Ugrás a fő tartalomra

Krémes-Cukkinis Rizs

Vége-hossza nincs a cukkini szezonnak. Pedig a sütőtök már nagyon feljött. Minden héten kell főznöm a család kedvenc sütőtök krémlevesét, annyira nem lehet megunni. És mivel találtam egy amerikai blogot, ahol cuki kis cukkinis receptek vannak bőséggel, hát lett helye a hűtőben lapuló tökfélének egy igen izgalmas formában. Olyan rizottó, de nem sütőben sült, olyan krémes, hogy szinte olvad. Ajánlom, izgalmas. 

Hozzávalók
- 1 ek oliva olaj
- 0,5 liter csirkehús alaplé - forrón
- 200 gr hosszú szemű rizs
- 500 gr cukkini héja nélkül, reszelve
- 50 gr vaj (nem margarin)
- 80 gr reszelt, zsíros sajt
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- só, bors

Elkészítés 
  1. Közepes serpenyőbe hevítsük fel az olajat. Tegyük rá a rizst és gyakori kavargatás mellett, közepes hőfokon, pár percig  pirítsuk (arany barnára kellett volna pirítani, de 10 perc után sem akart aranyozni).
  2. Öntsük rá a levest és hagyjuk felforrni (mivel én túl sokáig pirítottam a rizst, rögtön forrt is a leves, mivel forró öntöttem rá).
  3. Vegyük lejjebb a hőfokot, fedjük le a rizst és hagyjuk 15 percig főni, magában. Ez a rizs minőségétől is függ, lehet kicsit több is. Akkor jó, ha a rizs szinte teljesen beszívta magába a ráöntött levest. 
  4. Keverjük bele a vajat, majd adjuk hozzá a reszelt, hámozott cukkinit, a reszelt sajtot és a fokhagymát. Alaposan keverjük össze. Tegyük vissza rá a tetejét, s 5 percig, (opcionálisan: nagyon alacsony lángon) hagyjuk, hogy jól össze olvadjanak. Só, bors a végén ízlés szerint még jöhet hozzá.
Családom finom házi fasírttal ette volna, én magában faltam. Krémes, sajtos, a cukkini szinte észre sem vehető benne, de igazából nincs is megfőzve, tehát még egészségesebb is.....



Megjegyzések

  1. Este meg is csinálom. Nagyon jól néz ki!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet megint :) Ezek szerint a fagyasztott reszelt cukik is jók hozzá!
    Mindenképpen kipróbálom :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke