Ugrás a fő tartalomra

Vérnarancs Curd

Sok felé készül most narancsból mindenféle finomság - persze elsősorban lekvár. Idén szerencsém volt kezeletlen héjú novellino szicília narancshoz jutnom, illetve tarocco, szintén szicíliai vérnarancs is került a kosárba. Olyan 6-6 kg. A lekvár ízét (enyhén keserű a héj miatt) még szoknia kell a családnak, ám készült egy abszolút nyerő krém is belőle, amit az angolok curdnak neveznek. Készült tavaly ilyenkor Meyer citromból is. A most következő receptet a cookieandkate.com oldalon találtam, big thanks for it. 

Hozzávalók
  • 75 gr jó minőségű vaj
  • 115 gr méz
  • 4 tojás sárgája
  • 2 egész tojás
  • 1 csésze (3 dl) frissen facsart narancs (4 db narancs)
  • 1 ek narancs rost a facsarás utánról (opcionális)
  • 1 ek reszelt héj (kezeletlen)

Elkészítés
  1. A mézet és a puha vajat alaposan felverjük. Lágy és levegős a végeredmény. 
  2. Egyesével hozzáadjuk keverés közben a tojásokat.
  3. Hozzáöntjük a narancs levét. Folytatjuk a keverést.
  4. Hozzáadjuk a narancs rostját. 
  5. Közepes lángos (hőfokon), állandó keverés mellett elkezdjük főzni. Eredeti recept szerint 7-8 perc, ám mivel nálam több volt a narancslé - 15 perc főzést jelentett. Pontosan addig kell főzni, amíg el nem kezd egy kicsit zselé szerűvé sűrűsödni a krémünk.
  6. Levesszük a tűzről és hozzá keverjük a reszelt héjat.
  7. Ezt követően tiszta üvegekbe töltjük s hagyjuk a konyhapulton teljesen kihűlni. 
  8. Csak ezt követően zárjuk le a kis üvegek tetejét fedővel.
  9. És mehetnek is be a hűtőbe.
Amit készítettünk az a következő tulajdonságokkal bír: édes, kedves, könnyű, gyorsan fogy, ilyet még nem ettem, palacsintára isteni, de jó színe van, kalácshoz is mehet. Szerintem ennyi kritika pont elég. 

Ja és két kisebb üveggel lett. 

Megjegyzések

  1. Nemrég csináltam mandarinból. Egész máshogy szól a te recepted, méz is van benne...Hm, fincsi lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem pont a méz a kellemes benne :) nem olyan tömény és édes, mint amikor citromból és cukorral készült. Remélem jönnek a meyerek is, mert ugyanez citromból is jó lenne :)

      Törlés
  2. alig várom, hogy legyen kis időm, és nekiállhassak kipróbálni:)))

    VálaszTörlés
  3. úgy látszik évente idefutok, és csinálok egy adaggal:))magamnak:))))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke