Ugrás a fő tartalomra

Spenótos, mozzarellás quiche lepény

A quiche francia szó, kb. lepényt jelent. Először francia egyetemista vendégeink (hospitalityclub.org) leptek meg vele. Vendégségben voltak Budapesten és nálunk laktak ingyen, barátságból. Volt néhány jókedvű, közös programunk, s a búcsú ajándékuk egy lazacos, zöldséges quiche volt. Megpróbálták úgy, ahogy ők, odahaza, de már az autentikus alapanyagoknál elakadtak, ennek ellenére szuper meglepetés kaja született. Ez is valami hasonló, elérhető, gyors és finom, szinte korlátlan módon variálható. Volt otthon friss spenót, így most a korábbi quiche megoldások helyett (húsvéti, csirkés-medvehagymás, franszija vacsoravendég, könnyű nyári)  az alábbi született. Alapötlet Colors in the kitchen receptjéből származik, a többi saját. Könnyű, barátságos. Ajánlom.


Hozzávalók:
- 4 tojás
- 3 ek tejföl
- 200 ml főzőtejszín
- 150 gr friss spenót
- 1 paradicsom
- 250 gr mozzarella
- 1 csomag  - 270 gr friss, leveles tészta
- só, bors


Elkészítés

Megfelelő méretű (nálunk 26 cm átmérőjű) piteformát vagy tepsit kibélelünk a leveles tésztával. Amennyiben a rendelkezésre álló tészta téglalap alakú, a szélek levágásával igazítjuk ki kör alakúra. A 4 tojást géppel, alaposan felverjük, sóval, borssal fűszerezzük. Belekeverjük a tejfölt és a főzőtejszínt. Megmossuk a spenót leveleket, (a szárakat ha vastagok, kivágjuk) a leveleket apróra vágjuk. Hozzákeverjük a tejfölös, tojásos keverékhez. 

A mozzarella golyókat szintén apróra vágjuk, összeforgatjuk a spenótos, tojásos keverékkel. Beleöntjük a tésztával bélelt formába, s egyenletesen eligazítjuk benne, hogy mindenhova jusson a sajtból is. A tetejére paradicsomot karikázunk. 

A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, alsó-felső sütési módban. A quiche-t addig sütjük, amíg szépen fel nem emelkedik, és a tetején szemmel láthatóan megszilárdul a töltelék. Nem érdemes megégetni, elég kicsit megpirítani a felszínét. Ez 200 C-on nálunk 40 percet vett igénybe. 

A sütőből kivéve 10 percet hagyjuk hűlni. Ezalatt sajnos kicsit összeesik, ahogy hűl. Könnyen szeletelhető, formás és finom végeredményre számíthatunk. Hidegen, melegen egyaránt "melegen" ajánlott, de természetesen frissen, ropogósan fogy a leggyorsabban. A spenót savas, jellemző íze egyáltalán nem érződik benne. Szép színes. Majdnem diétás :)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke