Ugrás a fő tartalomra

Kifli alapú közgazdaságtan

Sokszor és sokfelé felmerül a kérdés, hogy megéri-e az otthoni főzőcskézéssel, sőt kenyér, kifli sütéssel bíbelődni. Mostanában gyakran sütök egyfajta ropogós, puha bélzetű tejes, békebeli (nem jut eszembe több jelző) kiflit a családnak. Ami ugyan nem 5 perc alatt beszerezhető, mint a bolti, de az alkotás örömén túl, az anyagiakat tekintetbe véve is, simán versenyképes. 

Jöhetnek tehát a részletek. A saját munka időmet nehezen forintosítom, viszont a ténylegesen rászánt időt kimutatható. Ezt a receptet - ropogós kifli - készítettem el, nem először. Ajánlom, elég jó. 

Alapanyagok kimérése mérleggel, összeöntése: 10 perc
Gyúrás, dagasztás: 10 perc
Átgyúrás, feltekerés, kiflisítés: 15 perc
Néha benézni a sütőbe, hogy hogyan alakul a csoda: összesen 3 perc.

38 perc munkaidő. Vegyük egy megkezdett órának, amit a legtöbb szolgáltató teljes órának számláz ki. Minimálbérből számolt óradíj. 534,- Ft/óra. De ezzel nem számolok, az alkotás öröme kárpótol.


Az alapanyagokat átlagos, háztartásban előforduló, legtöbb helyen beszerezhető dolgok jellemzik.

50 dkg kenyérliszt (BL-80) Szabó Malom terméke = 95 Ft
3 dkg élesztő - sárga csomagolású termék = 33 Ft
3 dl tej - 2,8 %, dobozos tej = 60 Ft
4 dkg "vaj" (Vénusz margarin) = 40 Ft
2 ek étolaj ~ 27 gr = 13 Ft
1 tojás = 45 Ft
1/2 ek só = 2 Ft
1 tk cukor ~ 4,2 gr = 2 Ft

Teljes anyagköltség tehát 290 Ft.

Energiaköltség. 

Elektromos sütőnk van. A gyártói adatokat figyelembe véve: 1,79 kW / óra az átlag. 20 perc felfűtés, 20 perc sütés, s míg lekapcsol, addig is jár a ventilátor, kerekítsünk egy órára. Bennfentes információk szerint 1 kW óra ára 50 Ft + Áfa = 63 Ft. Még a gőzöléshez elhasználtam egy liter vizet, ami 24 fillér + Áfa = 30 fillér. 

Anyag és energia költség tehát 353 Ft.



A végeredmény: 16 db, a fentiekben dicsért kifli, mely teljes súlya: 920 gr. 22 Ft / kifli.

Bizonyításképp vetettem a Timivel Sparban árult, helyben sütött (?) tejes kiflit. Az ára legyen akciós, mondjuk 25 Ft /db. Egy kifli súlya 42 gr volt. A házi készítésű kifli átlag súlya 58 gr volt.

Azonos súlyú "bolti" kiflit - 25 darabot kell vásárolnunk, hogy összemérhetőek legyenek a mennyiségek és az árak. Annak az ára: 550 Ft, a fenti darab árral számolva. A különbség: 550-353 = 197 Ft.


Nem is tudom. Lehet, hogy ennyiért nem éri meg ez az egész hercehurca :)


Dehogynem! Süssetek sokat. A kenyér még olcsóbb! És még egyszerűbb!






Megjegyzések

  1. Jó! Már én is gondolkoztam ez irányban, volt is róla post. A bújtatott kérdésedre, "Sparban árult, helyben sütött (?) tejes kiflit" Helyben sütött, nem helyben készült:-)Csalóka a kifejezés, hiszen ez mirelit, előkelesztett, tucat terméket takar, amit ezzel a hangzatos jelzővel tesznek kívánatossá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Max! A konvertálással eléggé sokat molyoltam, 2 evőkanál olaj térfogat/gramm váltása és forintosítása jó móka, alap matek, általános iskola :) A helyben sütött termék származásával tisztában vagyok, volt a közelünkben olyan Reál, ahol a Pékpont fagyasztott kakaós csigáit is megvehettük, kicsit olcsóbban mint a frissen sültet, aztán otthon produkáljam ugyanazt. Felejtős. :)

      Törlés
  2. És az ízek összehasonlítása? És az illatok a konyhában amikor sül, azt le kellene vonni, mint illatosító költséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erőkóstoló! Az ízek összehasonlítása bizonyára szubjektív dolog lenne, én inkább a kísérletezésre sarkallnám az olvasókat, hogy aztán az "AHA" érzést követően ne kelljen többet győzködni őket. A frissen sült pékárú illata a kutatások szerint nyugtatóan hat az emberekre, ellazulnak tőle, gondolom meg is éheznek. Épp ezért sütöm későn este, hogy jól aludjanak a szomszédok (is).

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki! Ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  4. Minden, amit leírtál úgy igaz, ahogy van!
    Aki kiflit akar enni, annak magának kell nekiveselkedni! Én is régóta sütöm, igaz, nem rendszeresen, mert van egy nagy hátránya: FINOM! És ami finom, azt esszük, eszem és sajnos (még leírni is szörnyű): hízom... :-(
    Ha én kalkulálok akkor: 140 Ft-os házi tejjel számolok, viszont vajjal készítem, mert a margarin műanyag. De ha kiszámolom, hogy mennyibe jön a házi, magam készítette vaj, akkor szerintem ugyanott vagyok, ahol a margarinnal, vagy beljebb! Ja, és a tojás a szomszédban csak 39 Ft.-! Aztán az órabért is csak annyit számolok, amit itt elkérnek: 500 Ft/h...
    No, szóval megéri!

    VálaszTörlés
  5. Köszi.

    Házi vaj - 250 ml tejszínből - 10 perc elektromos áram fogyasztással - 1 kW/h - lesz 8,7 dkg vaj, ami nem sok, viszont 2 kör kiflire pont elegendő. Tejszín boltban - 250 ml= 280 Ft + áram - valószínű hasonló ár jön ki, mint a margarinnál.

    A többi, hogy ha finom, esszük - alapvetés.

    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, az azért nem teljesen van úgy ám! :-)
      Hetente kétszer hozok 3-3 liter tejet. Egy alkalommal fizetek 420 Ft.-ot, és a 3 liter tejről másnap reggel leszedek minimum 4 dl házi tejszínt (igazit).
      És elkészítem villanyáram felhasználása nélkül, így: http://hajoka.blogspot.hu/2011/10/vajalunk-egy-novella-de-gasztro.html
      Hát ez azért még a margarinnál is olcsóbb ám! nem beszélve arról stb. stb. stb... :-D

      Törlés
    2. OK, az arányok kedvéért és a nem házi tejből vajalók miatt. A cél közös, az eszközök változnak.... a posztot pedig mindjárt jól megnézem .... a házitej pedig mifelénk (főváros, kertváros) azért kicsit drágább (200 Ft/l)..... S eddig a tejszínt a tejben fogyasztottuk, na de most... Köszi.

      Törlés
    3. Úgy legyen!
      Mindent a gazdaságos házi gazdaságért! :-D

      Törlés
  6. Hát csúcs vagy/ vagytok! Nekem is megfordult a fejemben, mennyi is az annyi, ha már sütöm a kenyeret és a péksüteményt. De amikor a gyerek nem hoz vissza egy falatot sem a saját készítésű tízóraiból és nincs is benne más, csak liszt, só, kovász, víz, akkor megnyugodok. Egészséges dolgokat eszik, én a dühömet kiadom a dagasztásnál, a karomat edzem, és még a lelkem is megnyugszik: jól táplálom családot, én sportolok és szépet alkotok. Már megérte! :-D Jah, és a pék ismerősöm otthon süti a kenyeret. Mit is gondoljunk akkor? ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Mint egy kifli, melynek feltétele a foszlósság, került bele a tej, tojás, vaj, ami kenyérbe ugye nem szükséges.....a pékek pedig biztosan tudják.... szerencse, hogy mi nem férünk hozzá ilyen ipari javító szerekhez, illetve a kis szériás sütögetésünk miatt nem is érdekel minket :)

      Törlés
  7. Válaszok
    1. Hány gramm 2 evőkanál étolaj, hány gramm fél evőkanál cukor. Ezekkel volt a legjobb bíbelődni. De megérte szerintem :)

      Törlés
  8. Olyan meggyőző voltál, hogy kénytelen leszek a receptet is kipróbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fú, megtisztelő a figyelem :) egyszerűen csak sikerekben és lelkesedésben gazdag ez a kifli.

      Törlés
  9. Guszta és biztos finomabb is a boltinál.. Az házi mindig jobb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Panna - köszi. Vesd be magad, Mosolyfiú biztosan örülne egy kis puha kiflinek :)

      Törlés
  10. ugyanez két évvel ezelőttről bio barna zsemlére:
    http://okostojas.blog.hu/2010/04/11/elofloras_barna_zsemle_vkf_33
    megjegyzés: a villanysütő - legalábbis az újabbak - nem folyamatosan fűtenek, a termosztát segítségével ki-bekapcsolnak, hogy tartsák a beállított hőt, ill. a sütési módtól is függ, mennyit fogyaszt (körfűtőszál vagy csak alsó, légkeverés stb.).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, okostojás. Mivel az átlag fogyasztást (0,78 kW) és az adott sütőprogram ( gőzölős, légkeveréses) maximális energia felvételét (2025 W) vettem alapul, valószínű olcsóbb lett volna az energia költségem. Munkatársam már ajánlott hozzá egy kalibrált műszert, hogy azzal mérjem be a folyamatot, lehet, hogyy élek a lehetőséggel.

      Törlés
  11. Pont ezeket akartam kiszámolni a legutóbbi zsúrkenyérnél. Mi négyen vagyunk a családban, a két zsúrkenyér pont egy napig tartott. Tehát minden nap kéne délután sütni, hogy másnap estig legyen kenyerünk. Nekem kell hozzá 80 dkg liszt, 1/3 kocka élesztő, 1-1 kanál cukor és só valamint tejpor. De abból is az olcsó kávékrémport szoktam bele tenni. Na ma kiszámolom pontosan, mennyibe is fáj a két kenyér... Köszi a kezdő infót! Ja és a kiflik, szuperek! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Azért a kiflire számoltam ki, ugyanis annak van a legkönnyebben azonosítható bolti megfelelője. Tejes, kifli formájú pékárú. Az átváltásnál pedig a google barátom segített, mondjuk ezzel a találattal :
      http://wiki.answers.com/Q/How_many_grams_are_in_a_teaspoon_of_sugar

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke