Tökéletes Csiga - Fahéj-Kakaó-Gyömbér

Sokféle csigával találkoztunk már, egyik jobb volt. A másik jobb volt. És persze voltak a béna csigák. Amik csak lapultak és nem másztak. Közös volt bennük, hogy általában hamar elfogytak és az aljukon kifolyó csokis, cukros máz odaégett. Ami most következik, az nem ilyen. Kicsit hosszabb volt az előkészítés - a kis csigák lassan nőnek, ám megérte. Ez a másik jobb. Ha nem a legjobb. Köszönet az Édes és Keserű blognak.
Hozzávalók a csigákhoz:                                       A töltelékhez:
- fél kocka, 25 gr friss élesztő                                   - 6 evőkanál cukor
- 125 ml meleg víz                                                    - 2 evőkanál kakaópor
- 120 gr liszt a kovászhoz                                         - gyömbér por ízlés szerint
- 480 gr liszt később a csigához                                - 100 gr olvasztott vaj         
- 4 tojás                                                                      - 1,5 evőkanál fahéj         
- 1,5 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 120 gr puha vaj
Elkészítés
  1. Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg vízbe egy kanál cukorral. 10 perc alatt felfuttatjuk. 
  2. Hozzáadunk 120 gr lisztet, elkeverjük, majd 30 percig kelni hagyjuk. Kovászt készítünk.
  3. A többi lisztet, cukort, sót összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és a tojásokat.
  4. Összekeverjük a kovásszal. Alaposan meggyúrjuk. Szép, sárga, ruganyos tésztát kapunk. 
  5. Meleg helyen 2 órán át kelesztjük. (Begyújtottam a sütőt, bele a tálat, majd elzártam a gázt.
Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. A töltelékhez való összetevőket összekeverjük, de 20 gr olvasztott vajat félreteszünk. Megkóstoljuk a krémet, teszünk még bele gyömbért, ízlés szerint. Egyenletesen és bőségesen megkenjük a tésztát az ízletes krémmel. Mint a beiglit, hosszú oldalánál kezdve, szorosan felcsavarjuk, a végeit összecsippentjük. Sütőlemezre sütőpapírt teszünk, majd a tekercsből 1 cm-es karikákat vágunk. Elhelyezzük egymás mellé őket a sütőlemezen. A maradék vajjal megkenjük valamennyit. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, letakarva. Reggel, előmelegített (180 C) sütő tetején még 20 percet hagyjuk kelni. Sütőbe téve, barnára sütjük, kb. 20 perc alatt. Kicsit hagyjuk kihűlni s jöhet rá a porcukor. 

Megjegyzések

  1. Ez igen! Nagyon guszták, és gyömbérrel fahéjjal turbózva különlegesen finomak lehetnek. :)))

    VálaszTörlés
  2. Álom! Meg is éheztem! Megyek is a kakaós kalácsomért a konyhába:PPP

    VálaszTörlés
  3. De kár, hogy kovász is kell hozzá, mert már kép alapján is tökéletesnek tűnnek :))

    VálaszTörlés
  4. Jaj, nagyon köszönöm a méltatást. Ez, így, éjszakai pihentetéssel tényleg egy takaros és takarékos csigát eredményezett :) kis munka este, nagy öröm reggel!

    A kovász pedig rövid meló, 10 + 30 perc, viszont ezen múlik a boldogság!

    VálaszTörlés
  5. Nos ha összesen 40 percen múlik a boldogság, akkor én is kipróbálom :)))
    Igaz van egy jó kakaós csiga receptem, de ezt is ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  6. Nekem is van, de kell néha újítani!!! :D Vittem!

    VálaszTörlés
  7. Barbi! Az én jó kakaós csiga receptem a TIÉD!!!! :)))))

    VálaszTörlés
  8. Elkészültek a csigák, "kicsit" másként töltve, de ez tényleg nagyon-nagyon finom! Köszi...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök és ez nagy megtiszteltetés. Az eredeti receptelő felé is :) Jó étvágyat hozzá :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések