Levél a Mikulástól - Puha Mézes

Régen írtam, de nem éheztünk. Kivéve amikor nem volt kedvünk enni. De ezen már túl . Mint az első idei mézeskalács sütésen is. Tökéletes, puha, zamatos. Nem kívánhatunk többet. Ebben az évben levelet kaptam.

"Kedves Gergő!
Úgy tudom, hogy az idén nagyon sokat sütöttél-főztél, kis családod örömére. Éppen ezért olyan ajándékot hoztam neked az idén, ami ehhez a hobbidhoz (szenvedélyedhez) egy kis segítség. Remélem, tetszeni fog, biztonság kedvéért egy receptet is mellékelek hozzá! Ha megsütöd és jól sikerül, kérlek, tegyél ki az ablakba is egy keveset, a rénszarvasokat visszaküldöm érte!!! Boldog és Meghitt Ünnepeket kívánok!!!
Mikulás
Hát így. Gondolom jó voltam, úgy általában, mert 2 tökéletes és profi karácsonyi mézes kiszúró formát hozott a Mikulás, illetve egy tökéletesen működő, egyszerű mézeskalács receptet is. Mindezt a Kooktából. 
Mézeskalács
- 250 gr fehér liszt
- 250 gr rétes liszt
- 1/2 csomag mézeskalács fűszer
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 100 gr margarin
- 150 gr méz
- 1 tojás + 1 sárgája
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk majd egy éjszakát (nálunk aktuálisan egy egész napot) hűtőben, letakarva érleljük. A naschland blog írója szerint: "A tészta érésekor erjedési folyamat indul meg, aminek az a következménye, hogy a tészta zamatanyagai kifejlődnek, a lazítók munkája könnyebbé válik és így az érlelt tészta nem csak ízesebb, de kiadósabb is. " Hát ezért is volt a hűtőben. Kilisztezett deszkán kinyújtottuk, majd szépen szaggattuk az ajándék formákkal. Előmelegített sütőben (200 C) 10-12 perc alatt megsütöttük.
Rácson hűlni hagytuk, majd cukormázzal díszítettük.


A cukormáz brutális dolog: 150 gr porcukor, 1 kiskanál ecet és egy tojás fehérje kellet hozzá. Adagoltunk hozzá még egy evőkanál étkezési keményítőt is, így valóban formálható, írható mázt kaptunk, amit aztán habzsákból nyomtunk a kihűlt mézesekre. 
Jó móka. Ebből a mennyiségből 4 tepsire valót tudtunk készíteni, ami pár nap alatt maradéktalanul el is fogyott. A díszítésre is hamar rá lehetett érezni, még a gyerekeknek is sikerült.


Boldog Karácsonyt Minden Kedves Olvasónknak! 

Megjegyzések

  1. Aranyosak a formák! :) Tudta a Mikulás mivel kell meglepni Téged :) Kellemes ünnepeket Nektek is!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések