Ugrás a fő tartalomra

Túrós-Kakaós Csiga

Ezek a csigák megállíthatatlanok. Gyorsan elkészülnek, gyorsan elfogynak. Reggelire 18 darab gyermek tenyérnyi csiga érkezik 25 perc alatt s kb. 8 perc alatt hírük, nyomuk sem marad. Egyszerű, gyors, előző este előkészíthető, másnap reggel fogmosás és a kávéfőzés alatt meg is süthető, igazi, vasárnap reggelre való, ágyba tálalható, nem morzsáló finomság. Természetesen frissen, ropogósan ajánlom, de a gyerekek kapnak belőle az iskolai uzsonna csomagba is. Az ötlet Bors&Pepper blogjáról jött, de Gesztenye, Barbi és gondolom még sokan mások is ezzel boldogítják a családjukat.
Hozzávalók:                                                                                 Töltelék:
- 25 dkg liszt                                                                                - vaj a lekenéshez
- 25 dkg túró                                                                               - 4 ek porcukor
- 5 ek olaj                                                                                   - 2 ek kakaó por
- 50 ml író vagy tej
- 10 dkg porcukor vagy barna cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Elkészítés
Az össze hozzávalót alaposan , kézzel vagy géppel, összekeverjük. A túrót érdemes előtte kicsit áttörni. Nedves, kézzel jól gyúrható tésztát kapunk. Jól kilisztezett deszkára borítjuk, s téglalap formájúra nyújtjuk.
Megkenjük puha vajjal, majd kakaópor és porcukor keverékével (vagy cukros-darált dióval, lekvárral, cukros mákkal) megszórjuk. A hosszabb oldalán kezdve, mint egy beiglit, szorosan feltekerünk. Kicsit kézzel tömörítem a tekert tésztát, hogy jól összeálljon a csiga. Ha rögtön szeretnénk sütni, akkor késsel  ujjnyi vastag karikákra vágjuk, s sütőpapírra fektetjük a csigákat. Hagyjuk közöttük helyet, kicsit megnőnek sütés közben. 
Ha kibírjuk s reggeli meglepetést szeretnénk, akkor a túrós-kakaós rudat, sütőlemezzel együtt, berakjuk a hűtőbe, éjszakára. Reggel aztán, amíg a sütő bemelegszik, szépen, a fent leírt módszerrel, szeleteljük és lapjára forgatva, elhelyezzük a tepsiben a csigákat (második kép). 180 C-ra előmelegített sütőbe tesszük.
25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kívül elkezd pirulni, sötétebb és szemmel láthatóan ropogós a széle, akkor jó. Ilyenkor belül még puha és omlós, hála a túrónak és a vajnak. Kicsit hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint, porcukrot rá. Ajánlom nagyon. Ennyi. 

Megjegyzések

  1. Ez a túrós-olajos tészta nagyon jó! Én Lajos Maritól olvastam még száz éve, szoktam belőle táskákat is sütni, édes vagy sós töltelékkel, remek uzsonna a gyerekeknek, ha unják a szendvicset.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hey, megtisztelő a hozzászólás :)Ez olyan alap receptté vállt nálunk, puhán és melegen érkezik és gyorsan fogy. Viszont ha házi vajjal bélelem ki a tésztát s arra jön a kakaós, porcukros szórás, úgy még jobb.....lehet az olajat a tésztában is lecserélem vajra :)

      Törlés
  2. Nálad is jól sikerált! Vasárnap én is kelnék ilyen illatos tekercsekre...Majd hamarosan meglepem vele magam...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Egy kivételével általában ez mindig jól sikerül, örömmel eszi a család. Az este begyúrás, reggelire megsütés pedig kifejezetten kényelmes megoldás..... a túrót pedig most már kg számra vesszük, mert ez került bele a másik kedvencbe is, a ricottás, amerikai palacsintába is :)

      Törlés
  3. Látom gyűrűzik a recept rendesen! Szerintem ez a villámcsiga vezeti a toplistát itt a blogok között, csak nálam mióta felraktam (csupán 5 hónapja), már 1900 rákattintás volt!! Első helyen áll a népszerűségi listán! Rengeteg visszajelzést kaptam már és állíthatom, szegényebbek lennénk nélküle. Gesztenye nagyon beletalált! Látom a porcukrot is szeretitek! Én is!!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szeretjük, de ha elfogy, anélkül is megesszük. Ez egy tökéletesen egyszerű, szerintem hibátlan recept, ami veri a bolti csigákat :) Látod, jól meg is hivatkoztalak :) Köszi.

      Törlés
  4. Tegnap elkészítettem és fél óra alatt elfogyott, hárman voltunk rá, képtelenség volt abbahagyni. Lehet, hogy ma készítek egy kis repetát. Köszi a receptet, megtartjuk.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó. Ez egy állandó, visszatérő kérés nálunk is. Ha nagyon krémes, házi túróból készíted, még jobb lesz. Szívesen.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke