Túrós-Kakaós Csiga

Ezek a csigák megállíthatatlanok. Gyorsan elkészülnek, gyorsan elfogynak. Reggelire 18 darab gyermek tenyérnyi csiga érkezik 25 perc alatt s kb. 8 perc alatt hírük, nyomuk sem marad. Egyszerű, gyors, előző este előkészíthető, másnap reggel fogmosás és a kávéfőzés alatt meg is süthető, igazi, vasárnap reggelre való, ágyba tálalható, nem morzsáló finomság. Természetesen frissen, ropogósan ajánlom, de a gyerekek kapnak belőle az iskolai uzsonna csomagba is. Az ötlet Bors&Pepper blogjáról jött, de Gesztenye, Barbi és gondolom még sokan mások is ezzel boldogítják a családjukat.
Hozzávalók:                                                                                 Töltelék:
- 25 dkg liszt                                                                                - vaj a lekenéshez
- 25 dkg túró                                                                               - 4 ek porcukor
- 5 ek olaj                                                                                   - 2 ek kakaó por
- 50 ml író vagy tej
- 10 dkg porcukor vagy barna cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
Elkészítés
Az össze hozzávalót alaposan , kézzel vagy géppel, összekeverjük. A túrót érdemes előtte kicsit áttörni. Nedves, kézzel jól gyúrható tésztát kapunk. Jól kilisztezett deszkára borítjuk, s téglalap formájúra nyújtjuk.
Megkenjük puha vajjal, majd kakaópor és porcukor keverékével (vagy cukros-darált dióval, lekvárral, cukros mákkal) megszórjuk. A hosszabb oldalán kezdve, mint egy beiglit, szorosan feltekerünk. Kicsit kézzel tömörítem a tekert tésztát, hogy jól összeálljon a csiga. Ha rögtön szeretnénk sütni, akkor késsel  ujjnyi vastag karikákra vágjuk, s sütőpapírra fektetjük a csigákat. Hagyjuk közöttük helyet, kicsit megnőnek sütés közben. 
Ha kibírjuk s reggeli meglepetést szeretnénk, akkor a túrós-kakaós rudat, sütőlemezzel együtt, berakjuk a hűtőbe, éjszakára. Reggel aztán, amíg a sütő bemelegszik, szépen, a fent leírt módszerrel, szeleteljük és lapjára forgatva, elhelyezzük a tepsiben a csigákat (második kép). 180 C-ra előmelegített sütőbe tesszük.
25-30 perc alatt készre sütjük. Ha kívül elkezd pirulni, sötétebb és szemmel láthatóan ropogós a széle, akkor jó. Ilyenkor belül még puha és omlós, hála a túrónak és a vajnak. Kicsit hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint, porcukrot rá. Ajánlom nagyon. Ennyi. 

Megjegyzések

  1. Ez a túrós-olajos tészta nagyon jó! Én Lajos Maritól olvastam még száz éve, szoktam belőle táskákat is sütni, édes vagy sós töltelékkel, remek uzsonna a gyerekeknek, ha unják a szendvicset.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hey, megtisztelő a hozzászólás :)Ez olyan alap receptté vállt nálunk, puhán és melegen érkezik és gyorsan fogy. Viszont ha házi vajjal bélelem ki a tésztát s arra jön a kakaós, porcukros szórás, úgy még jobb.....lehet az olajat a tésztában is lecserélem vajra :)

      Törlés
  2. Nálad is jól sikerált! Vasárnap én is kelnék ilyen illatos tekercsekre...Majd hamarosan meglepem vele magam...:o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Egy kivételével általában ez mindig jól sikerül, örömmel eszi a család. Az este begyúrás, reggelire megsütés pedig kifejezetten kényelmes megoldás..... a túrót pedig most már kg számra vesszük, mert ez került bele a másik kedvencbe is, a ricottás, amerikai palacsintába is :)

      Törlés
  3. Látom gyűrűzik a recept rendesen! Szerintem ez a villámcsiga vezeti a toplistát itt a blogok között, csak nálam mióta felraktam (csupán 5 hónapja), már 1900 rákattintás volt!! Első helyen áll a népszerűségi listán! Rengeteg visszajelzést kaptam már és állíthatom, szegényebbek lennénk nélküle. Gesztenye nagyon beletalált! Látom a porcukrot is szeretitek! Én is!!! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, szeretjük, de ha elfogy, anélkül is megesszük. Ez egy tökéletesen egyszerű, szerintem hibátlan recept, ami veri a bolti csigákat :) Látod, jól meg is hivatkoztalak :) Köszi.

      Törlés
  4. Tegnap elkészítettem és fél óra alatt elfogyott, hárman voltunk rá, képtelenség volt abbahagyni. Lehet, hogy ma készítek egy kis repetát. Köszi a receptet, megtartjuk.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó. Ez egy állandó, visszatérő kérés nálunk is. Ha nagyon krémes, házi túróból készíted, még jobb lesz. Szívesen.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések