettem, palacsintára isteni, de jó színe van, kalácshoz is mehet. Szerintem ennyi kritika pont elég. 

Ja és két kisebb üveggel lett. 

Megjegyzések

  1. Nemrég csináltam mandarinból. Egész máshogy szól a te recepted, méz is van benne...Hm, fincsi lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem pont a méz a kellemes benne :) nem olyan tömény és édes, mint amikor citromból és cukorral készült. Remélem jönnek a meyerek is, mert ugyanez citromból is jó lenne :)

      Törlés
  2. alig várom, hogy legyen kis időm, és nekiállhassak kipróbálni:)))

    VálaszTörlés
  3. úgy látszik évente idefutok, és csinálok egy adaggal:))magamnak:))))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések