2. éves blogszülinap és cukkinis-banános palacsinta

2 éves a blog, november 9-én, 2010-ben indult útjára, sok jókívánság és bátorítás közt. 

A két évesekről a következőket olvastam: 
 • Jól fejlett az egyensúlyérzéke, járása magabiztos, előre tud hajolni, hogy valamit felvegyen és már nem bukik orra.
 • Időközönként szívesen játszik magában is /fejlődik ügyessége, alkotókedve, fantáziája, logikus gondolkodása, figyelemösszpontosító készsége, kitartása/.
 • 2-3 szavas mondatokban beszél. Sokat beszélgessünk vele, figyelmesen hallgassuk végig, kérdéseire őszintén, egyszerűen válaszoljunk. 
 • Minden tevékenységére rengeteg odafigyelést és megerősítést igényel. Az igazi jutalom, ha érdeklődünk iránta és tevékenysége iránt, a nehézségek láttán oldja szorongását, míg a tárgyi jutalom anyagiassá nevelheti.
 • Ügyeljünk rá, hogy a lehető legkevesebbet tévézzen, és kizárólag neki való műsorokat. A legjobb, ha együtt megnézünk vele egy mesét és utána kikapcsoljuk a tévét.
A két évesek világa tehát már differenciáltabb, érdekesebb, valamennyivel tudatosabb is. A második évet két egyszerű kifejezéssel is megvilágíthatjuk a blog szempontjából: béke és cukkini. 

Béke: mert úgy érzem, sikerült könnyedén venni a blogot, nem hajtott egy kitalált megfelelési kényszer. Akkor volt poszt, bejegyzés, amikor annak megérkezett az ideje. Ehhez azért hozzájárult az is, hogy bővült a digitális játszótér, az Instagram-on például gyorsabban és egyszerűbben látszom, de ott kép van és nemcsak gasztro. Illetve sokat ismételtem a korábbi receptekből, amolyan biztonsági best of működött két bejegyzés között. A blog Facebook oldala is kicsit másként frissült, mint itt.  Tehát békesség a magánéletben, békesség a konyhában, sok, de nagyon sok palacsinta és cukkini.

Cukkini: mert ezen a nyáron a cukkini valahogy összeforrt a bloggal, a receptekkel. A fűszeres cukkini krém receptje minden képzeletet felülmúlt látogatottság tekintetében. Több mint 6800 letöltés. Köszönöm minden kedve látogatónak, jó érzés, igen csak. Egyéb cukkinikat is kerestem hozzá, bűvölt a cukkinis  édességek tárháza is. Szépen bezöldültem, de jól megy ez a szín hozzám :)

Tehát, öröm volt Veletek, az összes csatornán. Fejlődött a tudomány, most már kevesebbszer kell visszakeresni bizonyos recepteket. Maradjatok hűek magatokhoz, szóljatok ha hülyeséget csinálok. S mint minden két évesre, rám is jellemző: az igazi jutalom, ha érdeklődünk iránta és tevékenysége iránt, a nehézségek láttán oldja szorongását, míg a tárgyi jutalom anyagiassá nevelheti. 

És recept is jön, eléggé megosztó, előre szólok. Pedig csak más, szokatlan. Fehér liszt és tejtermék nélkül.  Tíz hónaposok imádják :) Az ötlet: innen

Cukkinis-Banános Palacsinta

Hozzávalók
- 1 banán
- 1 közepes, zsenge cukkini meghámozva - 230 gr
- 1 ek vaj
- 2 tk cukor
- 75 gr zabpehely
- 1 tojás
- 1 késhegy szódabikarbóna
- 125 ml víz

Elkészítés
A cukkinit meghámozzuk, kockákra vágjuk és egy kanál felforrósított vajon puhára pároljuk. Mondjuk közepes lángon, tíz perc alatt, opálossá vállnak. 

A többi hozzávalóval együtt betesszük egy késes mixerbe vagy turmixba. Krémesre turmixoljuk. Megfelelő serpenyőben olajat, zsiradékot hevítünk s kisebb szedőkanállal egy adagot szedünk a palacsinta tésztából. Addig sütjük amíg a felületén kis lukak nem jönnek létre. Ekkor már könnyen fordítható, megsült az alja. 

Mogyorókrémmel, juharsziruppal, lekvárral esszük. 

A lányoknak furcsa volt, egynél többet nem vállaltak be belőle. Nagyon puha, nagyon natúr ízű, a zab jellegzetes íze viszont dominál. Több banán kerülhetne bele. Esetleg méz. 

Timivel mi elfogyasztottuk, s elgondolkodtunk, hogy ez milyen egészséges, lehet át kéne térni erre a fajtára.

Aztán jól ejtettük is a témát :)


Megjegyzések

 1. Gratulálok a blogszülinapodhoz (és a békéhez, mert azt elérni a legnehezebb szerintem)! A cukkinis csodákat pedig ezentúl is kíváncsian várom :)

  VálaszTörlés
 2. Gratulálok a szülinaphoz! Még sok-sok csodás ételkölteményt kívánunk Tőled - nekünk!

  VálaszTörlés
 3. Boldog szülinapot a blogodnak! Csak így tovább! :o))

  VálaszTörlés
 4. Gratula a kettőhöz, meg a sok jó recepthez, még sok-sok ilyen kettőt kívánok neked:-))))

  VálaszTörlés
 5. Még 1x gratulálok a második blogszületésnapotokhoz!!! Még nagyon sokszor ennyit kívánok Nektek! :)

  VálaszTörlés
 6. Boldogságos vidámságos blogszülinapot!!!:)

  VálaszTörlés
 7. Na megérkeztem én is a köszöntőre!! Végig mosolyogtam a bejegyzést...:)) Boldog blogszülinapot kívànok, valamint mèg sok különleges recept felfedezését cukkiniből!! Ja, és még sok receptet hasonlóan kellemes írással tűzdelve... :D

  VálaszTörlés
 8. Boldog blogszülinapot utólag is! (az én blogom is ezen a napon ünnepelte a szülinapját, de még csak az elsőt :)))

  VálaszTörlés
 9. További sok blogszülinapot és sok-sok ilyen finom receptet:)

  VálaszTörlés
 10. Jó érzés és ujjongó lélek szállt reám, hogy ilyen sok megerősítést és jókívánságot küldtetek. Meg lelkiismeret furdalás is, hogy mennyi helyen jártam már rég, ahol pedig 2 éve még nagyon gyakran :) de hát, a béke és a cukkini a hibás mindebben. Köszi, hogy vagytok, olvastok, szerettek!

  :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések