Almás Krémes

Ez egy karácsonyi recept.  Januárban. Mert Karácsonykor ugye, pihenő mód volt, semmi túlfeszített főzőcske. De egy internet szolgáltató heteken át dobálta ajánlatát a postaládánkba. Ami nem volt érdekes. Na de a hátoldala. Azon ott volt ez a recept. S lett  belőle ez a süti, amire a Timi csak azt mondta, hogy teljesíti minden elvárását, amit egy sütivel szemben támaszthat. S hogy jobb, mint a felhőszelet, ami idáig volt ugye, a hujuj. 
 Hozzávalók a tésztához:                                                        Hozzávalók a krémhez:
- 1 kg alma                                                                              - 1 vanília pudingpor
- 20 dkg liszt                                                                            - 1/2 liter tej
- 8 db tojás                                                                              - 20 dkg margarin
- 15 dkg cukor                                                                         - 15 dg porcukor
- 3 evőkanál víz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 zacskó sütőpor
- alufólia
Elkészítés
Egy közepes (25x35) tepsit kibélelünk alufóliával. A tésztához való összetevőket, a kakaó kivételével alaposan elkeverjük robotgéppel. Kétfelé választjuk (én mérleg segítségével), az egyik felébe belekeverjük a kakaót. A másik felében nem keverünk kakaót. 
Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk és kis cikkekre vágjuk. Valamennyit. Az alufóliával bélelt tepsiben szépen elrendezzük. Ráöntjük a nem kakaós tésztát. Kicsit rázogatjuk, hogy jusson mindenhova. Majd ráöntjük a kakaós tésztát is. Itt éreztem újból, hogy bajban vagyok. Mint a felhőszeletnél. Hogy lesz ebből süti? Alig-alig fedte el az almákat. Jaj, nem lesz ez így jó ! Egyszerűen kevés. Elszámoltam magam ? !!
Előmelegített, 200 C-os sütőben, kb. 25 perc alatt barnára, tűpróbáig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni. A sütőajtó kinyitását követően persze lett megnyugvás és megváltás, mert a 8 (!) tojás és a sütőpor szépen megtette a hatását, tökéletes, könnyű, habos, almás tésztát sütöttünk. 
Amíg hűl a tészta (a könnyű, habos, almás), addig elkészítjük a krémet. Fél liter tejből vanília pudingot készítünk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Közben, a puha margarint elkeverjük robotgéppel a porcukorral. Mindezt hozzákeverjük a langyos pudinghoz, alaposan. Ezt is hagyjuk kicsit hűlni, dermedni.
Amint kihűlt a tészta, óvatosan kifordítjuk a tepsiből, lefejtjük róla az alufóliát. A tetejére kenjük, ügyesen, középről kifelé haladva a puding krémet. Ez megint kis ügyességet kíván, hogy a széleken szép legyen. Ha nekem sikerült, másnak is fog, hajrá! 2 órára betesszük a hűtőszekrénybe és megvárjuk míg letelik ez az idő. Szikkad a krém, várjuk meg. A hűtőből kivéve étcsokoládét reszelhetünk rá. És szólhatunk a családunknak/ barátoknak/ szomszédoknak, hogy gyerünk, tálalva, lehet sütizni. Mert ez nagyon finom. Tényleg. Az éves nagy családi összejövetelre is ezzel szándékozom nevezni :) Büszkeség belül!

Megjegyzések

  1. Brutálisan jó(l néz ki:)! Nem vagyok nagy sütis, de az almás-krémes az jöhet! :))

    VálaszTörlés
  2. Pont ennyire krémes és még gyümölcsös sütik az abszolút befutók nálam is :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi lányok! Bizony, se nem vajas, se nem túl geil, hanem habos, almás (ez fura volt benne először, bár csak olvasva)és a tetején könnyen krémes. Örültem én is, hogy jól sikerült :)

    VálaszTörlés
  4. Kb. 10 éve készítettem utoljára el ezt a finom süteményt. Köszönöm, hogy eszembe juttattad, a héten elkészítem.

    VálaszTörlés
  5. Ez tényleg teljesíti minden sütivel kapcsolatos elvárásom:) Nálunk is gyakori vendég!

    VálaszTörlés
  6. Az tök jó, hogy egy számomra új recept máshol már rég családi kedvenc, csak nem jut eszükbe, mert annyi az új csoda, amit meg kell főzni, mindennap :)

    VálaszTörlés
  7. Recept kinézve a hétre :) És téged kaptalak 4Gyerektől a játékban. Nagyon örülök, hogy ezáltal felfedeztelek és azt hiszem, ha nem kéri a játék is elkészíteném. Hmm... Már érzem az ízét a számban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Kata, ez a süti valóban nagyon de nagyon elkészítésre vár :) Örülök a választásnak és a játéknak is. Kétszer készítettem. Tanúság:Az almákat nem csak cikkekre lehet benne vágni, hanem akár tovább, felezve. A cél hogy egybe maradjanak az alma szeletkék. A pudingot maximálisan sűrűre kell főzni, hogy aztán vajjal, porcukorral kikeverve meg is álljon a tetején. A benne lévő cukormennyiség amúgy szerintem tovább csökkenthető. Érdemes a krémet két lépcsőben felvinni. Először a felét, be a hűtőbe 45 percre, majd kivéve jöhet a másik fele. Még szebb lesz. HAJRÁ!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a jótanácsokat, megfogadom :) Amúgy végignézegettem az összes recepted és nagyon tetszenek!

      Törlés
  8. Küldetés teljesítve :)
    http://kataakonyhaban.blogspot.com/2012/01/almas-kremes-beastie-blogjarol.html
    Persze nálad jobban néz ki, de finom lett :)
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések