Ugrás a fő tartalomra

Levél a Mikulástól - Puha Mézes

Régen írtam, de nem éheztünk. Kivéve amikor nem volt kedvünk enni. De ezen már túl . Mint az első idei mézeskalács sütésen is. Tökéletes, puha, zamatos. Nem kívánhatunk többet. Ebben az évben levelet kaptam.

"Kedves Gergő!
Úgy tudom, hogy az idén nagyon sokat sütöttél-főztél, kis családod örömére. Éppen ezért olyan ajándékot hoztam neked az idén, ami ehhez a hobbidhoz (szenvedélyedhez) egy kis segítség. Remélem, tetszeni fog, biztonság kedvéért egy receptet is mellékelek hozzá! Ha megsütöd és jól sikerül, kérlek, tegyél ki az ablakba is egy keveset, a rénszarvasokat visszaküldöm érte!!! Boldog és Meghitt Ünnepeket kívánok!!!
Mikulás
Hát így. Gondolom jó voltam, úgy általában, mert 2 tökéletes és profi karácsonyi mézes kiszúró formát hozott a Mikulás, illetve egy tökéletesen működő, egyszerű mézeskalács receptet is. Mindezt a Kooktából. 
Mézeskalács
- 250 gr fehér liszt
- 250 gr rétes liszt
- 1/2 csomag mézeskalács fűszer
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 100 gr margarin
- 150 gr méz
- 1 tojás + 1 sárgája
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk majd egy éjszakát (nálunk aktuálisan egy egész napot) hűtőben, letakarva érleljük. A naschland blog írója szerint: "A tészta érésekor erjedési folyamat indul meg, aminek az a következménye, hogy a tészta zamatanyagai kifejlődnek, a lazítók munkája könnyebbé válik és így az érlelt tészta nem csak ízesebb, de kiadósabb is. " Hát ezért is volt a hűtőben. Kilisztezett deszkán kinyújtottuk, majd szépen szaggattuk az ajándék formákkal. Előmelegített sütőben (200 C) 10-12 perc alatt megsütöttük.
Rácson hűlni hagytuk, majd cukormázzal díszítettük.


A cukormáz brutális dolog: 150 gr porcukor, 1 kiskanál ecet és egy tojás fehérje kellet hozzá. Adagoltunk hozzá még egy evőkanál étkezési keményítőt is, így valóban formálható, írható mázt kaptunk, amit aztán habzsákból nyomtunk a kihűlt mézesekre. 
Jó móka. Ebből a mennyiségből 4 tepsire valót tudtunk készíteni, ami pár nap alatt maradéktalanul el is fogyott. A díszítésre is hamar rá lehetett érezni, még a gyerekeknek is sikerült.


Boldog Karácsonyt Minden Kedves Olvasónknak! 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke