Vége-hossza nincs a cukkini szezonnak. Pedig a sütőtök már nagyon feljött. Minden héten kell főznöm a család kedvenc sütőtök krémlevesét, annyira nem lehet megunni. És mivel találtam egy amerikai blogot, ahol cuki kis cukkinis receptek vannak bőséggel, hát lett helye a hűtőben lapuló tökfélének egy igen izgalmas formában. Olyan rizottó, de nem sütőben sült, olyan krémes, hogy szinte olvad. Ajánlom, izgalmas.
Hozzávalók
- 1 ek oliva olaj
- 0,5 liter csirkehús alaplé - forrón
- 200 gr hosszú szemű rizs
- 500 gr cukkini héja nélkül, reszelve
- 50 gr vaj (nem margarin)
- 80 gr reszelt, zsíros sajt
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- só, bors
Elkészítés
- Közepes serpenyőbe hevítsük fel az olajat. Tegyük rá a rizst és gyakori kavargatás mellett, közepes hőfokon, pár percig pirítsuk (arany barnára kellett volna pirítani, de 10 perc után sem akart aranyozni).
- Öntsük rá a levest és hagyjuk felforrni (mivel én túl sokáig pirítottam a rizst, rögtön forrt is a leves, mivel forró öntöttem rá).
- Vegyük lejjebb a hőfokot, fedjük le a rizst és hagyjuk 15 percig főni, magában. Ez a rizs minőségétől is függ, lehet kicsit több is. Akkor jó, ha a rizs szinte teljesen beszívta magába a ráöntött levest.
- Keverjük bele a vajat, majd adjuk hozzá a reszelt, hámozott cukkinit, a reszelt sajtot és a fokhagymát. Alaposan keverjük össze. Tegyük vissza rá a tetejét, s 5 percig, (opcionálisan: nagyon alacsony lángon) hagyjuk, hogy jól össze olvadjanak. Só, bors a végén ízlés szerint még jöhet hozzá.
Családom finom házi fasírttal ette volna, én magában faltam. Krémes, sajtos, a cukkini szinte észre sem vehető benne, de igazából nincs is megfőzve, tehát még egészségesebb is.....
Este meg is csinálom. Nagyon jól néz ki!!
VálaszTörlésNagyon jó ötlet megint :) Ezek szerint a fagyasztott reszelt cukik is jók hozzá!
VálaszTörlésMindenképpen kipróbálom :)