Kifli alapú közgazdaságtan

Sokszor és sokfelé felmerül a kérdés, hogy megéri-e az otthoni főzőcskézéssel, sőt kenyér, kifli sütéssel bíbelődni. Mostanában gyakran sütök egyfajta ropogós, puha bélzetű tejes, békebeli (nem jut eszembe több jelző) kiflit a családnak. Ami ugyan nem 5 perc alatt beszerezhető, mint a bolti, de az alkotás örömén túl, az anyagiakat tekintetbe véve is, simán versenyképes. 

Jöhetnek tehát a részletek. A saját munka időmet nehezen forintosítom, viszont a ténylegesen rászánt időt kimutatható. Ezt a receptet - ropogós kifli - készítettem el, nem először. Ajánlom, elég jó. 

Alapanyagok kimérése mérleggel, összeöntése: 10 perc
Gyúrás, dagasztás: 10 perc
Átgyúrás, feltekerés, kiflisítés: 15 perc
Néha benézni a sütőbe, hogy hogyan alakul a csoda: összesen 3 perc.

38 perc munkaidő. Vegyük egy megkezdett órának, amit a legtöbb szolgáltató teljes órának számláz ki. Minimálbérből számolt óradíj. 534,- Ft/óra. De ezzel nem számolok, az alkotás öröme kárpótol.


Az alapanyagokat átlagos, háztartásban előforduló, legtöbb helyen beszerezhető dolgok jellemzik.

50 dkg kenyérliszt (BL-80) Szabó Malom terméke = 95 Ft
3 dkg élesztő - sárga csomagolású termék = 33 Ft
3 dl tej - 2,8 %, dobozos tej = 60 Ft
4 dkg "vaj" (Vénusz margarin) = 40 Ft
2 ek étolaj ~ 27 gr = 13 Ft
1 tojás = 45 Ft
1/2 ek só = 2 Ft
1 tk cukor ~ 4,2 gr = 2 Ft

Teljes anyagköltség tehát 290 Ft.

Energiaköltség. 

Elektromos sütőnk van. A gyártói adatokat figyelembe véve: 1,79 kW / óra az átlag. 20 perc felfűtés, 20 perc sütés, s míg lekapcsol, addig is jár a ventilátor, kerekítsünk egy órára. Bennfentes információk szerint 1 kW óra ára 50 Ft + Áfa = 63 Ft. Még a gőzöléshez elhasználtam egy liter vizet, ami 24 fillér + Áfa = 30 fillér. 

Anyag és energia költség tehát 353 Ft.A végeredmény: 16 db, a fentiekben dicsért kifli, mely teljes súlya: 920 gr. 22 Ft / kifli.

Bizonyításképp vetettem a Timivel Sparban árult, helyben sütött (?) tejes kiflit. Az ára legyen akciós, mondjuk 25 Ft /db. Egy kifli súlya 42 gr volt. A házi készítésű kifli átlag súlya 58 gr volt.

Azonos súlyú "bolti" kiflit - 25 darabot kell vásárolnunk, hogy összemérhetőek legyenek a mennyiségek és az árak. Annak az ára: 550 Ft, a fenti darab árral számolva. A különbség: 550-353 = 197 Ft.


Nem is tudom. Lehet, hogy ennyiért nem éri meg ez az egész hercehurca :)


Dehogynem! Süssetek sokat. A kenyér még olcsóbb! És még egyszerűbb!


Megjegyzések

 1. Jó! Már én is gondolkoztam ez irányban, volt is róla post. A bújtatott kérdésedre, "Sparban árult, helyben sütött (?) tejes kiflit" Helyben sütött, nem helyben készült:-)Csalóka a kifejezés, hiszen ez mirelit, előkelesztett, tucat terméket takar, amit ezzel a hangzatos jelzővel tesznek kívánatossá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi Max! A konvertálással eléggé sokat molyoltam, 2 evőkanál olaj térfogat/gramm váltása és forintosítása jó móka, alap matek, általános iskola :) A helyben sütött termék származásával tisztában vagyok, volt a közelünkben olyan Reál, ahol a Pékpont fagyasztott kakaós csigáit is megvehettük, kicsit olcsóbban mint a frissen sültet, aztán otthon produkáljam ugyanazt. Felejtős. :)

   Törlés
 2. És az ízek összehasonlítása? És az illatok a konyhában amikor sül, azt le kellene vonni, mint illatosító költséget.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Erőkóstoló! Az ízek összehasonlítása bizonyára szubjektív dolog lenne, én inkább a kísérletezésre sarkallnám az olvasókat, hogy aztán az "AHA" érzést követően ne kelljen többet győzködni őket. A frissen sült pékárú illata a kutatások szerint nyugtatóan hat az emberekre, ellazulnak tőle, gondolom meg is éheznek. Épp ezért sütöm későn este, hogy jól aludjanak a szomszédok (is).

   Törlés
 3. Nagyon jól néz ki! Ki fogom próbálni:)

  VálaszTörlés
 4. Minden, amit leírtál úgy igaz, ahogy van!
  Aki kiflit akar enni, annak magának kell nekiveselkedni! Én is régóta sütöm, igaz, nem rendszeresen, mert van egy nagy hátránya: FINOM! És ami finom, azt esszük, eszem és sajnos (még leírni is szörnyű): hízom... :-(
  Ha én kalkulálok akkor: 140 Ft-os házi tejjel számolok, viszont vajjal készítem, mert a margarin műanyag. De ha kiszámolom, hogy mennyibe jön a házi, magam készítette vaj, akkor szerintem ugyanott vagyok, ahol a margarinnal, vagy beljebb! Ja, és a tojás a szomszédban csak 39 Ft.-! Aztán az órabért is csak annyit számolok, amit itt elkérnek: 500 Ft/h...
  No, szóval megéri!

  VálaszTörlés
 5. Köszi.

  Házi vaj - 250 ml tejszínből - 10 perc elektromos áram fogyasztással - 1 kW/h - lesz 8,7 dkg vaj, ami nem sok, viszont 2 kör kiflire pont elegendő. Tejszín boltban - 250 ml= 280 Ft + áram - valószínű hasonló ár jön ki, mint a margarinnál.

  A többi, hogy ha finom, esszük - alapvetés.

  :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. No, az azért nem teljesen van úgy ám! :-)
   Hetente kétszer hozok 3-3 liter tejet. Egy alkalommal fizetek 420 Ft.-ot, és a 3 liter tejről másnap reggel leszedek minimum 4 dl házi tejszínt (igazit).
   És elkészítem villanyáram felhasználása nélkül, így: http://hajoka.blogspot.hu/2011/10/vajalunk-egy-novella-de-gasztro.html
   Hát ez azért még a margarinnál is olcsóbb ám! nem beszélve arról stb. stb. stb... :-D

   Törlés
  2. OK, az arányok kedvéért és a nem házi tejből vajalók miatt. A cél közös, az eszközök változnak.... a posztot pedig mindjárt jól megnézem .... a házitej pedig mifelénk (főváros, kertváros) azért kicsit drágább (200 Ft/l)..... S eddig a tejszínt a tejben fogyasztottuk, na de most... Köszi.

   Törlés
  3. Úgy legyen!
   Mindent a gazdaságos házi gazdaságért! :-D

   Törlés
 6. Hát csúcs vagy/ vagytok! Nekem is megfordult a fejemben, mennyi is az annyi, ha már sütöm a kenyeret és a péksüteményt. De amikor a gyerek nem hoz vissza egy falatot sem a saját készítésű tízóraiból és nincs is benne más, csak liszt, só, kovász, víz, akkor megnyugodok. Egészséges dolgokat eszik, én a dühömet kiadom a dagasztásnál, a karomat edzem, és még a lelkem is megnyugszik: jól táplálom családot, én sportolok és szépet alkotok. Már megérte! :-D Jah, és a pék ismerősöm otthon süti a kenyeret. Mit is gondoljunk akkor? ;-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi. Mint egy kifli, melynek feltétele a foszlósság, került bele a tej, tojás, vaj, ami kenyérbe ugye nem szükséges.....a pékek pedig biztosan tudják.... szerencse, hogy mi nem férünk hozzá ilyen ipari javító szerekhez, illetve a kis szériás sütögetésünk miatt nem is érdekel minket :)

   Törlés
 7. Válaszok
  1. Hány gramm 2 evőkanál étolaj, hány gramm fél evőkanál cukor. Ezekkel volt a legjobb bíbelődni. De megérte szerintem :)

   Törlés
 8. Olyan meggyőző voltál, hogy kénytelen leszek a receptet is kipróbálni. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Fú, megtisztelő a figyelem :) egyszerűen csak sikerekben és lelkesedésben gazdag ez a kifli.

   Törlés
 9. Guszta és biztos finomabb is a boltinál.. Az házi mindig jobb :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Panna - köszi. Vesd be magad, Mosolyfiú biztosan örülne egy kis puha kiflinek :)

   Törlés
 10. ugyanez két évvel ezelőttről bio barna zsemlére:
  http://okostojas.blog.hu/2010/04/11/elofloras_barna_zsemle_vkf_33
  megjegyzés: a villanysütő - legalábbis az újabbak - nem folyamatosan fűtenek, a termosztát segítségével ki-bekapcsolnak, hogy tartsák a beállított hőt, ill. a sütési módtól is függ, mennyit fogyaszt (körfűtőszál vagy csak alsó, légkeverés stb.).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi, okostojás. Mivel az átlag fogyasztást (0,78 kW) és az adott sütőprogram ( gőzölős, légkeveréses) maximális energia felvételét (2025 W) vettem alapul, valószínű olcsóbb lett volna az energia költségem. Munkatársam már ajánlott hozzá egy kalibrált műszert, hogy azzal mérjem be a folyamatot, lehet, hogyy élek a lehetőséggel.

   Törlés
 11. Pont ezeket akartam kiszámolni a legutóbbi zsúrkenyérnél. Mi négyen vagyunk a családban, a két zsúrkenyér pont egy napig tartott. Tehát minden nap kéne délután sütni, hogy másnap estig legyen kenyerünk. Nekem kell hozzá 80 dkg liszt, 1/3 kocka élesztő, 1-1 kanál cukor és só valamint tejpor. De abból is az olcsó kávékrémport szoktam bele tenni. Na ma kiszámolom pontosan, mennyibe is fáj a két kenyér... Köszi a kezdő infót! Ja és a kiflik, szuperek! :o)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi. Azért a kiflire számoltam ki, ugyanis annak van a legkönnyebben azonosítható bolti megfelelője. Tejes, kifli formájú pékárú. Az átváltásnál pedig a google barátom segített, mondjuk ezzel a találattal :
   http://wiki.answers.com/Q/How_many_grams_are_in_a_teaspoon_of_sugar

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések