Spenótos, mozzarellás quiche lepény

A quiche francia szó, kb. lepényt jelent. Először francia egyetemista vendégeink (hospitalityclub.org) leptek meg vele. Vendégségben voltak Budapesten és nálunk laktak ingyen, barátságból. Volt néhány jókedvű, közös programunk, s a búcsú ajándékuk egy lazacos, zöldséges quiche volt. Megpróbálták úgy, ahogy ők, odahaza, de már az autentikus alapanyagoknál elakadtak, ennek ellenére szuper meglepetés kaja született. Ez is valami hasonló, elérhető, gyors és finom, szinte korlátlan módon variálható. Volt otthon friss spenót, így most a korábbi quiche megoldások helyett (húsvéti, csirkés-medvehagymás, franszija vacsoravendég, könnyű nyári)  az alábbi született. Alapötlet Colors in the kitchen receptjéből származik, a többi saját. Könnyű, barátságos. Ajánlom.


Hozzávalók:
- 4 tojás
- 3 ek tejföl
- 200 ml főzőtejszín
- 150 gr friss spenót
- 1 paradicsom
- 250 gr mozzarella
- 1 csomag  - 270 gr friss, leveles tészta
- só, bors


Elkészítés

Megfelelő méretű (nálunk 26 cm átmérőjű) piteformát vagy tepsit kibélelünk a leveles tésztával. Amennyiben a rendelkezésre álló tészta téglalap alakú, a szélek levágásával igazítjuk ki kör alakúra. A 4 tojást géppel, alaposan felverjük, sóval, borssal fűszerezzük. Belekeverjük a tejfölt és a főzőtejszínt. Megmossuk a spenót leveleket, (a szárakat ha vastagok, kivágjuk) a leveleket apróra vágjuk. Hozzákeverjük a tejfölös, tojásos keverékhez. 

A mozzarella golyókat szintén apróra vágjuk, összeforgatjuk a spenótos, tojásos keverékkel. Beleöntjük a tésztával bélelt formába, s egyenletesen eligazítjuk benne, hogy mindenhova jusson a sajtból is. A tetejére paradicsomot karikázunk. 

A sütőt előmelegítjük 200 C-ra, alsó-felső sütési módban. A quiche-t addig sütjük, amíg szépen fel nem emelkedik, és a tetején szemmel láthatóan megszilárdul a töltelék. Nem érdemes megégetni, elég kicsit megpirítani a felszínét. Ez 200 C-on nálunk 40 percet vett igénybe. 

A sütőből kivéve 10 percet hagyjuk hűlni. Ezalatt sajnos kicsit összeesik, ahogy hűl. Könnyen szeletelhető, formás és finom végeredményre számíthatunk. Hidegen, melegen egyaránt "melegen" ajánlott, de természetesen frissen, ropogósan fogy a leggyorsabban. A spenót savas, jellemző íze egyáltalán nem érződik benne. Szép színes. Majdnem diétás :)

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések