Ugrás a fő tartalomra

Mandulás-Lekváros Uzsonnára

Süti. Könnyű , finom, bár aki kóstolta, annak tömény. Tea mellé. Majdnem cobbler. Reggeli kávé mellé.  Formás szelet süti. Mit mondjak róla? Megláttam, megtetszett, megsütöttem és (majdnem egyedül) mindmegettem. Finom volt, de az ismétlés, ebben a formában, nem túl esélyes. Bezzeg az amerikai palacsinta :)
Hozzávalók: 160 gr liszt, 1/2 tk fahéj, 1/4 tk só, 1/4 tk sütőpor, 80 gr vaj, 180 gr cukor, 1 tojás sárga, 50 gr apríott mandula, 2 ek tej, lekvár bőven.
Elkészítés
  1. A lisztet, fahéjat és sütőport összekeverjük. 
  2. A cukort és puha vajat mixerrel alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojást. Összekeverjük a lisztes keverékkel. Beletesszük a tejet. Beleszórjuk a mandulát.Kézzel alaposan össze nyomkodjuk. 
  3. Kis tepsit kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk. A massza felét, egyenletesen belenyomkodjuk, elsimítjuk.
  4. Megkenjük vastagon lekvárral, opcionálisan még megszórjuk aprított mandulával. 
  5. A tészta másik felét kis darabokra tépegetve, rászórjuk a lekvár tetejére. Kicsit rányomjuk. 
  6. Elő melegített sütőben (180 C) 25-30 perc alatt ropogósra, pirosra sütjük. 
  7. Hagyjuk kihűlni, szépen szeletelhető lesz.
Reggeli, uzsonna, tízórai ebéd, vacsora, éjféli nassolás kedves és finom kiegészítője. 

Forrás/source/inspiration: Kitchen Simplicity

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke